Dolar

32,3651

Euro

35,0927

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

Avusturya’da, aşırı sağla yapılan koalisyon hükümeti çöktü

Muhafazakar eğilimli Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) koalisyon hükümeti, ikincisinin bitmek bilmeyen skandallarının ardından, erken seçim kararı almışken, tüm FPÖ bakanları istifalarını verdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-21 01:53:15

Avusturya’da, aşırı sağla yapılan koalisyon hükümeti çöktü

buyuk_61

Politik skandallarla çalkalanan ve erken seçime gitme kararı alınan Avusturya'da koalisyon hükümetinde bulunan aşırı sağ partili tüm bakanlar istifasını sundu.

Avusturya haber ajansı APA'nın verdiği bilgiden hemen önce Başbakan Sebastian Kurz, aşırı sağcı partili İçişleri Bakanı Herbert Kickl'ın görevinin sonlandırılmasını talep ettiğini dile getirmişti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Kurz, talebini bakanları görevden alma yetkisi bulunan cumhurbaşkanına ilettiğini bildirmişti.

Avusturya'da Hıristiyan Sosyalist Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) arasında kurulan koalisyonun sona ermesinin ardından erken seçime gidilecek.

BAŞBAKAN YARDIMCISI İSTİFA ETTİ

Başbakan Kurz, eski Başbakan Yardımcısı ve Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache'nin istifasını kabul ettiğini söyledi.

Kurz, FPÖ ile başarılı bir koalisyon oluşturduklarını ancak sürdürülebilmesi için çok fazla fedakarlık yaptığını, özellikle aşırı sağcı partiden kaynaklanan birçok ırkçı ve yabancı karşıtı olayla mücadele etmek durumunda kaldığını anlattı.

Strache'nin varlıklı bir Rus kadınla yaptığı 'FPÖ'ye destek karşılığı Rusya'ya ihale' videosunun kamuoyuna yansımasının ardından "Artık yeter" demek durumunda kaldığını ifade eden Kurz, "FPÖ hem Avusturya'nın imajını zedeledi hem de görevi olumsuz yönde kullanacağı izlenimi oluşturdu." dedi.

Kurz, bu koşullarda FPÖ ile koalisyonun yürümeyeceğini, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile de birçok konuda uyuşmadıklarını belirterek, "Cumhurbaşkanıyla yaptığım görüşmede erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledim, en yakın zamanda seçim yapılmasını istiyorum." diye konuştu.

AVUSTURYA CUMHURBAŞKANI: ERKEN SEÇİMLER EYLÜL'DE YAPILSIN

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen de, erken seçim kararı alınan ülkede erken seçimlerin eylül başında yapılması çağrısında bulundu.

Bellen, Başbakan Sebastian Kurz'u kabulünün ardından yapığı açıklamada, anayasanın kendisine verdiği yetkiler doğrultusunda, erken seçimlerin zaman kaybetmeksizin yapılması için çalışmalara başladığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Bellen, ülkede siyaset kurumuna güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Bu yeni başlangıç anayasanın belirttiği doğrultuda en hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle erken seçimlerin eylül ayında, mümkünse eylülün başında yapılması çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Erken seçim sürecine ilişkin ilerleyen günlerde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) genel başkan adayı ve Ulaştırma Bakanı Norbert Hofer'le görüşeceğini ifade eden Van der Bellen, aynı şekilde muhalefet liderleriyle de bir araya geleceğini aktardı.

YARDIM KARŞILIĞI İHALE PAZARLIĞI

Alman medyasında Heinz Christian Strache'nin 2017 seçimlerinden önce zengin bir Rus kadınla yaptığı görüşmenin yer aldığı görüntü kayıtları paylaşılmış, Strache'nin bu görüntülerde seçim öncesi partisine yardım yapılması durumunda bazı devlet ihalelerinin Rusya'ya verilebileceği yönünde pazarlık yaptığı anlaşılmıştı.

Cuma günü ortaya çıkan görüntülerin ardından Strache bütün görevlerinden istifa etmişti.

RUSYA: SİYASİ SKANDAL İLE HİÇ İLGİMİZ YOK

Ortaya çıkan görüntülere yönelik tartışmalar devam ederken Rus yetkililerden de konu ile ilgili açıklama geldi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov "Rusya'nın Avusturya'da yaşanan siyasi skandal ile hiç bir ilgisi yok." dedi.

kaynak: https://tr.euronews.com/

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara