Dolar

32,3578

Euro

35,0024

Altın

2.326,06

Bist

9.124,80

Ayıp üstüne ayıp

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-20 08:43:20

Ayıp üstüne ayıp

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adet olduğu üzere, ilk yurt dışı gezisini Azerbaycan'a, ikincisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yapmıştı.

Neyi ifade ediyor bu adet?

Türkiye'nin Azerbaycan ve KKTC ile yakınlığının çok özel olduğunu, bu ülkelerle dostluğa Türkiye'nin çok özel bir önem verdiğini ifade ediyor.

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi'nin (IKBY) yeni başkanı Neçirvan Barzani de ilk yurt dışı gezisi için Türkiye'yi seçerek ‘Türkiye ile dostluk bizim için çok özel' mesajını verdi.

Evvelki gün Trabzon'un Uzungöl'ünde tartaklanan IKBY'li turistler de ülkemize bu dostluğa güvenerek gelmiş, üzerinde IKBY bayrağı ve “Kurdistan” yazısı olan bir atkıyla Uzungöl'de fotoğraf çektirirken de bu dostluğun verdiği güven hissiyle hareket etmiş olmalılar.

İnternette dolaşan bir fotoğraf: Genç bir anne… Bebek arabasındaki minik çocuğu… Bebek arabasında asılı olan o atkı....

İnternette dolaşan bir video: IKBY'li turistlere musallat olanların önde gidenlerinden olduğu anlaşılan bir adam, ‘ele geçirdiği' o atkıyı göstererek “Kürdistan bayrağı açamazsın!” diye bağırıyor.

Türkiye Cumhuriyeti'ne dost bir yönetimin Türkiye Cumhuriyeti nezdinde muteber bayrağını terör alameti sayıyor belli ki.

Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleri arasındaki resmi görüşmelerde Türkiye ve Irak bayraklarının yanında yer alan bayrağı…

***

Trabzon Valiliği, ülkemiz için yüz kızartıcı olan bu hadiseyle ilgili iki yazılı açıklama yaptı.

O açıklamalar da yüz kızartıcı.

Birincisi şöyle:

“İlimiz Çaykara ilçesi Uzungöl mahallesinde bugün 11:00 sularında Kuzey Irak'tan bölgemize gezi amacıyla gelen 50 kişilik Irak uyruklu gruptan 9 kişi, üzerinde Kürdistan yazılı atkı ile fotoğraf çekildikleri sırada yöre halkı tarafından kendilerine tepki gösterilerek kısa süreli arbede yaşanmıştır. Olaya kolluk kuvvetlerimiz tarafından müdahale edilerek vatandaşlarımız sakinleştirilmiş ve durum kontrol altına alınmıştır. Olayla ilgili olarak Çaykara Cumhuriyet Savcılığınca 9 Irak uyruklu şahıs hakkında gözaltı işlemi yapılarak adli tahkikata başlanılmıştır.”

Arbede, öyle mi?

Arbedede iki taraf olur; öyleyse öbür taraftan ne haber?

Niye IKBY'li turistler gözaltına alındı da onlarla “arbede”ye girenlerden hiç kimse gözaltına alınmadı?

Yoksa Trabzon Valiliği için mesele “üzerinde Kürdistan yazılı atkı ile fotoğraf çektirmek”ten mi ibaret?

Türkiye Cumhuriyeti'nin adıyla sanıyla resmen tanıdığı Irak KÜRDİSTAN Bölgesel Yönetimi'nin adında bir suç unsuru mu görüyor Trabzon Valiliği?

Gelelim ikinci açıklamaya:

“Kuzey Irak'tan gezi amacıyla ilimiz Çaykara/Uzungöl Mahallesine gelen gruptan 9 kişinin ‘Kürdistan' yazılı atkı ile fotoğraf çekinmeleri nedeniyle çıkan olayla ilgili soruşturma başlatılmış olup, ifadeleri alınan şahıslar sınırdışı edilmek üzere ilgili birimlere teslim edilmiştir.”

Demek bir de devlet eliyle kovuyoruz misafirlerimizi…

Ayıp üstüne ayıp.

***

Yetkim ve imkânım olsaydı gözaltı ve sınırdışı işlemini derhal durdurur, bu IKBY'li kardeşlerimizden Türkiye adına özür diler ve kendimizi affettirmek için onları Türkiye'nin en güzide yerlerinde ve en güzel şekilde diledikleri kadar ağırlardım.

***

NOT: Bu yazı yazıldıktan birkaç saat sonra (ki KARAR'ın taşra baskısı çoktan matbaadaydı), gözaltına alınan turistlerin IKBY'den gelen tepki üzerine serbest bırakıldığı haberi geldi. Hiç oyalanmadan bir otobüse atlayıp ülkelerine dönüş yoluna koyulmuşlar.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara