Dolar

32,3124

Euro

35,0549

Altın

2.279,12

Bist

9.022,69

Baba ve oğul Esed, hayatını kararttı

Hafız Esed döneminde Suriye'de çıkan olaylardan kaçtığı İspanya'dan 2000 yılında Suriye'ye dönen, oğul Esed dönemindeki olaylarda da Türkiye'ye sığınan Sultan, yardımlarla yaşam mücadelesini sürdürüyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-06 12:01:10

Baba ve oğul Esed, hayatını kararttı

Halep'te özel dil eğitim merkezlerinde Fransızca, İspanyolca ve Almanca dersleri veren Abdulmelik Sultan (59), askerlik çağı gelen çocuklarının Esed ordusuna alınmasının önüne geçmek için ailesiyle doğup büyüdüğü şehri terk ederek 2013 yılında Türkiye'ye sığındı. 3 yıldır Nevşehir'de yaşayan, 4 dil bilmesine rağmen şeker hastalığı ve kalp rahatsızlığı nedeniyle çalışamayan Sultan, yardım kuruluşlarının destekleriyle hayatına devam ediyor.

Sultan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hafız Esed döneminde başlayan iç savaş nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kaldığını, 1982 yılında da Hama merkezli iç savaş sırasında hapse girmemek için İspanya'ya gittiğini

Barcelona'da İspanyol öğrencilere İngilizce ve Arapça dersi verdiğini ifade eden Sultan, 2000'de Hafız Esad öldükten sonra yeniden Suriye'ye döndüğünü kaydetti.

Ülkesine döndükten sonra Halep'teki dil eğitim merkezinde İngilizce, İspanyolca ve Fransızca dersler vermeye başladığını dile getiren Sultan, 2011 yılında olaylar başlayıncaya kadar bu görevini sürdürdüğünü söyledi.

2013 yılı ortalarına kadar şiddetli çatışmaların sürdüğü Halep'te zor şartlar altında yaşadığını ifade eden Sultan, bu nedenle Türkiye'ye sığındıklarını belirtti.

"Avrupalılar bize düşman muamelesi yapıyor"

Savaş nedeniyle Suriye'den ayrılmak zorunda kalan sığınmacılar için en rahat ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Sultan, "Avrupalılar bize düşman muamelesi yapıyor, oraya gidenler çok sıkıntı yaşıyor. Türkiye, Müslüman olduğu için buraya geldik. Avrupa'ya da gidebilirdim ama tercih etmedim. Öğretmenlik yaptığım İspanya'ya gitmeyi hiç düşünmedim." dedi.

 

Haber Ara