Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Azerbaycan’dan, Rusya’ya tavır

Erivan yönetimine silah sağlamakla suçladığı Moskova'ya olan soğuk tavrını sürdüren Azerbaycan, bu ay Rusya'da yapılması planlanan 'Kafkasya - 2020' askeri tatbikatlarına katılmayacağını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-06 10:28:55

Azerbaycan’dan, Rusya’ya tavır

Azerbaycan, 12-16 Temmuz arasında Ermenistan'la yaşadığı sınır çatışmalarından sonra, Erivan yönetimine silah sağlamakla suçladığı Rusya'ya olan soğuk tavrını sürdürüyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bu ay Rusya'da yapılması planlanan "Kafkasya - 2020" askeri tatbikatlarına katılmayacağını açıkladı.

‘Novosti' ajansı, Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın, Rus enformasyon ofisine, "Kafkasya-2020" manevralarına Azerbaycan askerlerinin katılmayacağını ve sadece gözlemci olarak iki askerin gönderileceğini söyledi.

Daha önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Şangay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü savunma bakanlarının terörizmle mücadelede işbirliğini genişletme konusunda anlaştıklarını ve ilk ortak tatbikatların "Kafkasya tatbikatları" çerçevesinde yapılacağını söylemişti.

Hindistan'ın ise, dünyanın tanık olduğu koronavirüs salgını nedeniyle bu manevralara katılmayacağını duyurmuştu.

GERİLİMİN KAYNAĞI

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında 12-16 Temmuz'da yaşanan çatışmalar konusunda Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı telefon konuşmasında Rusya'dan Ermenistan'a askeri kargo taşımacılığının artmasından duyulan rahatsızlığı iletmişti.

Çatışmalar sona erdikten hemen sonra Rusya'dan Kazakistan, Türkmenistan ve İran hava sahası kullanılarak Ermenistan'a 400 tondan fazla askeri yük gönderildiğini bildiren Aliyev, Putin'i aramasının başlıca amacının bu durumu açığa kavuşturmak olduğunu ifade etti.

Aliyev, Rusya'dan Ermenistan'a askeri kargo taşımacılığının artmasının Azerbaycan toplumunda endişelere ve ciddi sorulara yol açtığını kaydetti.

Bu arada Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ortaklığın daha da ileri bir aşamaya taşınması olasılığı Kremlin'in harekete geçmesine neden oldu.

Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu "Deniz oyunlarına katılmak" konusunda görüşmeler yapmak gerekçesiyle Bakü ziyaretine gönderdi. Fakat soğuk rüzgarlar, Rusya ve Azerbaycan arasındaki gerilimi yumuşatmak için gelen Şoygu'nun Bakü ziyaretinde de çok net bir şekilde hissedildi.

Bu ziyaret sırasında elbette Ermenistan'a gerçekleşen silah sevkiyatı gündeme gelirken Rusya, bu iddiaları reddetti.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Ermenistan'a her gün uçan uçakların, silah taşımadığını, Ermenistan'daki Rus üssüne inşaat malzemesi taşıdığını iddia etti. 

Kaynak: Novosti, ajanslar

Haber Ara