Dolar

32,3301

Euro

35,0306

Altın

2.283,67

Bist

8.974,91

Bağcılar Belediyesi, Almanya'da 'Gönül Sofrası' Kurdu

Bağcılar Belediyesi, Gönül Sofrası'nı Almanya'nın Hamm kentinde kurdu. Gurbetçilerin yanı sıra Almanya'da yaşayan farklı milletlerden davetlilerin de ağırlandığı iftar programında duygu dolu anlar yaşandı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, 'Dünyanın neresinde olursa olsun terörü lanetliyoruz' derken Hamm Belediye Başkanı Peterman ise, terör saldırılarını dine bağlayanların ve gerçekleştirenlerin bu dünyada olduğu gibi öteki dünyada da cezasını çekeceklerini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-02 12:05:27

Bağcılar Belediyesi, Almanya'da 'Gönül Sofrası' Kurdu
Bağcılar Belediyesi, Gönül Sofrası'nı Almanya'nın Hamm kentinde kurdu. Gurbetçilerin yanı sıra Almanya'da yaşayan farklı milletlerden davetlilerin de ağırlandığı iftar programında duygu dolu anlar yaşandı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Dünyanın neresinde olursa olsun terörü lanetliyoruz" derken Hamm Belediye Başkanı Peterman ise, terör saldırılarını dine bağlayanların ve gerçekleştirenlerin bu dünyada olduğu gibi öteki dünyada da cezasını çekeceklerini söyledi.

Bağcılar Belediyesi, kardeş şehir Almanya'nın Hamm şehri ile birlikte düzenlediği iftarda gurbetçileri iftar sofrasında buluşturdu. Programda yapılan konuşmalarda Hamm şehrinde kurulan iftar sofralarının iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmesine vesile olduğu vurgulanırken, Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırısı da sert dille eleştirildi. Hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı.

İftar programında bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Hamm şehri ile sosyal ve kültürel alanda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Hamm Büyükşehir Belediyesin'in katkısıyla gurbetçilerle iftar sofrasında buluştuklarını belirten Çağırıcı, "Kardeş şehir Hamm Belediyesi ve Türk dernekleri aracılığıyla Bereket Sofraları kurmaya devam ediyoruz. Gurbetteki kardeşlerimize ülkemizin güzel havasını getirdik. Onlara ülkemizde yaşanan o keyifli iftarı yaşatmak istedik. Birlikte gönül köprüleri kurmaya devam ediyoruz" dedi. Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör olayına da değinen Çağırıcı, İslamiyet'e göre, 'bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibi' olduğunu anlattı.

"Terör yapanlar öbür dünyada cezalandırılacak"

Ülkemizde yaşanan intihar saldırısını lanetlediklerini belirterek konuşmasına başlayan Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Peterman da bu olayları dine bağlayanların ve gerçekleştirenlerin bu dünyada olduğu gibi öteki dünyada da cezasını çekeceklerini söyledi. Peterman, "Bu terör olayları Allah'ın (c.c) adıyla yapılıyor. Bu doğru değil. Sizden rica ediyorum, kendi dininizce ölenler için dua edin. Acılar yaşandı. Onların da bu dualara ihtiyacı var." dedi. İftar düzenlenen Hamm şehrinin çok yönlü ve çok kültürlü olduğuna da dikkat çeken Peterman, Bağcılar'dan gelen ve bir çok ülke ile Suriyeli göçmenleri iftarda görmekten ayrı bir mutluluk duyduğunu kaydetti. Türk-Alman dostluğunun yüzyıllardır devam ettiğine de dikkat çeken Peterman, küçük krizlerden dolayı iki ülke halkının birbirinden şüphe duymaması gerektiğini söyledi. Peterman, "Birbirimizden şüphe duymayalım. Birbirimize sahip çıkalım. Hamm'da, geçmişte çok güzel işler yaptık. Çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"İlk kez şahit oluyorum"

Almanya'nın Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da ortaklaşa düzenlenen iftarın örnek teşkil ettiğini ifade etti. İlk kez böyle bir programa şahit olduğunu kaydeden Paşa, Bağcılar ve Hamm Belediyeleri arasındaki ilişkinin çok verimli olduğuna dikkat çekti.

"Gönül Sofrası'nda buluştular"

İftar sofrası Bağcılarlı ve Almanya'da yaşayan değişik milletlerden insanları buluşturdu. İftar programında duygu dolu anlar yaşayan Üniversite eğitimi için geldiği Almanya'da mimar olarak yaşamını sürdüren Ensar Durmuş da gurbetteki iftar sofralarının Türkiye'dekileri tutmadığını söyledi. Durmuş, "Türkiye'de sabah ezanı ile uyanmak, akşam ezanıyla iftarını uçmak çok güzel. Akşamları iftara yakın top sesini beklemek de bambaşka bir duyduydu. Şimdi de tutuyoruz ancak eski o kalabalık aileyi bulma şansımız yok" dedi.

24 yıldır Almanya'da yaşayan Dilek Polat ise Türkiye'deki Ramazan'a yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Akraba ziyaretlerine gittiklerini birlikte iftar yaptıklarını anlatan Polat, "Hasret gideriyoruz. Kendimizi böyle avutuyoruz. Eş dost aile ziyaretleriyle o hasretleri gidermeye çalışıyoruz. Birbirimize çok bağlıyız" diye konuştu.

"Bağcılar Belediyesi'nin katkısıyla verilen iftara ilk kez katılıyoruz. Ancak aile, eş dost arasında da iftar yapıyoruz" diyerek duygularını dile getirdi. Rabia Yılmaz da Almanya doğumlu olduğunu belirterek, Ramazan ayını her yıl güzel yaşadıklarını kaydetti. Ancak, Türkiye'deki Ramazan havasının daha farklı ve güzel olduğunu anlatan Polat, "Geçen yıl İstanbul Sultanahmet'te iftar yapmak nasip oldu. Orada maneviyatı daha yüksek oluyor. Buradaki iftarlar da güzel oluyor. Ramazan ayını ailemizle en iyi şekilde yaşıyoruz. Teravih namazları kılınıyor. Camileri ziyaret ediyoruz. Akrabalarımızı ziyaret ediyoruz." Şeklinde konuştu. İftar sofrasına misafir olan Alman Anca Milet ise "İlk kez bir iftar sofrasında bulunuyorum. Çok farklı bir duygu yaşadım. Mutlu oldum. Çok da heyecanlandım" dedi.

Kur'an tilavetinin ardından okunan ezanla davetliler birlikte oruçlarını açtılar. Programa Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Bağcılar Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, eyalet meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Haber Ara