Dolar

32,5785

Euro

34,6971

Altın

2.521,50

Bist

9.524,59

BAE'li Prof. İsrail ile yapılan işbirliğine karşı çıktı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), işgal devleti İsrail ile yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede iş birliği yapma kararı almaları, ülke içindeki aydınlar tarafından eleştirildi. Siyaset bilimi Prof. Dr. Abdulkhaleq Abdulla, işbirliği kararını başarısız bir adım olarak nitelendirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-28 14:29:22

BAE'li Prof. İsrail ile yapılan işbirliğine karşı çıktı

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed yönetiminin, aralarında diplomatik ilişki bulunmayan işgal devleti İsrail ile yakınlaşma ve işbirliği yapma kararı almaları ülke içindeki aydınların tepkisine yol açtı.

Emirati yazarı ve siyaset bilimi profesörü Abdulkhaleq Abdulla, BAE'nin ortaya çıkan korona virüsüyle mücadele konusunda İsrail'le işbirliği yapma kararı alınmasına karşı çıkarak, alınan kararın yanlış olduğunu savundu.

Prof. Abdulla, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail tıp ve araştırma şirketleri ile işbirliği yapma kararının, korona ile mücadele başarılı olamayacağını ileri sürdü.

"Kore, Japonya, Çin, Hindistan, Fransa, Almanya, Amerika'da İsrail'den milyon kat daha iyi şirketler ve enstitüler var” diyen Prof. Dr. Abdulla, BAE'nin koronayı ortadan kaldırmak için
İsrail kurumlarıyla işbirliği yapması gerekmediğini vurguladı.

Ekran Resmi 2020-06-28 13.53.46

BAE geçen Perşembe günü, iki BAE özel şirketinin korona virüsü “Kovid-19" ile mücadele çabalarının bir parçası olarak iki İsrailli şirketle bir grup ortak tıbbi proje başlattığını duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ve BAE Sağlık bakanlıkları tarafından Kovid-19 ile mücadelede iş birliğine gidileceğini açıklamıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), KOVİD-19 ile mücadelede iş birliği çerçevesinde, geçen hafta içinde İsrail'e 100 bin tanı kiti gönderdiğini bildirmişti.

İsrail ile BAE arasındaki yakınlaşma

Son yıllarda aralarında diplomatik ilişki bulunmayan İsrail ile BAE arasındaki yakınlaşma dikkati çekiyor.
BAE yönetimi Uluslararası Judo Federasyonu tarafından Ekim 2018'de Abu Dabi'de düzenlenen Judo Grand Slam Turnuvası'na İsrailli sporcuların kendi bayrakları altında yarışmasına izin vermişti.
İsrailli bir judocunun final maçını kazanması sebebiyle 28 Ekim'de İsrail ulusal marşı, BAE'nin başkenti Abu Dabi'de ilk kez çalınmıştı.
Turnuvayı izlemek için milli takımla Abu Dabi'ye gelen İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev, madalya töreninde ülkesinin ulusal marşının çalınması üzerine duygusal anlar yaşayarak, gözyaşı dökmüştü.
Eski İsrail İletişim Bakanı Eyüb Kara da 30 Ekim 2018'de BAE'nin Dubai kentinde düzenlenen telekomünikasyon konferansına katılarak, konuşma yapmıştı.
Eski İsrail Dışişleri ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Temmuz 2019'da Birleşmiş Milletlerin düzenlediği çevre konferansına katılmak için ülkesiyle diplomatik ilişkileri bulunmayan BAE'nin başkenti Abu Dabi'yi ziyaret etmişti.
BAE yönetimi, Expo 2020 Dubai'ye İsrailli firmaları da davet etmişti.

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara