Dolar

32,5238

Euro

34,9344

Altın

2.438,27

Bist

9.716,77

“BAE ile İsrail anlaşması, Arapların sırtındaki zehirli bir hançer”

Dr. Amira Abo El-Fetouh’un, Middle East Monitör’de (MEMO) kaleme aldığı makalede, BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasını, 'Arapların sırtına saplanan zehirli bir hançer' olarak nitelendirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-01 11:31:49

“BAE ile İsrail anlaşması, Arapların sırtındaki zehirli bir hançer”

Middle East Monitör'de (MEMO), Dr. Amira Abo El-Fetouh'un kaleme aldığı makalede, BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasını, "Arapların sırtına saplanan zehirli bir hançer" olarak nitelendirdi.

Fetouh'un, İsrail-BAE normalleşme anlaşmasına ait makalesi şöyle:

BAE, bu boşa harcanan paranın tamamını, Yemen, Suriye ve Libya'da olduğu gibi, Arap ülkelerini yok etmek için boş savaşlarda, stratejik müttefiki - Arapların tarihi düşmanı - İsrail'in yararına kullanıyor. BAE, Arap halkının sırtında, onları bölmek ve parçalamak için çalışan zehirli bir hançer haline geldi. Bölgeyi sabote etme çabalarına direnmek, dinine, topraklarına ve onuruna değer veren her Arap ve Müslüman için bir zorunluluk haline geldi.

ucak

Siyonist-Emirlik ilişkisinin kamuoyuna duyurulmasının ardından, Körfez Devleti'ne F-35 uçağı tedarik etmek için ABD-İsrail-BAE arasında anlaşma imzalandı. ABD Başkanı Donald Trump'ı iş insanı zihniyetini savunma konusunda harekete geçiren bu anlaşma, Washington ve Tel Aviv'deki karar alma mercilerinde tartışmalı olarak görüldü.

Anlaşmanın İsrail'in Arap komşularına karşı ezici askeri üstünlüğünü koruma taahhüdünü zayıflatacağı yönündeki ABD'ye yöneltilen suçlamalara yanıt olarak, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Amerika Birleşik Devletleri'nin niteliksel askeri üstünlükle ilgili yasal bir zorunluluğu var ve biz buna saygı göstermeye devam edeceğiz." dedi.

Bu, BAE ile İsrail arasında normalleşmenin ötesine geçen ve her düzeyde stratejik bir ittifak seviyesine ulaşan sözde barış anlaşması hakkında daha önce söylediklerimi doğruluyor. Anlaşma; BAE'nin, İran, Türkiye veya Filistin gibi herhangi bir Müslüman devlete karşı yapılan bir savaşta İsrail'e katılmasına izin verecek. Bu esas olarak anlaşmanın yapılmasının nedenidir; İsrail-Emirlik arasında askeri eksen oluşturur ve tehlikesi de burada yatar.

İsrail'in BAE'nin F-35 uçağı satın almasına duyduğu öfke ve İsrail savunma ve dışişleri bakanlarının meraklı gözlerinden uzakta anlaşmanın gizli imzalanması hakkında söylenenlere rağmen, Benjamin Netanyahu, ana sözleşmeden önce herhangi bir tartışma olmaksızın hazırlanmasını istedi. Bunun nedeni, İsrail liderinin "barış için toprak" yerine "barış için barış" ilkesini ilk kez uyguladığına işaret ediyor.

F-35 anlaşmasıyla ilgili müzakereler, BAE'nin ABD ile beşinci nesil uçaklardan iki filo satın almak için görüşmelere başlamasıyla 2017 yılında başladı. O sıralarda görüşmeler, uçakların ve bunlara bağlı silah sistemlerinin ruhsatlandırılması koşullarıyla çelişiyordu; ancak BAE, esas olarak Amerikan F-16 ve Fransız Mirage 2000 avcı uçaklarından oluşan Yemen savaşındaki zayıf performansı ve yetersiz gücü nedeniyle hava kuvvetlerini geliştirme ihtiyacını haklı çıkardı. Nitekim BAE'nin Amerika ve İsrail'den istediği askeri teçhizat listesi, insansız hava araçları, hava savunma sistemleri, gelişmiş füzeler ve elektronik casus sistemlerini de içeriyor.

Untitled-Artwork-1-scaled

İsrail, BAE'nin F-35'lere sahip olmasını istiyor ve ABD'nin en iyi ihtimalle teslim edebileceği tarih olan 2024'e kadar beklemek yerine onları şimdi satmaya başvurabilir. İsrail'in 50 uçağı olan iki çalışan filosu var ve Emirlik pilotlarının ve mühendislerinin İsrail'de, ABD ile yapılan satış anlaşmasından ayrı sözleşmeler kapsamında eğitileceği kesindir. F-35'ler ile ilgili bu tür bir eğitim, genel havacılık teknolojisi konusunda eğitilen diğer pilotları ve mühendisleri ve ayrıca hava savunma sistemlerini yöneten ekipleri kapsayacak. Ayrıca tüm BAE silahlı kuvvetlerinin çeşitli silahlar kullanmak üzere eğitildiğini görmeyi bekleyebiliriz. Dahası bakım tesisleri ve desteğinin yanı sıra yedek parça, mühimmat, teknolojik geliştirme, lojistik koordinasyon ve daimi danışmanlar aracılığıyla askeri ve siyasi koordinasyon sunulacak. Bu, BAE-İsrail askeri ittifakının kurulmasını güçlendirecek.

İsraillilerin bu konudaki ilgisi elbette karşılıklı düşmanları İran'a dayanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ABD saldırı uçağı, İran sınırından bir taş atımı uzaklıkta olacağı için BAE, İran karşısında caydırıcı görünmek istiyor. Örneğin, İsrail'in kendi üslerinden kendi uçaklarını kullanması ve Tahran'a uzun bir görevde yakıt ikmali yapması yerine, gerekirse İsrailli pilotlar tarafından yönlendirilen Emirlik uçakları, geri dönmeden önce keşif ve hava saldırıları da dahil olmak üzere İran içinde operasyonel görevler gerçekleştirebilir.

Küstah Veliaht Prens Muhammed Bin Zayed'in, kardeşi Halife Bin Zayed'i bertaraf ettikten sonra BAE'nin fiilen hükümdarı olmasından bu yana, ülke, mali fazlasını, bölgesel bir rol oynamasına yardımcı olacak askeri bir güce dönüştürmek için çalışıyor. Bu, Suriye, Yemen, Libya ve Somali'deki müdahalesinde açıkça görülmektedir.

Silah Ticareti Forumu'nun tahminlerine göre, Orta Doğu ülkelerinin silah alımları 2018'deki 11,8 milyar dolardan, 2019'da 25,5 milyar dolara sıçradı. Körfez ülkeleri tek başına bu satın almaların yüzde 56'sını oluşturdu.

BAE, bu boşa harcanan paranın tamamını, Yemen, Suriye ve Libya'da olduğu gibi, Arap ülkelerini yok etmek için boş savaşlarda, stratejik müttefiki - Arapların tarihi düşmanı - İsrail'in yararına kullanıyor. BAE, Arap halkının sırtında, onları bölmek ve parçalamak için çalışan zehirli bir hançer haline geldi. Bölgeyi sabote etme çabalarına direnmek, dinine, topraklarına ve onuruna değer veren her Arap ve Müslüman için bir zorunluluk haline geldi.

*Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Kaynak: Middle East Monitör

Haber Ara