Dolar

32,3764

Euro

35,0246

Altın

2.326,54

Bist

9.142,40

Azil süreci: Trump önümüzdeki hafta aklanabilir

ABD Başkanı Donald Trump'ın azli istemiyle Senatoda devam eden azil yargılamasında yapılan oylamada, yeni tanık çağrılmasına gerek olmadığı kararı çıktı. Bu kararla Trump'ın aklanması hemen hemen kesinleşti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-01 16:47:50

Azil süreci: Trump önümüzdeki hafta aklanabilir

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın yargılandığı azil davasında yeni tanıkların dinlenmesini ve yeni delillerin sunulmasını 49'a karşı 51 oyla reddetti.

NİHAİ OYLAMA 5 ŞUBAT'TA

Trump'ın görevini kötüye kullanarak 2020 başkanlık seçimlerindeki olası rakibi Joe Biden ile oğlunun soruşturulması için Ukrayna'ya baskı yapmakla suçlandığı davada nihai oylama 5 Şubat'ta yapılacak.

100 üyeli Senato'da Trump'ın da mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin 53 sandalyesi bulunuyor.

Senato'da oylamada, yeni tanıkların dinlenebilmesi için Demokratlar dört Cumhuriyetçi senatörden destek almayı umuyordu. Ancak oylamada sadece iki Cumhuriyetçi senatörün Demokratlar'la aynı safta yer almasıyla, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton dahil yeni tanıklarının dinlenmesinin önü kapandı.

Önde gelen bazı Cumhuriyetçiler, Demokratlar'ın çoğunluğundaki Temsilciler Meclisi'nde alınan azil kararından sonra 21 Ocak'ta Senato'ya taşınan davanın hiçbir tanık dinlenmeden ve yeni kanıtlara izin verilmeden hemen sonuçlandırılmasını, özellikle de Bolton'ın ifade vermesinin engellenmesini istiyordu.

Amerikan New York Times gazetesine göre, John Bolton yakında piyasaya çıkacak kitabında Trump'ın kendisine bizzat, Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımın, Biden'la ilgili soruşturmaya bağlanması için talimat verdiğini söylüyor.

AZİL İÇİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Çarşamba günü yapılacak oylamada Trump'ın azledilebilmesi için üçte iki çoğunluk; yani 67 senatörün oyu gerekiyor. Şimdiye kadar hiçbir Cumhuriyetçi senatörden Trump'ın azli yönünde oy kullanabileceğine dair bir işaret gelmedi.

Uzmanlara göre, oylamada gözler, herhangi bir Demokrat senatörün Cumhuriyetçilerin safında yer alarak Trump'ın aklanması yönünde oy kullanıp kullanmayacağına çevrildi.

Böyle bir durumun Trump'a 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi önemli bir avantaj sağlayabileceği belirtiliyor.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara