Dolar

32,5654

Euro

34,7208

Altın

2.492,67

Bist

9.524,59

Avustralya gazetelerinden ilginç basın özgürlüğü protestosu!

Avustralya’da basın özgürlüğünü kısıtlayan yasanın ardından gazeteler, ilk sayfalarındaki yazıların üzerini siyah renkle kapatarak sansürü protesto etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-21 12:06:44

Avustralya gazetelerinden ilginç basın özgürlüğü protestosu!

Avustralya'da basın özgürlüğünü kısıtlayan yasanın ardından gazeteler, ilk sayfalarındaki yazıların üzerini siyah renkle kapatarak sansürü protesto etti.

The Australian, Financial Review, The Daily Telegraph gibi çok okunan gazeteler, “Gizli, yayın için uygun değil” mührüyle birlikte “Hükümet hakikati sizden sakladığında neyi örtbas ediyor?” mesajıyla basın özgürlüğünü kısıtlayan yasaya tepkisini gösterdi.

Avustralya'daki medya protestosunda, devlete dair “hassas bilgilere” erişimi kısıtlayan yasadan gazetecilerin muaf tutulması gerektiği ve bilgiye erişim hakkının tamamen sağlanması mesajları verildi.

Avustralya'da Medya ve Sanat Birliği (MEAA), devlet güvenliği adı altında kamuoyunun hükümet kararlarına erişiminin engellendiğini açıkladı. MEAA Başkanı Paul Murphy, “Gazetecilik, demokrasinin en önemli şartlarından biridir” şeklinde konuştu.

Avustralya Anayasası'nda ifade özgürlüğünü koruyan madde bulunmuyor.

Ülkedeki medya grupları, basın özgürlüğünün sınırlandığını ve kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini vurguluyor.

BAŞBAKAN MORRISON'DAN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ AÇIKLAMASI

Başbakan Scott Morrison, konu hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, basın özgürlüğünün Avustralya demokrasisi için önemli olduğunu ancak bunun için hukukun üstünlüğünün gerekliliğini hatırlatarak, "Buna ben, herhangi bir gazeteci veya herhangi bir insan da dahil." dedi.

Ülkede basın özgürlüğü tartışması, Avustralya Federal Polisi'nin (AFP) Haziranda News Corp'ta görevli gazeteci Annika Smethurst'un evine ve ABC merkezine düzenlediği baskınların ardından gündeme gelmişti.

Smethurst'un evinin, bir kamu görevlisinin kendisine haber sızdırması, ABC'nin ise Afganistan'daki Avustralya Özel Birlikleri'nin karıştığı öldürme ve görevi kötüye kullanma iddialarını 2017'de gündeme getirdiği "Afgan Belgeleri" haberi nedeniyle basıldığı açıklanmıştı.

 

 

Haber Ara