Dolar

32,5453

Euro

34,8786

Altın

2.430,05

Bist

9.645,02

Bakan Kasapoğlu: Gençlerden 25 bin 735 proje için başvuru geldi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2019 yılını değerlendirerek, 2020 yılı içerisinde yapılacak faaliyetleri açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-22 15:43:38

Bakan Kasapoğlu: Gençlerden 25 bin 735 proje için başvuru geldi

Yeni Akit'e yaptığı açıklamada Gençlik Projeleri Destek Programı'na 25 bin 735 başvuru geldiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu, “Gönüllülük, Kültür ve Sanat, Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor, Yenilikçi Fikirler, Çevre Bilinci ve Hayvanların Korunması başlıklarında sunulan 1.001 projeye, 17,5 milyon TL destek vermeyi kararlaştırdık” ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2019 yılını değerlendirerek, 2020 yılı içerisinde yapılacak faaliyetler hakkında Yeni Akit'e önemli açıklamalarda bulundu.

“SPOR KULÜPLERİ VE FEDERASYONLAR ÇALIŞTAYI”

Spor Kulüpleri ve Federasyonlar Çalıştayı'nı anlatan Kasapoğlu, “Tüm spor ailesi olarak ‘Spor Kulüpleri ve Federasyonlar Çalıştayı'nda bir araya geldik. Bir hafta boyunca çok bereketli, verimli, keyifli programlar gerçekleştirdik. Sporun tüm yönlerini enine boyuna tartıştık, tüm federasyonları sadece birkaç popüler branş değil, tüm konuları konuştuk. Futboluyla hentboluyla, voleyboluyla, satrancıyla jimnastiğiyle bütün branşların konularını masaya yatırdık. Şunu da burada belirtmem gerekiyor ki; düzenlediğimiz çalıştay, ‘toplandık ve bitti' değil, bir başlangıç olacak. Neyin başlangıcı olacak? Yeni atılımların, yeni gelişmelerin yeni bir takım açılımların başlangıcı olacak. Çalıştayımızın sonuçlarını ise önümüzdeki birkaç gün içinde, sıcağı sıcağına tüm moderatörlerle bir araya gelerek konuşacağız, tartışacağız ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bundan sonraki süreçte sistem anlayışıyla, profesyonellik anlayışıyla gerek kulüplerde gerek federasyonlarda hesap verebilir, şeffaf, liyakat bazlı bir yönetim anlayışıyla bu çıtayı daha yükseklere taşıyacağız. Bunun için de yıllardır sürüncemede kalan ‘Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası'nı çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu önemli yasayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi de gündemine alacak ve yasalaştıracaktır. Biz bu anlamda Meclisimizin emrindeyiz” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZİN 1001 PROJESİNE 17.5 MİLYON TL DESTEK SAĞLADIK”

Bakanlık olarak 2019 yılında çok önemli çalışmalara imza attıklarına vurgu yapan Mehmet Kasapoğlu, “Bakanlığımız tarafından ‘Fikir sizden uygulama sizden' sloganıyla yürütülen Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında özel çağrımızı sonuçlandırarak, destekleyeceğimiz projeleri belirledik. Farklı alanlarda 25 bin 735 başvuru geldi ve yaptığımız değerlendirme sonucunda; Gönüllülük, Kültür ve Sanat, Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor, Yenilikçi Fikirler, Çevre Bilinci ve Hayvanların Korunması başlıklarında sunulan 1.001 projeye, 17,5 milyon TL destek vermeyi kararlaştırdık. Beni sevindiren ve umutlandıran ise 2018'de yaptığımız çağrının 7 kat fazlası başvuru gelmesi oldu. Biz, yürüttüğümüz bu program çerçevesinde gençlerimizin 2023 vizyonunu hayata geçirebilir nitelikte, özgüven sahibi ve uluslararası rekabet gücü yüksek gençler hedefi doğrultusunda, gençlerimizin tasarlayacağı ve uygulamaya geçirecekleri projelerine destek sağlayamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ İSTANBUL'DA

2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'da oynanacağını hatırlatan Kasapoğlu, “Bu finalin 2005 yılından sonra tekrar ülkemizde oynanacak olması çok önemli. Zira Şampiyonlar Ligi finali, dünyada izlenen en önemli spor organizasyonlarından biri. 200 milyon insanın canlı olarak izlediği bir futbol karşılaşması. Dolayısıyla bu final ülkemizin tanıtımı açısından da büyük önem taşıyor. Ayrıca, 200 milyon insanın canlı izleyeceği bu finalin reklam görünürlüğü açısından maddi boyutu da takdir edersiniz ki çok büyük. 2019 Süper Kupa finali ve Mayıs ayında oynanacak Şampiyonlar Ligi finali ile İstanbul'un 9 ay içinde iki önemli finale ev sahipliği yapacak olması çok önemli” ifadelerini kullandı.

