Dolar

32,3692

Euro

34,9460

Altın

2.325,45

Bist

9.100,02

Aydın Türk Ocağı'ndan 'Cumhuriyet ve Atatürk' Konferansı

Türk Ocakları Aydın Şubesi'nin düzenlediği 'Cumhuriyet ve Atatürk' isimli konferansa konuşmacı olarak katılan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy, 'En güzel yönetim şekli Cumhuriyet'tir' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-04 17:24:01

Aydın Türk Ocağı'ndan 'Cumhuriyet ve Atatürk' Konferansı
Türk Ocakları Aydın Şubesi'nin düzenlediği 'Cumhuriyet ve Atatürk' isimli konferansa konuşmacı olarak katılan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy, "En güzel yönetim şekli Cumhuriyet'tir" dedi.

Aydın Türk Ocağı Cumhuriyetin 93'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü Konferans Salonu'nda 'Cumhuriyet ve Atatürk' isimli bir konferans düzenledi. Konferansa Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, 23'üncü Dönem MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, Aydın Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Kaya ve az sayıda vatandaş katıldı.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ahmet Toksoy, konuşmacı olarak katıldığı konferansta, geçmişten günümüze Türklerdeki demokrasi anlayışının Cumhuriyet'le bütünleşmesindeki rolünü anlattı. Mustafa Kemal Atatürk'le perçinleşen demokrasi ve Cumhuriyet anlayışı üzerine de konuşan Toksoy, "Bizim Cumhuriyetimizin temelinde kan ve gözyaşı vardır. Cumhuriyeti yaşatmak boynumuzun borcudur" dedi.

"Katkı Sunacağını Düşünüyoruz"

Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Kaya, "Cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının ulu önder Atatürk'ün fikirleri ve uygulamaları bağlamında değerlendirilmesinin ülkemizin içinde bulunduğu durum ve son dönemde yaşananlar düşünüldüğünde çok yerinde ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Demokrasinin kurumsallaşmasının ve toplumu yaşam tarzına dönüşmesinin uzun bir süreç aldığını batıda ve bizde gelişen tarihe baktığımızda görebiliyoruz. Bu tür etkinliklerin bu sürece katkı sunacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bu tür etkinlikleri olanaklar ölçüsünde devam ettirmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.

"Cumhuriyeti Cumhuriyet Gibi Yaşamalıyız"

Bilginin ve kültürün ocağı olan kütüphanede 'Cumhuriyet ve Atatürk' konulu konferans düzenlemenin çok anlamlı olduğunu ifade eden Aydın Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, "Cumhuriyeti kurmak kadar cumhuriyeti yaşatmak da bunca yıl bedel gerektirdi. Bugün Cumhuriyetimizi tetikleyen unsurlar var. Bu milletin Cumhuriyetle bir sorunu varmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bize düşen görevler arasında Cumhuriyeti Cumhuriyet gibi yaşamak ve ona sahip çıkmak gerekiyor" dedi.

"Cumhuriyetimizin Temelinde Kan ve Gözyaşı Var"

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy, "Türkler demokrasiye, millet egemenliğine ulaşmak için zorlu süreçlerden geçtiler. Bizim Cumhuriyetimizin temelinde kan ve gözyaşı vardır. Biz bu devleti böyle kazandık. Cumhuriyeti yaşatmak boynumuzun borcudur. Demokrasiden taviz verilemez. Türkler demokrasi sürecine ciddi mücadeleler vererek geldi. Türklerin geçmişten günümüze kadar gelen özellikleri arasında devlet kurma ve yönetme yer alıyor. Kurultay gibi bir karar mercii demokrasinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor" diye konuştu.

"Demokrasi Toplumun Hür İradesiyle Gelişir"

Mustafa Kemal'in demokrasi ve Cumhuriyet anlayışından da bahseden Toksoy, "Mustafa Kemal Atatürk askeri öğrenci olduğu yıllarda milli birlik devlet ve cumhuriyetle devletin kurtulacağını söylemiştir. Türklerde cumhuriyet fikri var ama önceki dönemlerde karizmatik bir hükümdarla devam ederken sonra milletin egemenliği ortaya konuluyor. Mustafa Kemal'de Cumhuriyet ve demokrasi milletin ve devletin olmazsa olmazıdır. Mustafa Kemal hakimiyet bir fırkaya bir topluma veya bir gruba verilemez demiştir. İşte 15 Temmuz'da yaşadığımız neydi? Bir grubu yükselttiğiniz zaman işte bu oluyor. Oysa demokrasi toplumun hür iradesiyle gelişir. Gruba dayanmaz. Mustafa Kemal bunu yaşadığı dönemde iki parti kurdurarak çok partili dönemi denedi. Avrupa'nın yüzyıllarca çalışarak geldiği yere biz çok kısa süre içinde ve mücadele ederek geldik" ifadelerini kullandı.

"En Güzel Yönetim Şekli Cumhuriyettir"

Toksoy konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Milli mücadelede Türk topraklarında mücadele edilmeyen yer kalmadı. Atatürk'e göre Türk milleti için en güzel yönetim şekli Cumhuriyettir ve bundan da tavizin verilmeyeceğini belirtmiştir. Lozan anlaşması ile birlikte devletimizi işgalden kurtuldu ve 29 Ekim 1923'te devletimiz Cumhuriyeti ilan ederek Türk milleti millet hakimiyetine kavuştu. Kendi seçtikleri milletvekilleri ile kendisinin yönetilmesini sağladı. İnşallah Türk Milleti ebediyete kadar hür ve özgür bir şekilde Cumhuriyet idaresinde yaşar. Gelecek nesiller daha güzel bir Türkiye'de yaşama şansını elde ederler"

Az Katılım Ayhan'ı Üzdü

Program sonunda Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, konferansa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç Dr. Ahmet Toksoy'a teşekkür belgesi verdi. Vali Yardımcısı Ayhan, önem değeri yüksek olan bir konferansa katılımın az olmasından dolayı üzüntü duyduğunu da ifade ederek, "Ben bu toplantının daha büyük bir salonda çok yoğun bir katılımla gerçekleşmesini arzu ederdim" dedi.

Haber Ara