Dolar

32,3707

Euro

34,9944

Altın

2.325,78

Bist

9.087,02

Aylan'ın babası: Çocuklarım ellerimin arasından kaydı

Teknenin batması sonucu eşi Zahim Kurdi, oğulları Aylan Kurdi ile Galip Kurdi'yi yitiren Abdullah Kurdi yaşanan faciayı Sputnik'e anlattı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 03:00:55

Aylan'ın babası: Çocuklarım ellerimin arasından kaydı

Sputniknews.com'da yer alan bilgide; Bodrum'da 8'i çocuk 12 kişinin öldüğü umut yolculuğunda ikinci bottaki faciada eşi ile oğullarını yitiren, kendisi de bitkin halde sahile ulaşan acılı baba Abdullah Kurdi konuştu.

Suriye'nin Şam kentinde oturduğunu ve savaş başlayınca 2012 yılında Kobani'ye geldiğini belirten baba Kurdi, "Çocuklarımı Kobani'de bıraktım, ben de Türkiye'ye çalışmaya geldim. İstanbul'da inşaat işinde çalışıyordum. IŞİD geçen sene Kobani'ye saldırınca Kobani'ye gittim, çocuklarımı İstanbul'a getirdim. İstanbul'da çalışıyordum ama çok zor geçiniyorduk. Ablam İsviçre'de, abim de Kanada'da yaşıyor. Kardeşim, 'İsviçre'ye yanımıza gel, buralar güzel' dedi. Bende oraya gitmeye karar verdim" diye konuştu.

"İnsanları götüren birini buldum. O da bizi Bodrum'da bir Türk kaçakçıya götürdü" sözleriyle kaçış hikayesini anlatan Kurdi, şöyle devam etti:

"Kaçakçı bizi dağlık bir alana götürdü ve buradan hareket edeceğimizi söyledi. Kişi başı da 1200 dolar aldı. Hareket ettiğimiz yerde kimse yoktu. Gece saat 24 sularında 13 kişi bir bota binerek hareket ettik. Yolda giderken dalgalar geldi. Bunun üzerine bizi götüren kaçakçı bottan atladı ve yüzerek kaçtı. Dalgalar gelince botumuz devrildi. Devrilince de çığlıklar attık. Çocuklarıma korkmamalarını söylerken, ağladım ve çok korktum. Onları yaklaşık yarım saat tutmaya çalıştım ama sonra düştüler. Ellerimle kaldırdığımda öldüklerini gördüm. Çocuklarımla birlikte 5 kişi öldü. Onlardan ikisi de çocuktu. 8 kişi yüzme bildiği için canını kurtardı. Ben de 3,5 saatte denizde yüzdüm, daha sonra sahil güvenlik ekipleri gelip kurtardı." 

'KOBANİ'DE YAŞAYACAĞIM'

Kendilerini götüren kaçakçıyı Bodrum'da aradığını belirten Kurdi, şöyle devam etti: 

"Çocuklarımın hesabını ondan soracağım. Gideceğimiz yolun tehlikeli olduğunu biliyordum ama çoğu insan Avrupa'ya sağlam varınca, bize de bir şey olmaz diye düşündüm. Cenazeyi aldık, memleketimiz olan Kobani'ye götürüp defnedeceğiz. Yarın sabah Kobani'de oluruz. Kobani'de çocuklarımın ve eşimin mezarını ziyaret ederek teselli olmaya çalışacağım."

'ARTIK DENİZ GÖRMEK İSTEMİYORUM'

Bundan sonra Kobani'de yaşayacağını belirten baba Kurdi, her gün çocukları ile eşinin mezarını ziyaret ederek teselli bulmaya çalışacağını söyledi. Acılı baba, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: 

"Çocuklarım benim için her şeydiler, onları canımdan çok seviyordum. Avrupa'da iyi bir yaşamları olsun diye bu yolculuğa çıktım. Artık deniz görmek istemiyorum, aklıma o kötü olay geliyor. Dünyadan isteğim, kaçak göçmen ölümlerine bir çare bulunması. Benim çocuklarım hayatını kaybetti ama başka çocuklar hayatını kaybetmesin. Dünya buna bir çare bulsun."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara