Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Bakan Arslan'dan ABD'ye mektup: İstanbul ve Ankara yasak kapsamından çıkarılmalı

ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeden direkt uçuşlarda kabin içinde cep telefonundan büyük elektronik cihaz taşıma yasağına ilişkin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD'li mevkidaşına mektup gönderdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-22 12:23:00

Bakan Arslan'dan ABD'ye mektup: İstanbul ve Ankara yasak kapsamından çıkarılmalı

Ajanslara göre mektupta, "Uygulama yolcunun uçuş konforunu olumsuz etkiliyor. İstanbul ve Ankara yasak kapsamından çıkarılmalı. Türkiye uluslararası güvelik kurallarına uyuyor" ifadeleri yer aldı.

ABD'nin ardından İngiltere de benzer bir uygulamayı hayata geçirmişti.

UYGULAMA CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR

Yasağa göre yolcular 16 cm'den uzun ve 9.3 cm'den geniş elektronik cihazlarını, tabletlerini ve dizüstü bilgisayarlarını kabine sokamayacak.

Atatürk Havalimanı'nda da sabah saatlerinde, THY'nin ilgili birimlerinin, ABD ve İngiltere uçuşlarının güvenlik kontrollerini yapan Gözen Güvenlik yetkilileri ve Sivil Havacılık yetkililerinin bir araya gelerek toplantı yaptıkları, uygulamada nelerin yapılması gerektiğini görüştükleri belirtildi.

Edinilen bilgiye göre Atatürk Havalimanı çıkışlı yolculardan daha ziyade transit olarak gelen ve İstanbul üzerinden ABD'ye gidecek yolcuların beraberlerindeki elektronik cihazların konusunun öncelikle ele alındığı bildirildi.

Transit yolcuların çıkış yaptıkları ülkelerdeki istasyonlara konuyla ilgili talimatların gönderilmeye başlandığını belirten bir yetkili, "Öncelikle yolcunun ilk çıkış yaptığı istasyonda elindeki elektronik cihazı valizine koyması için tedbirleri alıyoruz. Ulaşılamayan ve İstanbul'a kadar cihazını koymak istemeyen yolcuların ellerindeki cihazları da burada transit salonda uçağa binerken alıp el bagajları kargo bölümüne vereceğiz" dedi.

Yetkililer uygulamanın cuma günü başlayacağını belirterek, ABD'ye ve İngiltere'ye uçacak tüm yolculara ulaşarak bilgilendirmeyi amaçladıklarını söylediler.

YASAK KİMLERİ ETKİLİYOR

ABD'nin yasağı 8 ülkedeki 10 havaalanını ve 9 havayolu şirketini kapsıyor.

Bu şirketler Royal Jordanian, EgyptAir, THY, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates and Etihad Airways olarak açıklandı.

Havalimanları ise Fas'ın Kazablanka kentindeki Muhammed V. havalimanı, İstanbul Atatürk Havalimanı, Kahire Uluslararası Havalimanı, Amman'daki Kraliçe Alia Havalimanı, Cidde'deki Kral Abdülaziz Havalimanı, Riyad'daki Kral Halid Havalimanı, Kuveyt Havalimanı, Doha Hamad Havalimanı, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Abu Dabi Havalimanı ve Dubai Havalimanı olarak açıklandı.

İngiltere'nin yasağı ise 6 ülkeden (Türkiye, Mısır, Lübnan, Tunus, Suudi Arabistan ve Ürdün) direkt uçuşları kapsıyor.

Yasak kapsamında 6 İngiltere hava yolu şirketi ile 8 yabancı hava yolu şirketi bulunuyor.

Yasakta Türkiye'den THY'nin yanı sıra Atlas Global ve Pegasus da yer alıyor.

 

 

Haber Ara