Dolar

32,4500

Euro

34,8539

Altın

2.478,66

Bist

9.530,47

Bakan Bilgin AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

Bakan Bilgin AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-21 12:25:26

Bakan Bilgin AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan Türksat 4B uydusunun nihai olarak yörüngesine 27 Ekim günü oturacağını belirterek, "Ondan sonra da bir aylık bir test süreci başlayacak. Ümit ediyorum aralık başında uydumuzu tam kapasite ile hizmete almış olacağız" dedi.

Bakan Bilgin, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türksat 4B ile ilgili sorular üzerine Bilgin, uydunun geçen hafta cuma günü uzaya fırlatıldığını anımsatarak, uyduların yörüngeye oturma işlemlerinin uzun zaman aldığına dikkati çekti.

Bilgin, "Bizim uydumuz ilk aşamayı geçti. Fırlatmadan 9 saat 15 dakika sonra uydumuz yörüngesinin oturtulacağı menzile varıyor ve ilk sinyali biz o süre sonunda alıyoruz, bu kademe geçti. Sonra 3 kademe ile gerçek yörüngesine oturtulma süreci olacak. Bu hususlar da çok güzel bağlantılarla gidiyor. Nihai olarak yörüngesine 27 Ekim günü oturmuş olacak. Ondan sonra da bir aylık bir test süreci başlayacak. Ümit ediyorum aralık başında uydumuzu tam kapasite ile hizmete almış olacağız" ifadelerini kullandı.

Yeni uydunun getirdiği avantajlar hakkında da bilgiler veren Bilgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz 4A uydusunu komple televizyon yayıncılığına tahsis ediyoruz. Böylelikle Afrika kıtasının güneyinden, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Çin'in batısına kadar olan kesimlere Türk yayıncılığı ulaşmış olacak. Bu bölgelerle sosyal ve kültürel ilişkilerimiz var. Oralarda yaşayan insanların yayınlarımıza ulaşabilecek.

4B uydusunu ise komple genişbant hızlı internet için tahsis edeceğiz. Böylelikle bahsettiğimiz bütün bu coğrafyada hızlı internet erişimine sahip olacağız. Artı zor coğrafi şartlar nedeniyle karasal altyapıyı götürmekte zorlandığımız bütün bölgelerimize hızlı ve genişbant interneti, uydu üzerinden götürme imkanına kavuşmuş olacağız.

Türkiye'nin 50 derecedeki yörüngede bir uydu hakkı vardı ama biz bugüne kadar uydumuz olmadığı için burayı hep kiralık uydular kullanarak geçirirdik. İlk defa kendi uydumuzu 50 dereceye yerleştirmiş olacağız. Bir de C bant dediğimiz bir uydu var, bu da bize kapsama alanı imkanı sağlıyor."

Bilgin, 4A ve 4B uydularını yaparken mühendislik ve teknolojik anlamda büyük kazanımlar elde edildiğini aktararak, "Bundan sonraki uydulara yönelik bakışımız farklılaşıyor. En son 5A uydumuzu veriyoruz fakat burada ciddi anlamda bir yerlilik oranı istiyoruz. 6A uydusunun da siparişini verdik. Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinin proje yürütücülüğünde, TAI, ASELSAN gibi kuruluşların da işbirliğinde; kendi yetiştirdiğimiz elemanlar, kurumlarımız ve akademik birikimlerle birlikte, 6A uydusunun ilk defa Kazan'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ortak kurduğumuz uydu test ve üretim merkezinde imalatını yapıp, fırlatma işlemlerini gerçekleştireceğiz" dedi.

"Kendi uydumuzu 2019 sonuna kadar bitirip, 2020'de yörüngeye yerleştireceğiz" ifadesini kullanan Bilgin, Türkiye'nin kendi kaynakları ve imkanları ile uydu üreteceği bir merhaleye geldiğini söyledi.

Bilgin, mevcut uyduların vatandaşlara hayırlı olması dileğinde bulunurken, "Yeni açtığımız yolda, 6A uydusuna kadar uzanan süreçte, geleceğe yönelik, Türkiye'nin uzay çağında yeni bir sayfayı açmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

- "Uyduya dayalı internet ucuzlayıp hızlanacak"

Bakan Bilgin, 4A ile görüntü kalitesinde bir artış olup olmayacağının sorulması üzerine, artık daha geniş banttan yayın yapılacağını, çok daha fazla sayıda televizyonun uydudan yayın yapma imkanının oluşacağına işaret etti.

Bilgin, uydu yayıncılığının televizyon açısından çok daha büyük imkanlar getireceğini belirterek, "Uydularımızda 600'e yakın televizyon yayın yapmakta. Bu sayı 4B'nin devreye girmesi ve data hizmetlerinin buraya aktarılması ile birlikte çok daha geniş bir imkana kavuşacaktır. Ayrıca bizim 3A uydumuzda da televizyon yayıncılığına devam ediyoruz, burada az da olsa data kısmını yine 4B'ye aktarıp, 3A uydumuzda da televizyon yayıncılığı için kaynak ayrılmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

4B uydusu ile daha hızlı ve ucuz internetin sağlanıp sağlanmayacağının sorulması üzerine Bilgin, "Uydu yayıncılığına dayalı internet hizmetlerinde hızlanma ve ucuzlama bekleyebiliriz ama bunu genel bir internet ucuzluğu şeklinde algılamamak gerekir. Çünkü diğer mekanizmalar kendi çerçevesinde yürüyor; karasal olarak ve GSM operatörleri üzerinden. Ama uydu yayıncılığı üzerinden yapılacak internet için bir rahatlamayı bekleyebiliriz" dedi.

(Sürecek)

Haber Ara