Dolar

32,4838

Euro

34,9545

Altın

2.434,99

Bist

9.716,77

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Bosna Hersek'te

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Bosna Hersek'te

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 16:40:34

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Bosna Hersek'te
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "Dayton, kesinlikle barış getirdi ancak beraberinde işlevsel bir politik sistem getirmedi" dedi.

Kurz, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki temasları kapsamında, Dışişleri Bakanı İgor Tsrnadak ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kurz, iki ülke arasındaki ilişkilerin ortak tarihe dayandığını belirterek, Avusturya'nın AB üyelik sürecinde Bosna Hersek'i güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.

Farklı dinlere mensup insanların barış içinde birlikte yaşamasının "kaçınılmaz, mümkün ve gerçek" olduğunu vurgulayan Kurz, "Aynı şekilde bir gerçek daha var ki o da bugün DAEŞ terörüyle yaşıyor olmamız. Bu durum, dinin kötüye kullanılmasının güçlü bir göstergesi" dedi.

Kurz, Avrupa'ya Avrupa özelliklerinde, Avrupa mührünü taşıyan İslam'ın gerektiğini söyleyerek, bunun Bosna Hersek'teki İslam olduğunu öne sürdü.

Teröre ve şiddete götüren radikallikle mücadele edilmesi gerektiğini belirten Kurz, bu kapsamda farklı dinlere mensup insanların birlikte yaşayabileceğinin mümkün olduğunu vurgulamanın önemine dikkati çekti.

Srebrenitsa Soykırımı Hakkındaki Karar Tasarısını da değerlendiren Kurz, tarih ve tarihi olaylarla yüzleşilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurz, ülkedeki mevcut politik durum hakkında ise "Dayton, kesinlikle barış getirdi ancak beraberinde işlevsel bir politik sistem getirmedi" ifadesini kullandı.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Tsrnadak da Avusturya'nın Bosna Hersek'teki en önemli yatırımcılardan biri olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığını kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini anlatan Tsrnadak, Bosna Hersek ve Avusturya arasındaki iyi siyasi ilişkilerin ekonomiye de yansıdığını savundu.

Tsrnadak, görüşmede Bosna Hersek'teki mevcut politik durumun yanı sıra AB üyelik sürecini de değerlendirdiklerini belirterek, Avusturya'dan AB üyelik sürecinde Bosna Hersek'e destek olmaya devam etmesini istedi.

Kurz, Saraybosna'daki temasları kapsamında ayrıca Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Dragan Çoviç ve Başbakan Denis Zvizdiç ile ayrı ayrı görüştü.

Haber Ara