Dolar

32,5168

Euro

34,8516

Altın

2.484,95

Bist

9.555,16

Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu: (6)

'(Turist getiren uçaklara sağlanan yakıt desteği) Desteği 9 bin dolara kadar çıkartıyoruz. Bin 500 dolardan başlatarak, 9 bin dolara kadar farklı bir yelpaze içerisinde ve bunu 12 aya yayarak turizm desteği haline getireceğiz'- 'Şu anda destek verdiğimiz destinasyonların dışındaki bazı destinasyonlara da destek vereceğiz. Bazı yeni turist çekme ihtimalimiz olan yerlerden de yüzde 20 artırım yap

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-02 13:54:54

Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu: (6)
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, turist getiren uçaklara sağlanan yeni yakıt desteğiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirerek, "Desteği 9 bin dolara kadar çıkartıyoruz. Bin 500 dolardan başlatarak, 9 bin dolara kadar farklı bir yelpaze içerisinde ve bunu 12 aya yayarak turizm desteği haline getireceğiz." dedi.

Bakan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Kurtulmuş, "Turist getiren uçaklara sağlanan yakıt desteği 2018'de de sürecek mi, yeni desteğin kapsamı ve süresine ilişkin detaylar nelerdir? Yakıt desteği dışında Türkiye'yi turizm alanında cazip hale getirmek için planlanan yeni destekler olacak mı?" sorusuna karşılık, yakıt desteğinin miktarını artırma ve kademelendirme konusunda yeni bir çalışma yapıldığını bildirdi.

Turistlerin çok geldiği dönemde desteğin azaltılması, az geldiği dönemlerde ise artırılmasını öngördüklerini aktaran Kurtulmuş, yeni desteğin detaylarına ilişkin, şu bilgileri verdi:

"Desteği 9 bin dolara kadar çıkartıyoruz. Bin 500 dolardan başlatarak, 9 bin dolara kadar farklı bir yelpaze içerisinde ve bunu 12 aya yayarak turizm desteği haline getireceğiz. Ayrıca şu anda destek verdiğimiz destinasyonların dışındaki bazı destinasyonlara da destek vereceğiz. Bazı yeni turist çekme ihtimalimiz olan yerlerden de yüzde 20 artırım yaparak, oraya da ilave bir destek vermiş olacağız. Biz bakanlık olarak çalışmayı son şekline getirdik. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı çıkması lazım. Kasım ayı başında bu Bakanlar Kurulu kararını alarak, özellikle tur operatörleri ve yurt dışındaki turist getiren kaynakların erken rezervasyonları yapabilmesi için imkan sağlayacağız. Bu sürecek. Bu yıl içerisinde bunu artırarak, çeşitlendirerek, 12 aya yayarak ve farklı bölgeleri de kapsayarak bu destekleri sürdüreceğiz."

- "Uluslararası fuarların neredeyse hiçbirini kaçırmıyoruz"

Bakan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet yetkililerinin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına komşularını Türkiye'ye tatile getirmeleri ve düğünlerini de Türkiye'de yapmaları çağrısı anımsatılarak, "Bununla ilgili bir geri dönüş oldu mu?" sorusu üzerine, pozitif algıyı oluşturacak kampanyaların gerçekleştirilmesinin önemine işaret etti. Türkiye'nin görünürlüğünü artırmak üzere bu konuda çalışmalar yürüttüklerini belirten Kurtulmuş, "Bunun için uluslararası fuarların neredeyse hiçbirini kaçırmıyoruz, etkin bir şekilde katılmaya gayret ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin marka değerini hatırlatmak ve insanların zihninde tutmak için kampanyaların dönemsel değil sürekli olması gerektiğine işaret etti.

"Türkiye'nin en büyük gücü bizatihi Anadolu'nun kendi değeri ve zenginliğidir. Böyle bir zenginlik dünyanın başka hiçbir ülkesinde yok. Dünyanın en büyük arşivi ve en önemli kütüphanesi Anadolu'dur." diyen Kurtulmuş, mühim olanın insanların Türkiye'ye bir kez gelmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Türkiye'ye bir kez gelenlerin zaten bir daha ziyaret etmek istediğine dikkati çeken Kurtulmuş, esas meselesinin Türkiye'nin marka değerini artırmak olduğunu ifade etti.

- AKM yüzde yüz "yerli" olacak

Bakan Kurtulmuş, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yeni projesine ilişkin soru üzerine, projenin detaylarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü saat 13.00'de Haliç Kongre Merkezi'nde açıklayacağını, yenilenen AKM'nin lansmanını yapacağını anımsattı.

Çok fazla detaya giremeyeceğini belirten Kurtulmuş, "Çok güzel, tarihi bir proje, İstanbul'a değer katacak olan bir proje. Türkiye'nin iftiharla dünya ölçeğinde rekabet edebileceği bir proje olacak. Projenin en önemli özelliklerinden birisi mimarından, mühendisinden, çalışanından en detayındaki malzemesine kadar hepsinin yerli olmasıdır. Tamamen yerli bir proje olacak, bir övünç vesilesi olacak." dedi.

Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazılarının bir zamanlar tartışma yaptıklarının aksine herkesin, sanatla azıcık ilgisi olan herkesin gerçekten övüneceği ve sanatın halkın ayağına da gitmesine vesile olacak büyük bir proje olacak. Dünyanın en önemli opera binalarından birisi olacak. Birincisi demiyorum, o kadar iddialı söylemeyeyim ama dünyada herkesin 'İstanbul'un böyle bir opera binası var' diyeceği bir bina olacak. Sesi, yapısı açısından mükemmel olacak. Ayrıca sadece opera değil bir kültür kompleksi olarak burayı görün. Sergi, toplantı alanlarıyla tam manasıyla uluslararası bir kültür merkezi halinde olacak. Lansmanla birlikte detayları kamuoyu da öğrenecek."

Bu projeye çok önem verdiklerini vurgulayan Kurtulmuş, çok yeni bir teknoloji ve imkanlar kullanılması sonucunda AKM'nin 2019 ortalarında bitirilmesinin planlandığını hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifade ettiği gibi 2019 seçimleri öncesinde orada bir etkinlik yapmayı istediklerini bildirdi.

Kurtulmuş, "İstanbul'a her gelenin önünde durup 'Burada bir fotoğraf çektirelim' diyeceği bir bina olacak, içine girmese bile. İçine girenin de 'Bir daha gelelim buraya' dediği bir bina olacak." dedi.

Bakan Kurtulmuş, AKM binasının herkese açık, milletin mekanı, milletin merkezi olacağına dikkati çekti.

(Sürecek)

Haber Ara