Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

Aziz Nikolas'ın mezarı bulundu mu ?

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram'ın 'Noel Baba'nın gerçek mezarını bulduk' değerlendirmesi üzerine açıklama yapan Kazı Başkanı Prof

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-11 09:42:30

Aziz Nikolas'ın mezarı bulundu mu ?
Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram'ın "Noel Baba'nın gerçek mezarını bulduk" değerlendirmesi üzerine açıklama yapan Kazı Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, "Elde edilen verilerin Aziz Nikolaos'un mezarı olabileceğine ilişkin kesin yorum yapmak bu aşamada hata olacaktır" dedi.

Karabayram, geçtiğimiz hafta Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi'nin zemininde bozulmamış bir tapınak tespit ettiklerini belirterek, "Bu özel bölümde Noel Baba'nın hiç bozulmamış mezarına ulaşabiliriz" açıklamasında bulunmuştu.

Sansasyona neden olan bu açıklamanın ardından yazılı açıklama yapan Aziz Nikolaos Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, "Jeoradarda görülen zeminin kilisenin ilk yapı evresinin zemini olması ihtimali de bulunmaktadır. Bu nedenle jeoradar ile elde edilen verilerin Aziz Nikolaos'un mezarı olabileceğine ilişkin kesin yorum yapmak bu aşamada hata olacaktır. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar henüz başlangıç aşamasındadır. Öte yandan Kilisenin günümüze gelen mevcut zemini 9-10. yüzyıllara tarihli opus sectile tekniğinde çok değerli panolardır, orijinal zeminin sökülmesi yapıda büyük tahribata da neden olacaktır" dedi.

"PLAN VE PROGRAM ÇERÇEVESİNDE KAZI YÜRÜTÜLÜYOR"

Aziz Nikolaos Kilisesi'nin, Aziz'in mezarı üzerine inşa edilmiş olması nedeniyle Orta Çağ'dan günümüze dek hacıların ziyaretgahı olarak Ortodoks Hristiyan dünyasında dini önemiyle öne çıkan bir yapı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sema Doğan, "1989 yılından itibaren sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarımız bilimsel amaç ve yöntemlerle kilisenin çevresinde, yapının içinde yer aldığı manastır yapılarının açığa çıkarıldığı, mimari ve küçük buluntuların değerlendirildiği, elde edilen sonuçların bilimsel yayınlarla bilim dünyasına sunulduğu çalışmaları içermektedir. Çalışmalarımız her yıl bilimsel veriler çerçevesinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne verilen plan ve program içerisinde sürdürülmektedir" bilgisini verdi.

"Aziz Nikolaos Kilisesi'nde jeoradar çalışmaları sonucunda bir tapınak keşfedildiği, Noel Baba'ya ait mezar ve kemiklerin yeni bulunan tapınakta bulunabileceğine dair bulgulara ulaşıldığı" yönündeki açıklamalar için erken olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doğan, "Aziz Nikolaos'un mezarına ilişkin bilimsel somut veriler henüz bulunmamış olup, bu tür yorumların çok erken yapıldığı düşünülmektedir" dedi.

Haber Ara