“OKUL MU SPOR MU? İKİLEMİNİ ORTADAN KALDIRIYORUZ”

Geçtiğimiz yıl üzerinde en çok çalışılan hususlardan biri sporcu eğitiminin desteklenmesi olduğuna dikkat çeken Kasapoğlu, “28 vakıf üniversitesi ile tarihi bir anlaşma imzalayarak uluslararası seviyede başarı kazanan elit sporcuların, vakıf üniversitelerinde tam burslu eğitim görmelerinin önünü açtık. Artık başarılı sporcularımız sadece spor alanında değil, istedikleri alanda kariyer yapma imkânına kavuşmuş oldu. Bu işbirliği ile milli sporcularımız, vakıf üniversitelerinde ücretsiz olarak eğitim görecekler. Hangi bölüm olursa olsun, bir vakıf üniversitesini kazanan milli sporcumuz, yüzde yüz burslu olarak tahsilini sürdürebilecek. Bu şekilde ailelerin ve sporcuların, ‘Okul mu, spor mu?' konusundaki tereddütlerini de büyük ölçüde bertaraf etmiş olacağız. Hali hazırda milli sporcularımız, sadece devlet üniversitelerine bağlı spor bilimleri alanına yöneldiklerinde bir avantaja sahipler. Biz bu düzenlemeyle hangi bölümü kazanırlarsa kazansınlar, vakıf üniversitelerinde burslu bir şekilde öğrenim görme imkânı getiriyoruz. Yani milli sporcularımız, vakıf üniversitesine son sırada olsa bile puan olarak girmeye hak kazanırsa, ücretsiz olarak okuyabilecekler. Bildiğiniz gibi vakıf üniversitelerimiz yüzde yüz burslarını, üniversite giriş sınavlarında çok başarılı olan, sınırlı sayıdaki adaya veriyorlar. Bazı vakıf üniversitelerinde tam burslu okumak için üniversite sınavında ilk birkaç bine girmek gerekliyken, ücretli okumak için çoğu bölümde birkaç yüz bin içerisinde olmak yeterli oluyor. Tam burs almaya hak kazanan dilime girmek, yoğun bir ders çalışma programını zorunlu kılıyor. İşte bu mutabakatla milli sporcunun, spor için ayırdığı vakit, maddi bakımdan tazmin edilmiş oluyor. Kısacası bu çalışmayla, çift kariyer yapmak isteyen sporcu öğrencilerin eğitimine büyük bir kolaylık getiriliyor. Gelecek yıldan itibaren Gençlik ve Spor Bakanlığının vereceği belgeyle sporcu öğrenciler yüzde 100 eğitim bursu alabilecekler” diye konuştu.

SPOR TURİZMİNDE MARKA ÜLKE OLMAMIZIN ÖNÜNDE ENGEL YOK

Kasım ayında ülkemizin ‘Sporda Marka Ülke' olma hedefine yönelik bir adım atıldığını belirten Kasapoğlu, “Amacımız, Türkiye'nin 2023 stratejisi için hedeflenen 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri hedefine destek vermek. Spor amacıyla yapılan seyahatlere spor turizmi diyoruz. Spor deyince sadece yarışma dallarını anlamayın. Doğa yürüyüşleri, ekstrem sporlar, tırmanma-dağcılık ve daha pek çok sportif faaliyet var. Türkiye bu anlamda bir cennettir. Avrupa ülkelerine yakınlığı ve kaliteli konaklama imkânlarıyla Türkiye'nin spor turizminde marka ülke olmasının önünde hiçbir engel yok. İşte Antalya'da düzenlediğimiz Türkiye Spor Turizmi Çalıştayı'nda bütün bunları masaya yatırdık. Bu konudaki spesifik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Hayata geçirdiğimiz spor tesisi devrimi ile pek çok branşta önemli spor etkinliklerine ev sahipliği yapıyoruz. Hazırlık kampları, özel antrenmanlar ve hazırlık turnuvalarına kadar birçok organizasyonu en mükemmel şekilde gerçekleştirme imkânlarımız mevcut. Türkiye, coğrafi yapısı ve iklim özelliklerinden dolayı spor turizmi potansiyeli çok yüksek bir ülkedir. Dört mevsimin aynı anda yaşandığı, hem yaz hem de kış sporlarının yapılmasına son derece uygun şartlara sahip nadir ülkelerden biriyiz. Aynı zamanda Avrupa ülkelerine yakınlığı ve kaliteli konaklama imkânlarıyla Türkiye'nin spor turizminde marka ülke olmasının önünde hiçbir engel yok” açıklamalarında bulundu.

