Dolar

32,5526

Euro

34,8453

Altın

2.434,09

Bist

9.722,09

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri

B12 vitamini, etler, yani balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve çeşitli ekmekler gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda doğal olarak bulunur. Bu vitaminin eksikliği yaşlılarda veya bu vitamini diyetlerinden yeterince alamayanlarda görülüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-05 11:57:05

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri

Vücudumuzun en iyi şekilde çalışması için vitamin ve besin maddelerine sürekli ihtiyacı vardır. Bazı vitaminlerin eksikliğinin sağlık üzerinde etkisi olabilir. Ayrıca B12 vitamini eksikliği, sinir sisteminin düzgün çalışmasındaki katkısını unutmadan kırmızı kan hücrelerinin ve DNA'nın üretiminde önemli bir rol oynadığı için sonuçsuz değildir.

B12 vitamini , etler, yani balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve çeşitli ekmekler gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda doğal olarak bulunur. Yine de bu vitaminin eksikliği yaşlılarda  veya bu vitamini diyetlerinden yeterince alamayanlarda görülebilmektedir. 

Bir çalışma, bu vitaminde eksiklik riski taşıyan kişilerin yaşlılar veya vejeteryanlar olduğu sonucuna varmıştır. Ancak risk, bağırsakta B12 vitamini emen kısmının ablasyonu ile ameliyat olmuş kişilerde, uzun süre antasit kullananlarda veya aşırı alkol tüketenlerde de devam etmektedir.

Bununla birlikte, B12 vitamini eksikliğiniz olduğunu gösteren kesin belirti ve semptomlar vardır.

Soluk ten

Solukluk genellikle B12 vitamini eksikliğinin ayırt edici özelliğidir. İkincisi, bu çalışmada belirtildiği gibi  vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimini engeller. Bu da megaloblastik anemi adı verilen anemiye neden olur.

Yorgunluk ve halsizlik

B12 vitamini eksikliğinin bir başka belirtisi de, vücut hücrelerine oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanan zayıflık ve yorgunluktur. Bu sorun, özellikle pernisiyöz anemi adı verilen bir otoimmün hastalığın neden olduğu anemiden muzdarip yaşlı kişilerde yanıltıcıdır. İkincisi, bu vitaminin eksikliğini önlemek için bir protein üretiminin olmaması ile karakterize edilir.

Karıncalanma hissi

B12 vitamini, sinirleri koruyan ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan miyelin üretimine katkıda bulunur. Bu vitaminin eksikliği, bu nedenle , ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve iğnelenme hissine neden olabilecek sinir hasarına yol açar.

Zor hareketlilik

B12 vitamini eksikliği zamanında tedavi edilmezse hareket etmede zorluğa neden olabilir. Bu, sinir sistemine verilen hasardan kaynaklanmaktadır. Bu çalışmanın vurguladığı gibi, özellikle engellilikten muzdarip olan yaşlılar arasında bu eksikliği önleme ihtiyacı da buradan kaynaklanmaktadır.

Dil iltihabı

B12 vitamini eksikliği olan kişilerde dil iltihaplanması görülebilir. Bir araştırmaya göre, dil iltihaplanması bu vitamindeki eksikliğin erken bir işareti olabilir.

Baş dönmesi ve nefes darlığı

B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemi, bazı kişilerde nefes darlığı ve baş dönmesine neden olabilir. Bu, temel olarak vücut hücrelerinde taşınan oksijen eksikliğinden kaynaklanmaktadır .

Görme bozukluğu

B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan sinir sistemi hasarı, nadir durumlarda bulanık görmeye neden olabilir. İkincisi bazen bulanıklaşır ve rahatsız olur.

Duygudurum bozuklukları

Vücuttaki düşük B12 vitamini seviyeleri, ruh halinde değişikliklere neden olabilir. Bir  araştırma, bu eksikliğin depresif ruh hali riskiyle bağlantılı olduğunu belirledi; ancak B12 vitamini takviyesi uzun vadede etkisi olabilir.

B12 vitamini içeren ana besinler

Vejetaryenler, hamile veya emziren kadınlar ve hatta yaşlılar,  B12 vitamini eksikliğinden emin olmak için diyetlerine özellikle dikkat etmelidir  .

B12 vitamini içeren yiyecekler:

- Sakatat;
- İstiridye;
- Sardalya;
- Kuvvetlendirilmiş tahıllar;
- Somon balığı ;
- Ton balığı;
- Yumurtalar

B12 vitamini alımınız konusunda şüpheniz varsa, en iyi seçeneğiniz, B12 vitamini seviyenizi tahmin etmek için kan testleri yaptırmaktır. Eksiklik olması durumunda, ihtiyacınız olacak takviye dozunu sadece doktorunuz reçete edebilir.

Kaynak: Santeplusmag

 

Haber Ara