Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Bakan Çavuşoğlu: 'Vatandaşlarımızla bir araya gelmemizi kimse engelleyemez'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'da toplantı yapacağı yere izin verilmemesine ilişkin 'Ben bugün Hamburg'a gidiyorum, bu akşam vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz. Bizim vatandaşlarımızla bir araya gelmemizi kimse engelleyemez, engellemeye de kalkmamalı. Demokrasinin gereği de budur' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-07 14:21:26

Bakan Çavuşoğlu: 'Vatandaşlarımızla bir araya gelmemizi kimse engelleyemez'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'da toplantı yapacağı yere izin verilmemesine ilişkin "Ben bugün Hamburg'a gidiyorum, bu akşam vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz. Bizim vatandaşlarımızla bir araya gelmemizi kimse engelleyemez, engellemeye de kalkmamalı. Demokrasinin gereği de budur" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyoğlu Belediyesinin ev sahipliğinde 70'den fazla ülkenin İstanbul başkonsolosları, fahri konsolosları ve dış temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda yaptığı konuşmada Almanya'ya tepki gösteren Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği ile yaşadığımız süreç ortada. Gerçekten anlaşılmaz bir tablo görüyoruz. Avrupa ortak değerlerinden demokrasi ve özgürlüklerden bahsederken, hatta bu konuda Türkiye'ye ahkam kesen ülkelerin ikinci dünya savaşı öncesindeki politikaları uygulaması kabul edilebilir değil. Bugün Almanya'da bizim toplantı yapacağımız yerin sahibine önce polisin, sonra istihbaratın 'iptal et' diye baskı yapması, kişinin kabul etmemesinden sonra o iş yerini ruhsatının iptal edilmesi kabul edilebilir değil. Bu insan hakları ile de bağdaşmaz. Sistematik şekilde biz eski karanlık günleri hatırlatan uygulamaları görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve diğer bakanların toplantılarını engellemek için sistematik bir çalışma var. Türkiye'deki bir referandumda dost bildiğimiz ülkelerin bu kadar açık taraf tutması ve bu kabul edilemez uygulamaları yapması bana göre utanılacak bir şeydir" ifadelerini kullandı.

"Bu ırkçı parti yükselişini durduramazsak Avrupa ikinci dünya savaşı öncesine gidiyor"

Avurpa'nın bugün içerisinde bulunduğu durumun içler acısı olduğunu savunan Çavuşoğlu, "Irkçı partilerin artık esiri olmuş iktidarlar var. Bu çok kaygı verici bir gelişme. Kıbrıs'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması Enosis ile ilgili parlamentodan karar çıkıyor. Hollanda önce 'Türkiye Dışişleri yetkilileri gelemez' diyor. Sonra alttan haber gönderiyor 'Ya biz zor durumdayız. Eğer bakan gelirse bu Wilders'in kazanmasına sebep olur. Bu zor bir durum, sonra gelsin' Keşke bunu önceden telefon açarak rica yöntemi ile bu zor durumu anlatsalardı. Ama önce sosyal medya ile popülizm yapacaksın, ardından haber göndereceksin. Bu dostların ilişkisine yakışan bir tavır değildir. Acaba niye Wilders gibilerin esiri haline geldi Avrupa. Bugüne kadar 10 yıldır ırkçı partiler ilerliyor. Bizler bu akım konusunda güçlü duramadık. Sonra o partilerin politikalarına tevessül etmeye başladık. O zaman bunlar daha da güçlendi. Bizler merkez partiler olarak taklit ettik ve geldiğimiz noktada büyük bir endişe içindeyiz. Bu ırkçı parti yükselişini durduramazsak Avrupa ikinci dünya savaşı öncesine gidiyor" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, bugün tüm engellemelere rağmen Hamburg'a gideceğini de vurgulayarak, "Ben bugün Hamburg'a gidiyorum, yarın da dostum Sigmar Gabriel ile görüşmem var. Bu akşam Hamburg'da vatandaşlarımız ile bir araya geleceğiz. Bizim vatandaşlarımızla bir araya gelmemizi kimse engelleyemez, engellemeye de kalkmamalı. Demokrasinin gereği budur. Yarın Sigmar ile bir araya geleceğiz. Biz Almanya dahil hiçbir ülke ile ilişkilerimizin kötü olmasını istemeyiz. Ancak bize karşı düşmanca tavırlar olduğu zaman da gerekli karşılığı veririz, altında da kalmayız" dedi.

Haber Ara