Dolar

32,3602

Euro

34,9541

Altın

2.325,31

Bist

9.079,97

Bakan Eroğlu'ndan 'yeşil fon' önerisi

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, çölleşmeyle mücadele kapsamında BM'nin İklim Değişikliği Fonu'ndan ayrı 'yeşil bir fon' kurulması gerektiğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-22 14:08:06

Bakan Eroğlu'ndan 'yeşil fon' önerisi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çölleşmeyle mücadele eden bazı Afrika ve Orta Asya ülkelerine destek olmak için BM İklim Değişikliği Fonu'ndan ayrı olarak "yeşil fon" kurulmasını önerdi.

Eroğlu, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nın (UNCCD COP12) ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

AA'nın haberine göre; Çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın önlenmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Eroğlu, bu kapsamda finansmanını Türkiye'nin sağladığı Ankara Girişimi'ni hayata geçirdiklerini anımsattı. 

Eroğlu, "Çölleşmeyle mücadele kapsamında BM'nin İklim Değişikliği Fonu'ndan ayrı yeşil bir fon kurulmalı" dedi.

Konferans sonrası UNCCD COP12'nin dönem başkanlığının 2 yıl süreyle Türkiye tarafından yürütüleceğini anlatan Eroğlu, "İki yıl süresince bir plan hazırlanacak, planda özellikle bazı Afrika ve Orta Asya ülkelerinde çölleşmeye maruz kalan ülkelerde uygulanabilecek pilot çalışmalar yapılacak. Özellikle çalışmalarda toprakların korunması, verimsizleşmesinin önüne geçilmesi, toprak kaybının önlenmesi ve erozyonla mücadele başlıkları değerlendirilecek. Ağaçlandırma, yeşillendirme ve ıslah etme gibi konularda özellikle bilgi alışverişinde bulunup tecrübelerimizi aktaracağız" diye konuştu.

Eroğlu, Türkiye'nin, konferansta alınacak kararlar ve arazi bozulumunun dengelenmesi hedefinin etkin şekilde hayata geçirilmesi için politik ve mali destek sağlamayı öngördüğünü, diğer ülkelerin de Ankara Girişimi'ne destek vermesini beklediklerini kaydetti.

Bakan Eroğlu, konferansta alınacak kararlarla, arazi bozulumunun dengelenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadelede gibi konularda oluşturulan toplantı sonuçlarının, 30 Kasım-11 Aralık tarihlerinde Paris'te düzenlenecek ve 195 ülkeden 40 bine yakın kişinin katılması beklenen COP 21 İklim Değişikliği Konferansı'na sunulacağını ifade etti.

 "Ağaçlandırmada en başarılı 3 ülke ödüllendirilmeli"

Gelişmenin temelinde rekabet ve yarışmanın olduğunu anımsatan Eroğlu, "Ağaçlandırma seferberliği yaparken Türkiye'deki çalışmalarımızda bütün müdürlüklerimizde rekabet ortamı sağladık ve başarılı olanları mükafatlandırdık, takdir ettik. Özellikle BM, ağaçlandırmada en başarılı 3 ülkeyi ödüllendirmeli ve takdirname vermeli diye bir öneride bulundum ve konuyla alakalı olumlu tepkiler aldım. Ağaçlandırma çalışmalarını da en iyi uygulayan üç fakir ülkeye de ayrıca bir takdirname verelim. Başarılı davranışları ödüllendirelim ve bu da bir ilk olacak. Rekabet olmadan olmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin iklim değişikliğinde bir kabahati yok"

Bir başka soru üzerine Eroğlu, Türkiye'nin iklim değişikliğinde etkisinin olmadığını dile getirerek, "Türkiye'nin iklim değişikliğinde bir kabahati yok. Sera etkisi yapan gazları en çok gelişmiş ülkeler salıyor ve dünyanın sıcaklığı artıyor. Küresel iklim değişikliği ortaya çıkıyor. AB çevre faslını açtık. Çevre konusunda biz çok ileriyiz. Dünyanın en ileri seviyeli atık su ve biyolojik arıtma tesislerini inşa ediyoruz. Türkiye sadece bu yeniliklerle sera gazı salınımını yüzde 7 azalttı" dedi.

Paris'te yapılacak toplantıya BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nın çıktılarını sunacaklarını anlatan Eroğlu, Türkiye'nin enerji politikasında önceliğinin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma olduğunu belirtti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara