Dolar

32,5574

Euro

34,8285

Altın

2.430,20

Bist

9.722,09

Avrupa'nın ırkçı yüzü Pegida'nın sandıktaki karşılığı çoğalıyor

Pegida'nın siyasi karşılığı olan Almanya için Alternatif (AfD) partisi Berlin'deki eyalet meclisi seçimlerinde yüzde 15'e yakın oy aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-20 11:39:58

Avrupa'nın ırkçı yüzü Pegida'nın sandıktaki karşılığı çoğalıyor

Al Jazeera'nin AFP'den derlediği habere göre Almanya'da, geçen yıl ekim ayında Dresden kentinde ilk gösterisini yapıp, dalga dalga Avrupa'ya yayılan Pegida hareketi (Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) sokakta gördüğü desteği sandığa da yanıstmaya başladı.

SOKAK GÖSTERİLERİNE KATILIM AZKEN BİLE...

Pegida'nın siyasi karşılığı olan Almanya için Alternatif (AfD) partisi, Pegida gösterilerine katılımın görece az olduğu başkent Berlin'deki eyalet meclisi seçimlerinde bile yüzde 15'e yakın oy aldı.

56

MERKEL YENİLDİ

Başbakan Merkel'in Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ise 2. Dünya Savaşı sonrası en düşük oy oranıyla yüzde 17.7 destek buldu.

UCD BİR EYALETTE DAHA AFD'NİN GERİSİNDE KALDI

İki hafta önce yapılan Mecklenburg-Vorpommern eyalet meclisi seçimlerinde de oyları düşen CDU, aşırı sağcı AfD partisinin gerisinde kalmıştı.

55_7

MERKEL'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Bu sonucun ortaya çıkmasında hükümetin yürüttüğü sığınmacı politikasının yönünün ve hedefinin yeterince anlatılamaması olarak gören Merkel, sığınmacı politikanın hedeflerini daha iyi anlatmaya çaba göstereceğini ifade etti. Merkel, sığınmacı krizine ilişkin söylediği ve kamuoyunda sıkça eleştirilen "bunu başarırız" sözüne de değinerek, bu sözden çok anlamlar çıkarıldığını ve bundan dolayı bu sözü artık pek tekrarlamak istemediğini dile getirdi. Sığınmacılar konusunda son yıllarda her şeyi doğru yapmadıklarına işaret eden Merkel, "Elimde olsa, Alman hükümeti ve tüm sorumluluk taşıyanlarla birlikte 2015'in yazında karşılaştığımız duruma daha iyi hazırlanmak için zamanı geri çevirmek isterdim" ifadesini kullandı.

Sadece Almanya değil, popülist aşırı sağ partiler Avrupa çapında halk desteğini artırıyor.

Avusturya:

Özgürlük Partisi: 22 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde kıl payı farkla kaybetti. Avusturya, Suriyeli mültecilerin Avrupa içlerine akın ettiği Balkan güzergahında yer alıyor.

Slovakya:

Aşırı sağcı Slovakya Halkının Partisi, 150 sandalyeli mecliste 14 vekile sahip. Kurulalı daha 4 yıl olsa da başarısı çarpıcı. Ülkedeki Roman halkı istemeyen partililer, AB ve NATO'ya da karşı çıkıyor. Göçmen karşıtlığı ise sadece bu partiyle sınırlı değil. Başbakan Robert Fico, AB'nin mülteci politikasının daha da sertleşmesi gerektiğini savunup mevcut politikayı "intihar" olarak yorumluyor.

Macaristan:

Başbakan Victor Orban, aşırı sağcı Fidesz partisinin lideri. AB'nin mültecilerin kotalarla Avrupa ülkelerine yerleştirilmesi planını 2 Ekim'de referanduma götürüyor. Kendisi elbette bu plana karşı. 2015'te mültecilerin Avrupa'ya akın ettiği sırada Sırbıstan ve Hırvatistan sınırlarına tel örgü çektirdi.

Polonya:

AB karşıtı muhafazakar Kanun ve Adalet Partisi, 2015 te parlamentoda büyük çoğunluğu kazanarak iktidara geldi. Ve partinin iktidara gelmesinde mülteci krizinin etkisi büyüktü. Partinin lideri Jaroslaw Kaczynski mültecilerin Yunan adalarına kolera salgını, Avusturya'ya dizanteri ve AB içlerine bir çok parazit getirdiğini" iddia etti. Kaczynski'nin bu sözleri Nazi propagandasına benzetildi. Çünkü Nazilerin zamanında çıkardığı Stürmer gazetesi de Yahudiler için bu ifadelere çok yakın iftiralarda bulunmuştu.

Finlandiya:

Refah ülkesinde göçmen karşıtlığı yükseliyor. Finliler Partisi 2015 Genel Seçimleri'nde yüzde 18 oy aldı. Şu an koalisyon hükümetinde yer alıyor.

Norveç:

Popülist, Gelişim Partisi, 2013'te koalsiyon hükümetine girmişti. 2013'teki oyu yüzde 16'ydı. Partinin lideri Norveç'in göçmen politikasını eleştirip "Suçlulara kapı açıyoruz" diyor.

Danimarka:

Halkın Partisi'ni desteği yüzde 202den fazla. 2015'teki genel seçimlerde yüzde 21 oy aldı. Koalisyon hükümetinde. Mültecilerin kıymetli eşyalarına el konulması yasasını meclise getiren parti de Halkın Partisi.

İngiltere:

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP), 23 Haziran'da AB'den ayrılma referandumu Brexit'te 'ayrlılma yanlısı' cephenin başını çekiyordu. Ülkede İşçi Partisi liderlik krizinde. Muhafazakar Parti ise liderini yeni değiştirdi. UKIP'in referandum başarısı, ülkede göçmenlere özellikle de Polonyalılara yapılan saldırılarda görülen büyük artış kaygı verici.

Fransa:

Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, mültecilerin AB'ye gitmesine "işgal" dedi. Anketler, 2017'deki Cuımhurbaşkanlığı Seçimleri'nin ilk turunda yüzde 30'dan fazla oy alacağını gösteriyor.

Hollanda:

İslam karşıtı Geert Wilders'in partisi olan Özgürlük Partisi, anketlerde mart 2017 genel seçimleri öncesi lideri. Wilders, başbakan seçilirse Brexit benzeri bir referandumla AB'den çıkmayı ve Kuran'ı yasaklamayı vaad ediyor.

Haber Ara