Dolar

32,5478

Euro

34,8217

Altın

2.431,59

Bist

9.722,72

Baba-erkek çocuk ilişkisinin psikolojik temeli

Baba çocuk ilişkisi, babanın çocuğun gelişimi üzerindeki rolü ve yapması gerekenler, herkes için farklı anlamlar taşımaktadır

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-16 09:57:14

Baba-erkek çocuk ilişkisinin psikolojik temeli

Okul öncesi yaştaki çocukların gelişiminde aile ve yakın çevrenin önemi büyüktür.

Gelişen toplum ve kadının sosyal hayat içinde değişen durumu ile çocuğun hayatında etkili olan ebeveyn olma tartışmalarında babanın da rolü ve ağırlığı ile ilgili tartışmalar da yeniden şekil kazandı.

Anne olduktan sonra kadınların iş hayatına geri dönmeleri  babaların çocuğun hayatında sadece "ekmek parası kazanan" kişi olmaktan daha başka sorumluluklar almasına, çocukla yakınlaşmasına ve çocuğu yetiştirme sorumluluğunu paylaşmasına neden olmaya başladı.


Baba çocuk ilişkisi, babanın çocuğun gelişimi üzerindeki rolü ve yapması gerekenler, herkes için farklı anlamlar taşımaktadır. 

Baba, kimi görüşe göre otorite sembolü, kimi görüşe göre koruyucu, kimi görüşe göreyse ihtiyaçları karşılayan aile büyüğü.

Babaların çocuklarına daha küçük yaşlardan itibaren yaklaşımı ekonomik ve sosyal çevrenin etkisiyle de şekilleniyor. Muhafazakar aile yapısından liberal aile yapısına geçiş de bu süreçte önemli rol oynamıştır.


Bebek daha anne karnındayken baba adayının eşine verdiği destek, hem annenin sağlığını ve ruhsal durumunu hem de bebeğin gelişimini olumlu etkiler. Doğuma katılan ve doğumdan sonra bebeklerine dokunan, onu kucaklayan babaların çocuklarıyla daha sıcak bir ilişki kurdukları, bebek bakımına katkıda bulundukları ve bu sıcak ilişkinin o büyüyünce de devam ettiği bilimsel çalışmalara konu oldu.

Çocuğun doğumundan sonraki ilk yılda anneyle olan ilişkisinin önemi, babanın rolünü azaltır. Ancak ikinci yıldan itibaren artık babanın da önemi artmaya başlar. Babanın varlığını fark eden çocuk,annenin sadece kendisine ait olmadığını,annenin kendisinden başkalarıyla da ilgilendiğini görür ve bu durum bir iç çatışmaya bağlı olarak onda huzursuzluk ve sıkıntı hali doğurabilir.

Erkek ya da kız çocuklarının baba kavramına yaklaşımı ve psikolojik tavır takınma yaşları ise yapılan araştırmalara göre 15 ve 16'lı yaşlar olarak belirlenmiştir.

Ama şu bir gerçek ki; erkek çocuk ve baba ilişkisinde rol model olarak alınan babanın tüm tavır ve davranışları çocuğun ergen dönemde karakter oluşumunda etkin rol oynamaktadır

Haber Ara