Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü

Azerbaycan'ın bağımsızlığında önemli rol oynayan Enver Paşa ve arkadaşları anıldı

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-28 14:41:55

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Ocağı, Türk Edebiyatı Vakfı, Ural Eğitim Kültür Araştırmaları Derneği, Bulgaristan Türkleri Hizmet Derneği, Orkun Vakfı, Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği'nden oluşan Türk Birliği Platformu tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Şişli'deki Abide-i Hürriyet Anıtı önünde toplanan ve aralarında Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir ile Halil Kut Paşa'nın torunu Kaya Paşakay'ın da bulunduğu katılımcılar, Kafkas Cephesi'nde hayatını kaybeden şehitlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Törende, Kafkas İslam Ordusu'nun kurucusu Enver Paşa da Abide-i Hürriyet Anıtı'nın yanında bulunan mezarı başında anıldı.

Anma törenini organize eden Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğin 7 ayrı kuruluşla birlikte Türk Birliği Platformu olarak düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Kafkas İslam Ordusu, Halil Paşa ve Nuri Paşa komutasında vermiş olduğu cansiperane savaşlar neticesinde Azerbaycan'dan Rus, Ermeni ve İngiliz güçlerini geri püskürttü ve Bakü, Rus işgalinden kurtarıldı. İşte bu zaferin 100. yılında bizler Abide-i Hürriyet Anıtı'na geldik. Enver Paşa ve arkadaşlarının yanı sıra Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucuları olan Mehmet Emin Resulzade ve arkadaşlarını da saygı ve rahmetle anıyoruz."

Öcal, Abide-i Hürriyet Anıtı ve çevresinin çok tarihi ve önemli bir mekan olduğuna vurgu yaparak, bu alanın restore edilmesi ve daha özenle sahip çıkılması çağrısında bulunduklarını dile getirdi.

Haber Ara