Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

Avusturya'da bayanlarla el sıkışmayan öğretmen şikayet edildi

Avusturya'da bayanlarla el sıkışmayan öğretmen şikayet edildi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-08 11:50:16

Avusturya'da bayanlarla el sıkışmayan öğretmen şikayet edildi
Avusturya'nın Vorarlberg eyaletinde bir lisede İslam öğretmeni olarak görev yapan Ömer Kutlucan, bayanlarla el sıkışmadığı gerekçesiyle Eyalet Eğitim Müfettişliğine şikayet edildi.

Almanya'da eğitim gören Kutlucan, 2009 yılında geldiği Avusturya'da lise düzeyindeki bazı okullarda İslam dersi öğretmenliği yapıyor. Kutlucan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HAK Bregenz okuluna başladığı günden beri kendisiyle ilgili ön yargıları kırmak için elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi.

Okula başlarken İslami hassasiyetleri olduğunu açıkça belirttiğini ifade eden Kutlucan, zamanla "başörtüsü" ve "bayanlarla el sıkışmama" konularındaki tavrı nedeniyle kendisine yönelik baskıların arttığını aktardı.

- "Din özgürlüğümü yok saymaları kabul edilemez"

Okul müdürü ve bazı öğretmenlerin İslami kurallara uymak istemesinden dolayı rahatsız olduklarını belirten Kutlucan, "Okulda bir sınavdan sonra bayan öğretmenler ve bayan öğrencilerle el sıkışmadım, ondan sonra bana yönelik baskılar arttı. En sonunda bu okuldan ayrılmam için şikayet ettiler." dedi.

Avusturya'nın 100 yıldan fazla süredir İslam'ı resmen tanıdığını hatırlatan Kutlucan, "Ben, Avusturya devletinin koruması altında olan İslam dininin gereklerini yerine getirmeye çalışıyorum. Bazı müdür ve öğretmenlerin, din özgürlüğümü yok saymaları kabul edilemez." diye konuştu.

Kutlucan, okulda özellikle başörtülü öğrencilerin başlarını açmaya zorlandığı yönünde çok sayıda şikayet aldığını ve öğrencilerin notlarının düşürüleceği korkusuyla bunu dile getiremediklerini kaydetti.

- "Tokalaşma bizim kültürümüz"

HAK Bregenz Okulu Müdürü Manfred Hämmerle ise Kutlucan'ın neden şikayet edildiği sorusuna cevap vermekten kaçındı. Hämmerle, yerel basına yaptığı açıklamada, okulda "Ortaçağ İslamı' istemediğini, "Modern İslam" istediğini belirterek, "Tokalaşma bizim kültürümüzdür, burada herkes bu kültüre ayak uydurmak zorundadır." ifadelerini kullandı.

- Anayasa Mahkemesi kararı

Öte yandan 1990'lardan beri Avusturya'da yaşayan bir din dersi öğretmeni 2001 yılında vatandaşlık başvurusunda bulunmuş ve Karintiya eyalet yönetimi bu talebi, öğretmenin bayanlarla el sıkışmaması gerekçesiyle reddetmişti.

Avusturya Anayasa Mahkemesi, 2006 tarihli kararında "herkesin karşılaştığı insanlarla istediği gibi selamlaşma özgürlüğüne sahip olduğunu" belirterek eyalet yönetiminin bu kararını iptal etmişti.

Haber Ara