Dolar

32,5125

Euro

34,5630

Altın

2.493,23

Bist

9.548,09

Bağdat’tan “Başika” açıklaması

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye ile gerilime sebep olan Başika Kampı'nın kısa zamanda boşaltılmasını istediklerini açıkladı ve Musul yakınlarında IŞİD ile bağlantılı 500 Türkiye vatandaşı olduğunu belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-18 14:29:57

Bağdat’tan “Başika” açıklaması

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, daha önce Türkiye'yle yapılan görüşmelerde Musul'daki Başika Kampı'nın hemen boşaltılmasını istediklerini, Türkiye'nin ise IŞİD'in tamamen ortadan kaldırıldıktan sonra kampı boşaltmak istediğini söyledi.

"ANKARA 'İLGİLENECEĞİZ' DEDİ"

IŞİD'in Ninova Bölgesi'nde yenildiği anlaşıldıktan sonra bu konuyu Ankara'yla görüştüklerini açıklayan İbadi, "Çok kısa sürede konuyla ilgileneceklerine dair söz verdiler" hatırlatmasında bulunuyor.

Musul yakınlarında bulunan kadın ve çocukların kaldığı bir kampta IŞİD ile bağlantılı oldukları düşünülen bin 300 kişinin kaldığını, bunlardan 500'e yakınının Türkiye vatandaşı olduğunu iddia eden İbadi, bu kişilerin geldikleri ülkelere geri dönebilmeleri için hükümetlerle görüştüklerini söyledi.

BAŞİKA'NIN ÖNEMİ

6 Ağustos 2014'te IŞİD saldırısı Erbil'e dayandığında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Türkiye'den yardım istemiş, Türkiye bunun üzerine Erbil'e asker göndermese de daha sonradan Musul'un kuzeyindeki Başika'ya yardım gönderme kararı almıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Başika'daki kampta Peşmerge güçlerini eğiterek Musul operasyonuna hazırladı.

IRAK HÜKÜMETİ'NDEN BM'E ŞİKAYET

2015'ten beri Başika'da bulunan Türk askeri, nöbet değişimi yaparak 150 asker ve 20'ye yakın tank ile birlikte Zelikan Kampı'na gönderilmişti. Bu nöbet değişimi sırasında Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerinin Musul yakınlarındaki kamplardan çekilmesi çağrısında bulunmuş, BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmuştu.

"TÜRK ASKERİ TAMAMEN ÇEKİLSİN"

Türk askerlerinin bir kısmı, 14 Aralık 2015'te Zelikan Kampı'ndan ayrıldığı halde Bağdat yönetimi bunu yeterli bulmayarak, 15 Aralık'ta Bağdat, Türk askerlerinin tamamının çekilmesi için çağrı yapmıştı.

 

Haber Ara