Dolar

32,5884

Euro

34,7872

Altın

2.510,01

Bist

9.693,46

Azerbaycan'da başarılı işadamına kurulan tuzak

Azerbaycan'lı işadamı hak arayışında...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-08 19:05:59

Azerbaycan'da başarılı işadamına kurulan tuzak

17 Ekim 1015 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev aldığı kararla ülkenin istihbarattan sorumlu Milli Güvenlik Bakanı'nı (MTN) görevinden azletti. Takip eden günlerde bakanlığın “general” rütbeli bir dizi üstdüzey yöneticisi görevden alınarak kendileriyle ilgili “Çete kurma,fidye amacıyla adam kaçırma, yasadışı telefon dinleme, iş adamları üzerinde baskı kurarak haksız kazanç edinme” suçlamalarıyla kapsamlı soruşturma başlatıldı.

Üst düzeydeki 20”nin üzerinde istihbarat görevlisi tutuklandı. Soruşturma derinleştirilirken istihbarat mağduru işadamları savcılığa dilekçeler vererek baskılar sonucu uğradıkları maddi ve manevi zararın soruşturulmasını istediler.Savcılığa şikayette bulunan işadamları arasında reklamcı İsmail Selimov da bulunmaktadır.

Savcılıktan iş adamlığına geçen asrın 80”li yıllarının sonunda Moskova”da hukuk eğitimi alan İsmail Selimov, Azerbaycan”a dönüp bir süre savcı olarak çalıştıktan sonra sokak reklamları şirketi olan Mediaqraf”ı kuruyor.Bir süre sonra şirketin değeri 700 bin ABD dolarına ulaşıyor.

İstihbarat görevlisi devrede

Fakat bir müddet sonra Azerbaycan”da iş yapan ABD kökenli McCann Erickson şirketiinin Bakü temsilcisi Giray Yusufzade ve Milli Güvenlik Bakanlığında kendisine “şemsiyelik” yapan Akula Akif lakaplı Akif Mustafayev, Mediqraf şirketini ele geçirmek için diş biliyorlar. Konuya ilişkin timeturk.com'a bilgi sunan İsmail Selimov”un sözlerine göre,McCann Erickson şirketinde kurye olarak çalışmaya başlayan Giray Yusufzade kısa süre içersinde şirketin Azerbaycan temsilcisi görevine kadar terfi etmekle kalmayıp farklı kişiler adına üç sokak reklamı şirketi kuruyor. Daha sonra Mediaqraf şirketini almak için Selimov”la Bakü”nün bir otelinde buluşan Yusufzade”, Selimov”un şirketi satması için 700 bin ABD doları istemesi üzerine hoşnutsuzluk ifade ediyor ve şirketi daha ucuz fiyata almak istediğini belirtiyor.

Bu kez Bakü Valiliği müdahil

“Yusufzade”ye “hayır” yanıtı vermemden bir süre sonra Bakü Valiliğine bağlı Reklam işleri Genel müdürlüğü benden aldığı ücret miktarlarını yükseltmekle kalmayıp normal çalışmam için bir dizi pürüzler çıkardı”- diye sözlerine devam eden Selimov, tüm bunların kendi şirketini ucuz fiyata almak isteyen Giray Yusufzade tarafından yaptırıldığını iddia ediyor. Ve nihayet, 2012 yılı Haziran ayında Bakü Valiliği, Sellomov”un Mediqraf firmasıyla iş yapmayı durdurduğunu kendisine iletiyor.

Reklam Genel müdürlüğünün avukatı şirketi satması için Selimov”a baskı yapıyor

Selimov tarafından işin mahkemeye taşınmasından sonra İktisat mahkemesi hakimi tarafları barıştırma girişiminde bulunuyor.Mahkeme hakiminin odasında Bakü Valiliği Reklam Genel müdürlüğü avukatı Mediaqraf firmasının sahibi İsmail Selimov”a “Şirketi satman için sana yapılan öneriyi neden kabul etmiyorsun?”- şeklinde şoru sormaktan da geri kalmıyor.Bu şoru karşısında şaşkınlığını saklayamayan İsmail Selimov”u mahkeme çıkışında Giray Yusufzade yeniden arayarak buluşmak istediğini belirtiyor.Yine bir otel lobisinde yapılan görüşmede Mediqraf şirketinin 350 bin dolara satışı gündeme gelse de düşünmeye zaman bile bulamadan bu kez İsmail Selimov”a görüşmede bulunan farklı kişiler şirketi daha ucuz fiyata elden çıkarması için üstdüzey istihbarat elemanı Alif Mustafayev”in ismi üzerinden tehditler savuruyorlar.Olumsuz yanıt alan çete bu kez İsmail Selimov”un Mediqraf şirketini bedel ödemeden ele geçirme yolunu tutuyor.

Valilik ve istihbarat elele

Bakü Vailiği Reklam Genel müdürlüğünün açık desteğini ve istihbarat elemanının himayelerini arkasına alan Giray Yusufzade ve çetesi hiçbir yasal neden belirtmeksizin İsmail Selimov”un Mediaqraf şirketine mahsus sokak reklamlarını ülkenin tüm sokaklarından demonte ettirerek belirsiz yere götürüyorlar.Durumla ilgili olarak baş vurduğu hiçbir merciden yanıt alamayan İsmail Selimov, nihayet, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev”in 17 Ekim 2015 tarihinde Milli Güvenlik Bakanını azletmesi sonrası gerekli yerlere şikayet başvurusunu yapıyır.Kendisine baskı yaparak şirketinin tasfiyesini sağlayan üç kişinin hal-i hazırda tutuklu bulunduğuna dikkatleri çeken İsmali Selimov, istihbaratın üztdüzey yöneticisi Akif Mustafayev”in ise ülkeden kaçtığını ve İnterpol aramasına verildiğini turktime.com”a yaptığı açıklamada belirtti.İsmail Selimov, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi konusunda savcılığa güvendiğini vurğuladı.İsmali Selimov, Türkiye”nin bir dizi önde gelen firmalarıyla reklam işleri yaptığını da sözlerine ekledi.

17 Ekim 2015 tarihinde Milli Güvenlik Bakanının Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından azlinden sonra bakanlık tasfiye edilerek, ülkenin iç ve dış istihbaratıyla ilgilenecek olan iki yeni birim oluşturulmuştur.

Haber Ara