Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Aydos Kalesi'nde Tarih Öncesi Dönemin izlerine rastlandı

Tarihi Aydos Kalesi'nde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları sonucu Tarih Öncesi Döneme ait olduğu belirlenen kalıntılara ulaşıldı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-29 10:29:43

Aydos Kalesi'nde Tarih Öncesi Dönemin izlerine rastlandı
Tarihi Aydos Kalesi'nde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları sonucu Tarih Öncesi Döneme ait olduğu belirlenen kalıntılara ulaşıldı. Restorasyonu tamamlanan kazı çalışmalarının devam ettiği tarihi kale ise havadan görüntülendi.

İstanbul'un Anadolu yakasındaki Aydos Ormanları içinde yer alan, geçmişten günümüze uzanan tarihiyle ön plana çıkan Aydos Kalesi'nde Tarih Öncesi Döneme ait önemli kalıntılara ulaşıldı. Arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği tarihi kale ise havadan drone ile görüntülendi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sultanbeyli Belediyesi ise İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde "Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları" konulu panel düzenledi. Panele İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TARİH ÖNCESİ DÖNEME AİT 2 ADET EL BALTASI

Panelde Aydos Kalesi'nin tarihi ve halen devam eden arkeolojik kazılar hakkında katılımcılara bilgi verildi. Ayrıca arkeolojik kazı çalışmaları sırasında Tarih Öncesi Döneme ait olduğu belirtilen 2 adet el baltası ve çok sayıda çakmak taşı alet geçirildiği açıklandı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, başkanlığını yürüttüğü Aydos Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının yaklaşık 26 bin metrekarelik kalenin 4 ila 4 bin 500 metrekarelik bir bölgesinde gerçekleştirildiği ifade etti. Kızıltan, bulguların kalenin sadece Bizanslılar tarafından kullanılmadığını daha evvel dönemlerde kale veya çevresinde bir yerleşme olduğu düşüncesini ortaya çıkardığını belirtti. Tarihi kalede arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülürken restorasyonu tamamlanan Aydos Kalesi havadan çekilen görüntülerle gözler önüne serildi. Öte yandan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin de tarihi kalenin ziyaretçilere açılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

"PROJEYİ TAMAMLAYARAK KÜLTÜR TURİZMCİLERİNE AÇMIŞ OLACAĞIZ"

Aydos Kalesi'nin önemli bir tarihe sahip olduğunu ve ziyaretçilerle buluşması için çalışmaların devam ettiğini belirten Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Kalenin burçları ve surlarıyla ilgili restorasyon çalışmaları tamamlandı içeride kazı çalışmaları devam ediyor. Bizim burada derdimiz özellikle Bakanlığın onayladığı projeyi tamamlayarak ziyaretçilerine, kültür turizmcilerine açmış olacağız. Tabi 2009'dan bu yana uğraşırken en büyük derdimiz de kültürel bir değeri ortaya çıkarmak. Çevre düzenlemesiyle ilgili projemizi de yaptığımız zaman ziyarete açacağız. Tabi Sultanbeyli Belediyesi olarak tek başımıza yapma yetkimiz olsa tarih verebilirim. Ama kurullarımız var onlarla görüşülecek fazla uzun sürmeyecek diye ümit ediyoruz" dedi.

"MİMARİ KALINTILAR AÇIĞA ÇIKARILDI, BİR TANESİ 3 NEFLİ BİR KİLİSE"

Aydos Kalesi'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarına başkanlık eden ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan ise, "Biz 2016 yılından beri kale içinde kazılarımıza devam ediyoruz. Bu 2 yıllık süreç içinde yaklaşık 4 bin metrekarelik bir alanda kazılar sürdürüldü. Bu alanda bazı mimari kalıntılar açığa çıkarıldı ki bunların içinde bir tanesi 3 nefli bir kilise kalıntısı. Yaklaşık 19x14 metre boyutlarında. Yine hemen ona bitişik daha küçük 10x5 metre boyutlarında bir şapel kalıntısı var. Kalenin surlarıyla ilgili restorasyonu tamamen bitmiş durumda. Kale yaklaşık 26-27 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor" dedi.

"TARİH ÖNCESİ DÖNEME TARİHLENDİREBİLECEĞİMİZ 2 ADET EL BALTASI"

Bu yıl içinde gerçekleşen kazılarda önemli bulgular elde ettiklerini dile getiren Kızıltan, "2017 yılı içinde yaptığımız kazılar sırasında kazdığımız alanda dağınık olarak farklı noktalarda Tarih Öncesi Döneme tarihlendirebileceğimiz 2 adet el baltası ve sayıca oldukça fazla çakmak taşı aletler, işlenmiş olarak ele geçti. Aydos Kalesi'nin sadece Bizanslılar tarafından kullanılmadığı bunun daha evvel erken dönemlerde de kale veya çevresinde bir yerleşme olduğu düşüncesini ya da ışığını bu buluntular bize gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Panelin sonrasında ise tarihi Aydos Kalesi'nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan elde edilen buluntuların yer aldığı sergi tarih meraklılarına sunuldu.

(Ahmet Faruk Sarıkoç - Hasibe Karadağ /İHA)

Haber Ara