Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

Bakan Aşcı, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

Bakan Aşcı, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-22 12:21:18

Bakan Aşcı, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, "Esendere sınır kapısındaki yenileme işlemleri bitmek üzere, bu kapıyı da güvenlik nedeniyle bir süre kapatmak durumunda kaldık ama dün itibarıyla yolcu geçiş işlemlerini başlattık" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Aşcı, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Terör ve güvenlik nedeniyle kapatılan gümrük kapılarındaki son durumun sorulması üzerine Aşcı, 20 gümrük görevlisinin kaçırıldığını, 8 Eylül'de Türkiye'ye döndüklerini hatırlatarak, 3 sınır kapısının kapalı olduğunu söyledi.

Aşcı, Van'daki Kapıköy sınır kapısında hem demiryolu, hem de yolcu giriş çıkışları yapıldığını belirterek, burada trenle gelen ve giden mallara ilişkin hizmetlerin kesintiye uğramadığını ancak yolcu giriş çıkışlarını güvenlik sebebiyle bir süre durdurduklarını, pazartesi gününden itibaren ise yeniden gümrük hizmeti vermeye başladıklarını ifade etti.

"İnsanlar iki yıl içerisinde barış, huzur olursa nasıl bir konfor içerisinde yaşayacaklarını gördüler" diyen Aşcı, geçen dönemlerde Van'da İranlı turistlerin yoğunlukla bulunduğunu, kapı kapandığı için otellerde bir miktar müşteri kaybı olduğunu duyduklarını anlattı.

Ardahan ve Gürcistan arasında yeni Çıldır-Aktaş gümrük kapısını açtıklarını hatırlatan Aşcı, bombalı saldırı sonucu pasaport işlemlerini yapmak için giderken 13 polisin şehit olduğu Iğdır'dan Nahçıvan'a açılan Dilucu sınır kapısını yenilediklerini söyledi.

- "Esendere'de dün yolcu geçiş işlemlerini başlattık"

Aşcı, Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Esendere sınır kapısının hem yolcu hem de tır giriş çıkışları yapılan bir sınır kapısı olduğunu ancak bu kapının şu anda yap işlet devret modeliyle yenileme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Aşcı, Kapıköy, Çıldır-Aktaş, Dilucu ve Esendere sınır kapılarının aynı anlaşma kapsamında yapılan yerler olduğunu belirterek, Esendere sınır kapısındaki yenileme işlemlerinin bitmek üzere olduğunu, bu kapıyı da güvenlik nedeniyle bir süre kapatmak durumunda kaldıklarını ama dün itibarıyla orada da yolcu geçiş işlemlerini başlattıklarını, bu yenileme sebebiyle tır geçişlerinde bir miktar aksama olacağını kaydetti.

Esendere'de kaçırma olayı gerçekleşmeseydi de bu durumun söz konusu olacağını, çünkü yenileme işlemlerinin devam ettiğini dile getiren Aşcı, "Sadece terörden değil bu gelişme, inşaat sebebiyle. İnşallah 1 aya kadar da orası bitecek" dedi.

Hakkari Çukurca'dan Irak'a açılan sınır kapısında ticari olarak kamyonların giriş çıkışlarının olmadığını dile getiren Aşcı, buranın sadece vatandaşların karşılıklı geliş gidişlerini kontrol ettiğini, ilk kaçırma eyleminin de burada olduğunu bildirdi. Aşcı, vatandaşların arzusu üzerine bu kapıyı çok acele, prefabrik yapılarla açtıklarını anlatarak, bu kapıyı kapattıklarını, devletin geçici, prefabrik yapılarla hizmet vermesini uygun görmediğini söyledi. Oraya kalıcı, güvenli, insanlara yakışır bir bina yapmak istediklerini ifade eden Aşcı, bu kapıyı da yenileyeceklerini, ondan sonra açacaklarını bildirdi.

