Dolar

32,3679

Euro

34,9588

Altın

2.325,34

Bist

9.079,97

Avrupa'nın acziyeti: Mülteci krizi

New York Times Dergisi'nde yer alan bir değerlendirmede Avrupa ülkelerinin mültecileri ağırlama konusunda aralarında bir mutabakata varamaması ve bunun nasıl bir krize döndüğü ele alınıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 11:12:36

Avrupa'nın acziyeti: Mülteci krizi

Almanya'nın ardından Avusturya, Slovakya ve Hollanda da mülteci akınını denetim altına almak için sınır kontrolü yapma kararı aldı. Bunun üzerine Avrupa Birliği, Pazartesi günü yüzbinlerce mültecinin ülkelere paylaştırılması için makul bir plan oluşturma amacıyla toplandı. Ancak AB ülkeleri konu hakkında bir anlaşmaya varmakta başarılı olamadı.

Brüksel'de olağanüstü bir toplantı gerçekleştiren AB ülkeleri içişleri bakanları Yunanistan ve İtalya'da konaklayan 40 bin mülteciyi ancak gönüllülük esası ile paylaşma noktasında anlaştı.

Ancak tartışmalı bir şekilde geçen toplantıda akşam saatlerine gelinmesine rağmen pek fazla yol katedilemedi. Katılımcı bakanlar geçen hafta Avrupa Komisyonu başkanı Jean Claude Juncker'in 120 bin mültecinin yerleştirilmesinin üye ülkeler için zorunlu olduğuna dair planının ötesine geçeçek bir plan sunamadı.

Diplomatlar, bakanların prensipte anlaştığını ancak bu sayının her ülkeye nasıl dağıtılacağı konusunda anlaşamadıklarını söyledi. Konu hakkındaki tartışmalar önümüzdeki ay da devam edecek. Diplomatlara göre bakanlar ortak nihai bir açıklama yapmamaya karar verdi. Durumun şu anda başkanlığı üstlenmiş Luksemburg'a sorulduğu ve Luksemburg'un varılan sonuçları kendi özeti ve kendi adıyla açıklayacağı bildirildi.

Batı ve Orta Avrupa ülkelerinin çoğu geçen hafta Juncker tarafından dayatılan mültecilerin zorunlu olarak ülkeler arasında paylaştırılması teklifine karşı sert muhalefetlerini devam ettiyor.

Slovakya İçişleri Bakanı Robert Kalinak “Bu teklif sorunu çözmeyecek” açıklamasında bulundu. Çek, Macaristan, Romanya ve Baltık Devletleri bakanları da mülteci kabulü hakkında derin tereddütleri olduğunu ve değişik kültürden insanlara iltica teklif etme geleneklerinin olmadığını söyledi.

Diğer taraftan Avrupa Göç Politikası Enstitüsü Direktörü Elizabeth Collett, Avrupa'nın ortak bir tavır geliştirememesinin, tüm yapıları “eksik inşa edilmiş”, sallantıda duran Avrupa sisteminin zayıflığından kaynaklandığını söyledi.

Collett “göç konusunda açıkçası bir mutabakat yok. Bazıları Avrupa'nın iltica arayanlar için bir yer olduğunu söylerken bazıları da böyle bir yükümlülükleri olmadığını söylüyor” açıklamasında bulundu.

Aslı New York Times Dergisi'nde "Europe Migrant Crisis" başlığıyla yayınlanan değerlendirme Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye aktarılmıştır.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara