Dolar

32,5112

Euro

34,8107

Altın

2.475,28

Bist

9.530,47

BAE’ye giden ilk İsrail uçağında dikkat çeken detaylar!

İsrail medyası, bugün İsrail ile BAE arasında ilk direkt ticari uçuşu gerçekleştirecek olan uçakla ilgili bazı detayları ortaya çıkardı. İsrail heyetini Abu Dabi'ye götüren ve füze sistemi ile donatılan uçağa İbranice, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde “barış” kelimesinin yazılması dikkat çekti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-31 10:55:16

BAE’ye giden ilk İsrail uçağında dikkat çeken detaylar!

İsrail ile BAE arasında varılan normalleşme kararından sonra bugün ilk İsrail uçağı, Abu Dabi'ye havalandı.

İsrail medyası ise, İsrail ile BAE arasında ilk direkt ticari uçuşu gerçekleştirecek olan uçakla ilgili bazı detayları ortaya çıkardı.

Ynet haber sitesinin, ‘Jerusalem Post' gazetesi dayandırdığı haberinde, El Al tarafından işletilen uçağın 787 modeli yerine Boeing 737'in seçildiğini bildirdi.

Siteye göre, güvenlik birimleri, El Al'dan İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketi tarafından üretilen ‘dreamliner' koruma sistemiyle donatılmış bir uçağı çalıştırmasını istedi.

EgsaRrfXsAEx3Dh

Ülkenin güneyindeki Irak El-Manshia ve Felluce gibi yerlerinden edilmiş işgal altındaki Filistin köylerinin bulunduğu yerde bulunan bir İsrail kentine ait olan ‘Kiryat Gat' uçağın taşıdığı isim de dikkat çekici bulundu.

Ekran Resmi 2020-08-31 10.50.59

Tel Aviv'den, BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye uçuş, BAE'nin telefon kodu olan 971, dönüş uçuşu ise İsrail'in telefon kodu olan 972 numarasını taşıyor.

İsrail heyetini Abu Dabi'ye götüren uçağa İbranice, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde “barış” kelimesinin yazılması da dikkat çekti.

BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye gitmek için saat 10.30'da Ben Gurion Havalimanı'ndan havalanan ve Suudi hava sahası üzerinden geçecek olan İsrail uçağı, iki günlük bir ziyaret için İsrailli ve ABD'li yetkililerden oluşan bir heyeti taşıyor.

Füze sistemi ile donatılmış İsrail uçağının, saat 14:30 civarında BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye inmesi bekleniyor.

ason_3

Uçağın yolcuları arasında geniş bir İsrail delegasyonu, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve baş danışmanı Jared Kushner, ayrıca ABD ile İsrail'in ulusal güvenlik danışmanları Robert O'Brien ve Meir Ben-Shabbat yer aldı.

Uçuşun İsrailli pilotu Tal Becker ise gazetecilere yaptığı açıklamada, bu uçuşun hayatının en heyecanlı uçuşu olduğunu ve "çok özel bir hisse" sahip olduğunu söyledi.

Kushner, uçuştan önce yaptığı açıklamada "tarihi bir uçuş" ifadesini kullandı. Kushner, Ağlama Duvarı'nda "dünyanın her yerindeki Müslümanlar ve Arapların bu uçuşu görüp herkesin Tanrı'nın çocukları olduğunun ve geçmişin geleceği belirlemek zorunda olmadığının farkına varmaları" için dua ettiğini söyledi.

İsrail'in bölgede daha fazla ülkeyle anlaşmasını umduğunu kaydeden Kushner, "Bu bölgede ve dünyanın geri kalanında bu kadar barış ve refah mümkündür" diye konuştu.

İsrailli yetkililer, Abu Dabi'de İsrail, BAE ve ABD arasında görüşmeler yapılmasının planlandığını aktardı. Görüşmelerde mali konular, diplomasi, uçuş trafiği, vizeler, sağlık, kültür, turizm, uzay yolculuğu, bilim, yatırımlar ve ticaret gibi konuların masaya yatırılması bekleniyor. Görüşmelerin ardından işbirliği anlaşmalarının imzalanması suretiyle BAE-İsrail yakınlaşmasının somutlaştırılması hedefleniyor.

İsrail ve BAE, Ağustos ayının ortasında attıkları tarihi adımla birlikte diplomatik ilişkileri başlatma kararı almıştı. Böylece BAE, İsrail'in, Mısır ve Ürdün'ün ardından diplomatik ilişki yürüttüğü üçüncü Arap ülkesi olmuştu. BAE, Cumartesi günü İsrail'e uygulamakta olduğu ekonomik boykota son verdi. İki hafta önce de iki ülke arasında daha önce bloke durumda bulunan telefon hatları yeniden açıldı.

 

ab_11

Öte yandan İsrail ve BAE arasında varılan normalleşme anlaşmasına bazı Arap ülkeleri tepki gösterirken; bu ülkelere ait basında İsrail uçağının ilk defa Abu Dabi'ye uçuşunu eleştiren karikatürler yer aldı.

Kaynak: ynetnews ve ajanslar

 

Haber Ara