- "Irak ile 12 milyar dolar ihracat bu sene için zor görünüyor"

Aşcı, terör eylemleri dolayısıyla ticaretin kısmen etkilendiğini ancak daha ziyade ticaretin yapılan ülkelerle bağlantısının olduğunu dile getirerek, Şırnak ile Irak arasında bulunan Habur sınır kapısının normal günlerde 2 bin tırın giriş, 2 bin tırın da çıkış yaptığı, aşağı yukarı günde ortalama 6 bin araçlık hareketin bulunduğu bir kapı olduğunu söyledi.

Irak'ın petrol fiyatlarının gerilemesi nedeniyle alım gücünün düştüğüne dikkati çeken Aşcı, "Geçen sene bu kapıdan Irak'a 12 milyar dolar ihracat yaptık. Şimdiki rakamlar bu sene 12 milyar doları yakalamanın zor olduğunu gösteriyor. Eylemlerin çok az bir etkisi olmakla beraber alıcı ülkenin gelir kaybından kaynaklanan bir şey. Gelir varsa ticaret var, gelir yoksa ticaret yok" diye konuştu.

Aşcı, 2012 yılından bu yana Suriye'den ticari araçların girişine izin vermediklerini, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da Suriye'ye çıkışlarına izin vermediklerini belirterek, gümrük idaresinin alanındaki yerlerde araçtan araca aktarma suretiyle ihracatın yapıldığını, 200-250 tırlık günlük ihracatın gerçekleştiğini bildirdi.

Gümrük kapılarını artıracaklarının altını çizen Aşcı, "Yeni kapı projelerimiz de var" dedi.

Aşcı, 10 gümrük kapısını yap işlet devlet modeliyle yenilediklerine dikkati çekerek, Bulgaristan'a açılan Kapıkule, Hamzabeyli, Yunanistan'a açılan İpsala ve Gürcistan'a açılan Sarp'ın yenilenen sınır kapıları arasında yer aldığını söyledi.

Sarp sınır kapısından zaman zaman 30 bin giriş, 30 bin de çıkış yapılabildiğini ifade eden Aşcı, hesaplarının çok üzerinde bir trafğin olduğunu, genişletme ve modernleştirme çalışmalarının yapılacağını kaydetti.

Bakan Aşcı, Çıldır-Aktaş gümrük kapısının da yer aldığı Bakü-Tiflis-Kars Projesi ile Pekin'in Londra'ya bağlanacağına dikkati çekerek, "Bakü-Tiflis-Kars Projesinde tünel inşaatı bitmek üzere, Ulaştırma Bakanı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gelecek yıl ilk çeyrekte, olmadı ikinci çeyrekte orayı da açmış olacağız" diye konuştu.

- "Tek durak projesi ile 5 işlemi tek bir noktada yapmayı düşünüyoruz"

Halen 160'a yakın gümrük müdürlüğünün bulunduğuna, asıl gümrük işlemlerinin buralarda yapıldığına dikkati çeken Aşcı, "Birisini Çatalca mevkisinde yapıyoruz, Halkalı Gümrük Müdürlüğünü oraya taşıyacağız. Avrupa'nın sayılı büyük tesislerinden biri olacak" dedi.

"Tek durak" projesi ile ilgili de bilgiler veren Aşcı, tırların sınır kapılarında minimum 6 noktada durduğunu, günümüz dünyasında hızın önemli olduğunu söyledi. Aşcı, "Tek durak" projesi ile 5 işlemi tek bir noktada yapmayı düşündüklerini, pasaport işlemlerini polislerin gerçekleştirmeye devam edeceğini ifade etti.

Mevcut durumda Türkiye'ye girişte kontrollerin memur eliyle yapıldığını ifade eden Aşcı, ilerleyen aşamada elektronik sistemle, anahtar barkod denilen sistemle yapılacağını, projenin yakıt ve zaman tasarrufu ile ülkeye çok ciddi katkılar vereceğini anlattı.

İlk olarak Kapıkule'de pilot uygulamaya başladıklarını dile getiren Aşcı, sonuçlarını izlediklerini, Sarp Sınır kapısında da deneyeceklerini, burada başarılı bir şekilde uygulanırsa diğer kapılara da yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

(Sürecek)

Haber Ara