Dolar

32,5193

Euro

34,7984

Altın

2.422,07

Bist

9.694,48

Bağdat’ta baskın ve tutuklama gerginliği!

Irak güvenlik güçlerinin, dün gece Amerikan askerlerinin katılımıyla Bağdat'taki Halk Seferberliği'nin ‘Kataeb Hizbullah Tugayları’ karargâhına baskın düzenleyip, 3’ü lider konumunda 13 savaşçıyı tutuklaması gerginliğe yol açtı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-26 10:26:42

Bağdat’ta baskın ve tutuklama gerginliği!

Irak güvenlik güçlerinin, dün gece Amerikan askerlerinin katılımıyla Bağdat'taki Halk Seferberliği'nin ‘Kataeb Hizbullah Tugayları' karargâhına baskın düzenleyip, 3'ü lider konumunda 13 savaşçıyı tutuklaması gerginliğe yol açtı.

Irak hükümet yetkilileri Reuters'e yaptığı açıklamada, Irak Terörle Mücadele Servisi'nden seçkin savaşçıların, Bağdat'ın güneyinde, Haşdi Şabi askeri gücünün 45. Tugay olarak tanımlanan İran yanlısı Kataeb Hizbullah Tugayları tarafından kullanılan bir karargâha baskın düzenlediğini belirtti.

Baskında tutuklanan 3 Hizbullah liderinin, Amerikan güçlerine ve Irak'taki diğer askeri üslere füze saldırıları düzenlemekle suçlandığı bildirildi.

Bazı yerel basında çıkan haberlerde ise, operasyonun "bir füze atölyesinde çalışan 13 kişinin tutuklanmasıyla sonuçlandığı" belirtildi.

Irak'ta bir güvenlik kaynağı da bugün yaptığı açıklamada, tutuklanan Hizbullah Tugayları lidelerinin serbest bırakılması için müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Bölgedeki bir kaynak ise RT'ye "El-Fateh koalisyonunun lideri Hadi el-Amiri'nin, tutukluların serbest bırakılması için müdahale ettiğini" "temasların devlette Başbakan Mustafa Kazımi başkanlığında üst düzey kişilere ulaştığını" kaydetti.

Yetkili, “Tutuklanan Hizbullah üyelerinin önümüzdeki saatlerde veya yarın serbest bırakılması bekleniyor" dedi.

Bu arada bir Irak güvenlik kaynağı, "Irak'ın Hizbullah Tugayları mensubunun 13 üyesinin tutuklanmasının ardından öfkeli bir kalabalığın Terörle Mücadele Dairesi'nin genel merkezini kuşattığı" haberlerini yalanladı.

23 Aralık 2019'da Amerika Birleşik Devletleri, Irak'ın doğu Anbar bölgesindeki "Hizbullah Tugayları" bölgelerine büyük çaplı baskınlar düzenleyerek onlarca üyesini öldürüp yaralamıştı.

Washington, bu saldırıların Hizbullah üyelerinin füze saldırılarına tepki olarak geldiğini söylemişti.

Kataeb Hizbullah, Irak güvenlik güçlerine entegre silahlı gruplardan oluşan bir ağ olan Haşdi Şabi'nin içinde güçlü bir grup.

Kateab Hizbullah üyelerinin İran'a yakın olduğu ve ABD'nin bölgedeki varlığına derinden karşı olduğu bilinmektedir.

Bu arada Irak Terörle Mücadele Servisi, Saddam Hüseyin'i deviren ve büyük ölçüde Washington'a dost bir güç olarak görülen 2003 işgalinden sonra ABD kuvvetleri tarafından kuruldu.

Komutanı Abdulwahab el-Saadi, geçen ay Washington'un müttefik olarak gördüğü yeni Başbakan Mustafa el-Kazımi tarafından atandı.

Kazımi yönetiminde Irak ve ABD bu ayın başlarında ikili ilişkiyi sıfırlamak için stratejik bir diyalog başlattılar.

Müzakerelerin başlaması, iki hafta boyunca Amerikan kurulumlarını hedef alan roket saldırılarında önemli bir artışa denk geldi.

Çeviri: Feyza Akyıl

 

Haber Ara