“TOKYO'DA GÜZEL SONUÇLAR ALACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Sporu tabana yaydıkça, tabandaki katılım, piramidin tepesindeki elit sporcu sayısını da doğal olarak artıracağının altını çizen Kasapoğlu, “Bilimin ve eğitimin öncelendiği yeni spor sistemimizde Olimpik ve Paralimpik oyunlara hazırlık, doğal ve sürdürülebilir bir şekle dönüşecek. Kısaca, altyapıdan tesisleşmeye, yetenek taramalarından olimpiyat hazırlık merkezlerine kadarki çalışmalarımız, bu başarıların kilometre taşları. Bu sürecin bundan sonraki daha büyük başarıların müjdeci işaretleri olduğunu biliyorum. Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve güçlü liderliğiyle 2020 Tokyo Olimpiyatları ve sonraki süreçlerde bu başarıları hep birlikte taçlandıracağız. Bilindiği üzere 2020 Tokyo ile ilgili kota müsabakaları henüz bitmedi ve başarılı bir şekilde ilerliyor. Şu ana kadar olimpik alanda 8 branşta 37 sporcumuz, paralimpik alanda ise 8 branşta 48 sporcumuz olmak üzere toplam 85 sporcumuz kota aldı. Bu sayı önümüzdeki dönemde daha da artacak ve inşallah 2020 Tokyo'da ben bu noktada güzel neticelerin bizi beklediğine gönülden inanıyorum” görüşünü dile getirdi.

“EURO 2020'DEN BEKLENTİMİZ BÜYÜK”

“2020 yılında gözümüz, kulağımız iki önemli spor organizasyonunda olacak” diyen Kasapoğlu şöyle devam etti: “2020 Avrupa Futbol şampiyonası Finalleri (EURO 2020) ve Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları… Hatırlanacağı üzere Şenol Hoca'nın milli takımımızın başına gelmesiyle birlikte takımımız çok iyi bir ivme yakaladı, adeta bir kolej takımı havasına büründü. Milletimizin de milli takıma olan inancı, desteği yeniden en üst seviyeye çıktı. Ve bunun sonucunda elemelerde grubu ikinci olarak tamamlayarak, finallere katılma hakkı kazandık. Futbolcularımızda elemelerin başından beri kora kor mücadele edip, varlarını yoklarını ortaya koydular. Ben, futbolcularımıza, başta Şenol Hoca olmak üzere teknik ekibimize ve federasyonumuza, geçtiğimiz sene bize yaşattıkları mutluluktan dolayı teşekkürlerimi ifade ediyorum. Milli Takımımızın sergilediği bu başarılı performanstan ötürü beklentimizi de büyüttük. Ben, milli takımımızın finallerde Azerbaycan halkının da desteğiyle gruptan çıkacağına, hatta Wembley'de final oynayacağına inanıyorum. Bize düşense bu yolda millilerimize her türlü desteği vermek. Zira, milli takımımız gönül verdiğimiz takımların rengini bir kenara bıraktığımız hepimizin takımı ve bu takıma hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor.”

“GÜÇLÜ TÜRKİYE ADINA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ”

Kasapoğlu, “Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yılı değerlendirmesinde son 18 yılda gelinen noktayı aktardı. Biz, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bundan sonraki süreçte, her alanda olduğu gibi sporda da gençlerimizle, sporcularımızla, ailelerimizle yarınlara güçlü Türkiye adına birlikte yürüyeceğiz. Buna kararlıyız, buna inanıyoruz” dedi.

Haber Ara