Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Avusturya'da koalisyon görüşmeleri

Dışişleri Bakanı ve ÖVP Genel Başkanı Kurz koalisyon görüşmelerine başladı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-20 19:57:10

Avusturya'da koalisyon görüşmeleri
Avusturya'da 15 Ekim'de düzenlenen genel seçimde birinci çıkan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Sebastian Kurz, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen'den hükümeti kurma yetkisi aldı.

Ülkede, 15 Ekim'deki seçimlerden yüzde 31,5 oy alarak birinci çıkan merkez sağ ÖVP'nin lideri ve Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Kurz, dün açıklanan resmi sonuçların ardından, bugün Cumhurbaşkanı Bellen tarafından kabul edildi. Kurz, Bellen'den hükümet kurma yetkisini aldı.

Görüşmeden sonra basın mensuplarına açıklama yapan Van der Bellen, "Cumhurbaşkanı olarak hükümetin kurulmasında özellikle önemli bulduğum husus, Avusturya halkının genelinin çıkarlarının görüşmelerin merkezinde yer alması." diye konuştu.

- Kurz, koalisyon görüşmelerine hızlı başladı

Koalisyon görüşmelerine hızlı başlayan ÖVP Genel Başkanı Kurz, ilk olarak Yeni Avusturya Partisi (NEOS) Genel Başkanı Matthias Strolz ile bir araya geldi.

ÖVP genel merkezinde gerçekleşen görüşmeden önce Kurz ve Strolz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kurz, NEOS ile görüşmesinin merkezinde, anayasadaki bazı maddelere yönelik yapmak istediği değişikliklere ilişkin meclisin üçte iki çoğunluğunun sağlanabilmesine yönelik destek olduğunu söyledi.

NEOS Genel Başkanı Strolz de koalisyon görüşmelerinin hızlı başlamış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, fikir alış verişinde bulunacaklarını ifade etti.

Partisinin hassasiyetlerini aktaracağını belirten Strolz, muhalefet partisi olarak vergilerin düşürülmesi ve emekli maaşlarının düzenlenmesi gibi konuların altını çizeceğini sözlerine ekledi.

Kurz, yarın Liste Pilz fraksiyonunun Başkanı Peter Pilz ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache ile bir araya gelecek. Pazar günü de mevcut koalisyon ortağı Başbakan ve Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) Genel Başkanı Christian Kern ile görüşecek.

Toplam 18 milletvekiline sahip NEOS ve Liste Pilz ile üçlü koalisyon kurma imkanı olmayan Kurz'un önünde iki seçenek bulunuyor. Kurz, ya genel teamüller doğrultusunda aşırı sağcı FPÖ ile ya da hali hazırdaki koalisyon ortağı olduğu SPÖ ile koalisyon hükümeti kuracak.

Haber Ara