Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

Avustralya’dan sığınmacılara vize yasağı

Avustralya’da federal hükümet, ülkeye teknelerle gelen sığınmacılara ömür boyu vize yasağı getirmek için çalışmalara başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-31 16:04:50

Avustralya’dan sığınmacılara vize yasağı

Başbakan Malcolm Turnbull, Avustralya'ya teknelerle ulaşmayı başardıktan sonra yakalanarak gözaltı merkezlerine gönderilen sığınmacıların ülkeye girmelerini engelleyecek yasa tasarısını hafta sonuna kadar parlamentoya sunacaklarını söyledi.

Turnbull, bunun insan kaçakçılarına verilecek en güçlü uyarı olduğunu söyledi.

Muhalefetten tepki

Ana muhalefette bulunan Avustralya İşçi Partisi Genel Başkanı Bill Shorten, hükümetin hazırladığı yasa tasarısını ‘‘saçma'' olarak nitelendirdi. İşçi Partili milletvekilleri de hükümetin sığınmacılara ömür boyu Avustralya'ya giriş yasağı getirmeye çalışmasını "aşırı", "şeytanca"' ve "hastalıklı" olarak değerlendirdi.

Yeni yasa ne anlama geliyor?

Tasarının meclisten geçip kanunlaşması durumunda, gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacılar ülkelerine geri dönseler bile sonraki yıllarda evlenerek turist veya iş adamı olarak dahi Avustralya'ya tekrar gelmelerine izin verilmeyecek. Tasarı, 19 Temmuz 2013'ten itibaren Avustralya'ya teknelerle gelen yetişkinleri bağlayacak. Çocuklar ise bu yasaktan muaf tutuluyor. Söz konusu tarihten sonra mülteci statüsünü elde edenler dahil, sığınmacıların hiçbir şekilde ülkede kalmalarına izin verilmeyecek. Tasarının yasalaşması durumunda Manus ve Nauru'da tutulanlarla tedavi görmeleri için Avustralya'ya getirilen yaklaşık 3 bin yetişkin mülteci ve sığınmacı doğrudan etkilenecek.

Haber Ara