Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Bakan Bozdağ'dan CHP'li Topal'a tepki

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın 'Suriye'deki çocuklar kesiliyor, Aleviler katlediliyor' sözlerine yönelik, 'Sen bu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-17 20:44:12

Bakan Bozdağ'dan CHP'li Topal'a tepki

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın 'Suriye'deki çocuklar kesiliyor, Aleviler katlediliyor' sözlerine yönelik, "Sen bu Parlamento'da Hataylıları temsilcisi misin, Esad'ın temsilcisi misin? Bir günde Esad'a söyle. Bir günde çocukları kesene, üzerine bomba yağdırana, kimyasal silah atana laf söyle" dedi.

Bakan Bozdağ TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bozdağ, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın 'Suriye'deki çocuklar kesiliyor, Aleviler katlediliyor' sözlerine cevap vererek, "Bu söylediklerinizi Esad'a da söyler misiniz? Attığı kimyasal silahlarla orada çocukları öldüren o dur, Esad'dır. Burada Esad'ın sözcülüğünü yapma. Burası Esad'ın Parlamentosu değil. Bir memleket, 500 bin Suriyeli ölmüş. Öldüren kim? Esad. 3 milyon Suriyeli Türkiye'de. 6 milyon insan göçmüş. Göçüren kim? Esad. Katil kim? Esad. Sen onu savunuyorsun? Sen bu Parlamento'da Hataylıları temsilcisi misin, Esad'ın temsilcisi misin? Bir günde Esad'a söyle. Bir günde çocukları kesene, üzerine bomba yağdırana, kimyasal silah atana laf söyle. Her çıktığında aynı şeyi söylüyorsun. Bu arkadaş kimin sözcüsü olduğuna bir karar versin. Türk milletinin mi, yoksa Suriye'de eli kanlı yönetimin başı olan Esad'ın mı ona karar versin? Senin kim olduğunu biliyoruz. Böyle bir üslup olmaz. Çocukları katleden belli. Aylan bebek niye sahile vurdu? Esad zalimi yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kalmadı mı? O insanlar niye ölüyorlar? Türk askeri mi öldürüyor onları? Türk askeri çocuklar, kadınlar, masumlar ölmesin diye mücadele ediyor. Eli kanlı katilin elini sıkmak için heyetler gönderdiniz" dedi.

Bozdağ, milletvekillerinin suç niteliğine göre rakamları vererek, "Terör suçlarından 216 adet, hakaret suçu 201 adet, yaralama suçu 11 adet, görev suçları 38 adet, sahtecilik 6 adet, tehdit 18, gizliliğin ihlal ilişkin suçların toplamı 11 adet, suçu ve suçluyu övmek 55 adet, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak 24 adet, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet 119, 298 sayılı Seçim Kanunu'na Muhalefet 11 adet, 2820 Siyasi Partiler Kanununa muhalefet 3 adit, iftira 13 adet, 5253 Dernekler Kanuna muhalefet bir adet, halka askerlikten soğutmak 2 adet, mala zarar vermek bir. Bunlarla ilgili dökümler gerekli yerlerde var" ifadelerini kullandı.

Sürecin işlemesine ilişkin bilgi veren Bozdağ, "Nasıl işleyeceği Ceza Muhakemeleri kanunu uygulanması suretiyle ortaya çıkacaktır. Sadece Meclis'in kabulünden sonra dosyaları meclis iade edecektir. Adalet Bakanlığı da soruşturma yapan yerlere iade edecektir" şeklinde konuştu.

Suçu övmekle ilgili soru üzerine Bozdağ, "Türk Ceza Kanunu'nun 214. Maddesinde suç işlemeye tahrik, 215. Maddesinde suçu ve suçluyu övme, 217. Maddesinde kanunlara uymamaya tahrik. Terörle mücadele kanunu 7. Maddesinde terör propagandası ve yine 6. maddesinde terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basma ve yayma suç olarak düzenlenmektedir. Bazı kişilerle ilgili sorduğunuz sorular, beni herhalde hakim, mahkeme zannettiniz. Hakim, mahkeme değilim. İnsanlarla ilgili bu suç mudur değil midir diye sormanızı doğru görmem" diye konuştu.

Haber Ara