Dolar

32,5336

Euro

34,9417

Altın

2.439,95

Bist

9.716,77

Avusturya Başbakanı, PYD'nin elindeki IŞİD'li vatandaşlarını gündemine aldı

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, yarın gerçekleştireceği Washington ziyareti öncesinde, PYD'nin elinde tutuklu bulunan Avrupalı IŞİD'lilerin durumunu da Trump ile konuşacağını söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-19 21:32:32

Avusturya Başbakanı, PYD'nin elindeki IŞİD'li vatandaşlarını gündemine aldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'ya yaptığı "vatandaşınız olan IŞİD'lileri geri alın" çağrısının yankıları sürüyor. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, yarın gerçekleştireceği Washington ziyareti öncesinde, PYD'nin elinde tutuklu bulunan Avrupalı IŞİD'lilerin durumunu da Trump ile konuşacağını söyledi.

Kurz, "Biz bu bağlamda temkinliyiz. Avusturya olarak önceliğimiz, vatandaşlarımızın güvenliği" dedi.

KAÇ AVUSTURYALI PYD'NİN ELİNDE?

Avusturya istihbaratı, yaklaşık 100 Avusturya vatandaşının IŞİD kamplarında ya da PYD'nin elinde bulunduğunu tahmin ediyor.

TARTIŞMAYI GÜNDEME TAŞIYAN DONALD TRUMP'TI

ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:

“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."

PYD: BURADA YETERLİ HAPİSHANE YOK, KAÇABİLİRLER

Bunun ardından örgütten de bir çağrı gelmişti ve IŞİD'liler için yeterli hapishane olmadığı, PYD bölgesine bir saldırı olma ihtimalinde IŞİD'lilerin kaçabileceği ifade edilmişti.

"BM ÖZEL MAHKEMELER KURSUN"

Örgüt sözcülerinden Mustafa Bali, Alman haber ajansı dpa'ya röportaj verdi. PYD'li isim, bu röportajda IŞİD'lileri Suriye'nin kuzeyinde yargılamanın mümkün olmadığını ancak BM çatısı altında bir çözümün herkesi memnun edebileceğini söyledi.

KAÇ IŞİD'Lİ TUTUKLU VAR ve NERELİLER?

Örgüt sözcüsü, bugüne kadar Iraklılar hariç olmak üzere bin 300 IŞİD'liyi yakaladığını belirtti. SDG'ye göre IŞİD'lilerin çoğu Suudi Arabistan kökenli.

(AYRINTILAR ve AVRUPA'DAN TEPKİLER İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

1042658

Haber Ara