Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

BAE ve İsrail dışişleri bakanları Berlin'de buluştu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-06 22:10:05

BAE ve İsrail dışişleri bakanları Berlin'de buluştu
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed ile İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme görüşmeleri çerçevesinde Berlin'de bir araya geldi.

Görüşmelere ev sahipliği yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, hükümetinin iki ülke arasındaki yakınlaşmaya verdiği desteği dile getirdi.

Görüşmeyi "Almanya için büyük bir onur" olarak niteleyen Maas, "İlk toplantı için Berlin'i seçmiş olmaları bir güven göstergesi. Bunun için çok teşekkür ederim." dedi.

Maas, BAE ile İsrail arasındaki normalleşmenin yeni bir ivme kazanacağı umudunu dile getirerek, "Orta Doğu barış sürecindeki çıkmazın üstesinden gelin." çağrısında bulundu.

Filistin meselesinde iki devletli çözüme vurgu yapan Maas, ülke olarak Avrupalı ​​ortaklarıyla birlikte bu konuya aktif katkı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed de ülkesinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararını savundu.

Anlaşmayla Orta Doğu'nun bundan sonra yeni bir döneme tanıklık edeceğini öne süren Zayed, "Barışı mümkün kılmak istiyoruz, bölgenin refahı için barışı sağlamak istiyoruz, birlikte çalışmak istiyoruz." diye konuştu.

Zayed, BAE'nin İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüme verdiği desteği de yineledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi de BAE ile ABD ara buluculuğunda normalleşme anlaşmasının önemli olduğunu belirterek, emirlikle iş birliğini geliştirmek için görüşmelere devam etme sözü verdi.

Ashkenazi, BAE ile normalleşme adımlarına ilişkin, "Bu, bölgede istikrarı destekleyecek ve belki de gelecekte başka anlaşmalara da vesile olacaktır." dedi.

Gabi Ashkenazi, iki devletli çözüme ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

Üç bakanın, Berlin'de bulunan Yahudi Soykırım Anıtı'nı birlikte ziyaret etmesi dikkati çekti.

- ABD'de normalleşme anlaşması imzalamışlardı

BAE ve Bahreyn 15 Eylül'de ABD'nin ara buluculuğunda Beyaz Saray'da İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalamıştı.

Haber Ara