Dolar

32,5588

Euro

34,9009

Altın

2.437,75

Bist

9.645,02

Avustralya'da Vatikan'ın Ekonomi Bakanı'na çocuk istismarı soruş

Avustralya'da Vatikan'ın Ekonomi Bakanı'na çocuk istismarı soruşturması

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-28 12:28:52

Avustralya'da Vatikan'ın Ekonomi Bakanı'na çocuk istismarı soruş
Vatikan'ın Ekonomi Bakanı Kardinal George Pell hakkında Avustralya'nın Viktorya eyaletinde çocuk istismarı iddiaları üzerine soruşturma açıldı.

Avustralya yayın kuruluşu ABC'nin haberine göre, Kardinal Pell hakkında başlatılan soruşturma bir yıldır sürüyor.

Kurumsal çocuk istismarı araştırmalarından sorumlu Viktorya emniyetine bağlı SANO Özel Komisyonu raporuna yer verilen haberde, Kardinal Pell hakkında Ballarat, Torquay ve Melbourne'den gelen şikayetler, 1990'lı yıllarda Melbourne'de başpiskoposluk yaptığı döneme ait. Haberde, soruşturmanın tavsiye kararı için Kamu Davaları Komisyonuna sevk edildiği belirtildi.

Hakkındaki iddiaları reddeden Kardinal Pell, Viktorya polisi ve ABC hakkında kendisine komplo kurdukları suçlamasıyla soruşturma açılmasını talep etti.

Pell, "Yayıncıların, suçsuz insanların itibarını zedelemeye hakkı yoktur." ifadesini kullandı.

Avustralya Katolik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Greg Craven de, Viktorya polisi ve ABC yayın kuruluşunu, yetkilerini suistimal etmekle suçladı.

ABC ise yayımladığı açıklamada, haberin kaynağının Viktorya emniyeti olmadığı, bilgilerin tamamen "habercilik prensipleri çerçevesinde" bir aylık saha çalışmasıyla elde edildiği belirtildi.

Olayın kamuyu ilgilendiren bir konu olduğu belirtilen açıklamada, "Kardinal George Pell topluma mal olan bir kişi ve Katolik Kilisesi'nin önemli figürü olduğu için hakkındaki iddialar konusunda da topluma ve kiliseye karşı sorumludur." ifadelerine yer verildi.

Viktorya Polis Şefi Graham Ashton da polisin ABC yayın kuruluşuna bilgi servis ettiği iddialarını yalanlayarak, bilgilerin kaynağının tamamen "iddiada yer alan mağdur kişiler" olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite, Vatikan'daki çocuk istismarları dahil, insanlık dışı muameleyle ilgili pek çok konuyu Vatikan'ın periyodik inceleme toplantısında ele almıştı.

BM Çocuk Hakları Komitesi de 2014'ün ocak ayında hazırladığı raporunda, Vatikan'ın son 10 yılda papazlara, on binlerce çocuğa tecavüz ve tacizde bulunma ortamı sağladığını kayıtlara geçirmişti.

Raporda, çocukları istismar etmekle suçlanan bütün rahiplerin Vatikan tarafından derhal görevden uzaklaştırılması gerektiği vurgulanmıştı.


Haber Ara