Dolar

32,5667

Euro

34,7111

Altın

2.491,23

Bist

9.524,59

Avrupa ülkeleri altınlarını geri çekiyor

Avrupa ülkelerinin ABD'deki altın rezervlerini geri çekmesi nedeniyle rezervlerin son yılların en düşük seviyesine geriledi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-13 22:21:58

Avrupa ülkeleri altınlarını geri çekiyor

Ajansların haberine göre; Avrupa merkez bankaları, New York Federal Rezerv Bankası'ndaki altın rezervlerini geri alıyor. Bunun sonucunda bankadaki değerli metal stokları son on yılların en düşük seviyesine indi.

Altın külçelerinin bir kısmını geri talep eden ilk ülke Almanya oldu. Almanya'yı Hollanda, ardından da Avusturya takip etti.

Ludwig von Mises Enstitüsü Başkanı, ekonomi uzmanı Lew Rockwell, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"ABD Federal Rezerv Sistemi ve ekonomik politikasının taraftarları, altının parasal rol oynamadığını söylerler. Ancak bu durumda, Federal Rezerv Bankası'nda bu kadar altının ne işi olduğunu anlatmaları gerekir. Üstelik bu altın sadece ABD'ye ait değil, diğer ülkelerin altını da var. Bu arada, kolonilerin veya bağımlı ülkelerin altınını elinde tutmak imparatorluklar için özgü. Yabancı ülkelerin altınlarını New York Federal Rezerv Bankası'ndan çıkarma kararı, hiç de Washington'u memnun etmiyor, ancak bu ülkelerin bağımsızlığı için çok önemli."

Bazı ülkelerin, külçelerin bir kısmının kaybolduğu veya altının rehin edildiği endişesini taşıdığını belirten Rockwell, "Belki de külçeler aynı yerde bulunuyor ancak kimseye ait değil, bu başka bir konu. Görüşüme göre, Almanya, Avusturya ve diğer ülkelerin kendi altınlarını geri almaya karar vermesi çok doğal" dedi.

Haber Ara