Dolar

32,5404

Euro

34,8969

Altın

2.430,62

Bist

9.645,02

“Azerbaycan, milyonlarca Gürcü'yü açlıktan ve soğuktan kurtardı”

Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, “Azerbaycan devleti, Gürcistan’a çok yardımcı oldu. Hatta Milyonlarca Gürcüyü açlıktan ve soğuktan kurtardı. Gürcistan halkı asla bunu unutmayacak”dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-31 11:00:39

“Azerbaycan, milyonlarca Gürcü'yü açlıktan ve soğuktan kurtardı”

Gürcistan eski Cumhurbaşkanı, Ukrayna Ulusal Reform Konseyi İcra Komitesi Başkanı Mihail Saakaşvili, Azerbaycanlı gazetecilere verdiği demeçte, Azerbaycan ve Gürcistan'ın iki kardeş ülke olduğunu belirterek, “Azerbaycan devleti, Gürcistan'a çok yardımcı oldu. Hatta Milyonlarca Gürcüyü soğuktan ve açlıktan kurtardı. Gürcistan halkı, asla bunu unutmayacak”dedi.

Azerbaycan-Gürcistan ilişkilerini gerçek kardeşler arasında yaşanan ilişkiyi benzeten Saakaşvili şunları söyledi:

“Öncelikle 2005'i hatırlatmak istiyorum. O zaman büyük bir enerji krizi yaşadık: Gürcistan'a giren gaz boru hatları ve elektrik hatları kapatıldı. Azerbaycan milyonlarca Gürcüyü soğuktan kurtardı. Hatta Azerbaycan'ın bizi açlıktan ve ölümden kurtardığını bile söyleyebilirim. Bu birkaç hafta sürdü. Ne ben ne de Gürcistan halkı bu yardımı asla unutmayacağız. Ardından ülkemiz 2008 yılında işgal edildiğinde, Azerbaycan Gürcistan için hayati önem taşıyan bir dizi ekonomik enerji üretim önlemi aldı. Gerçek bir arkadaşın, gerçek bir kardeşin desteğiydi. Her kardeş Azerbaycan gibi yardım etmeyecek. Bu nesiller ve yüzyıllar boyunca hatırlanacak.”

Her iki ülkenin de Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasında bulunduğunu ve bu da çok önemli bir rol oynadığını belirten Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili, “Halklarımız da birbirlerini seviyor. Gürcistan'da çok büyük bir Azerbaycan cemaati var. Gürcistan Azerbaycan'a dünya pazarlarına erişim sağlıyor. Azerbaycan, Gürcistan'ın yatırımları, desteği ve genel kalkınmasında kilit bir faktördür ”dedi.

Ermeni-Azerbaycan arasında yaşanan sınır çatışması günlerinde,  Ermenistan'ın Sırbistan'dan,  Gürcistan üzerinden silah ithal ettiği iddia edilen ve TV kanalları aracılığıyla yayılan bilgiler hakkında yorum yapan Saakaşvili, eğer bilgi doğrulanırsa, “Bu üzücü gerçek, geleneksel dostluk, iyi niyet ve kardeşlik politikasına ciddi bir şekilde aykırı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Şaakaşvili, “Tabii ki Gürcistan, bölgede çatışmalarla değil barış kurmakla ilgileniyor. Gürcistan'ın mevcut hükümetinin tamamen bağımsız olmadığını ve güçlü bir dış etki altında olduğunu anlamalıyız. Bu nedenle bu, Gürcistan halkının iradesinin ifadesi değil Gürcistan dışında verilen bir emir olabilir ”diye ekledi.

Saakaşvili, Azerbaycan'ın "Gürcistan'ın gelişiminde önemli bir faktör" olduğunu belirterek konuşmasını şöyle özetledi:
“Azerbaycan ile ilişkilerimiz öyle bir düzeydedir ki, onlara karşı atılan her adım Gürcistan halkına, bölgedeki barışa karşı bir adım, kişisel temel ilkelerime karşı bir adımdır. Bunu organize eden insanlar cezalandırılmalıdır. Azerbaycan'ın Gürcistan'la yıllar içinde yapmış olduğu iyi işlere cevaben büyük bir nankörlük olurdu. Şükran kavramı sadece insanlara özgü değildir, aynı zamanda uluslararası ilişkiler için de kullanılır. Azerbaycan'a nankörlük yapmak için hiçbir nedenimiz yok. Aksine, yıllarca uzatılmış kardeş yardım eli için Azerbaycan'a daha derin müteşekkir olmalıyız.”

Kaynak: https://eadaily.com/

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara