Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Avrupa Konseyi'nden Ermenistan'a çağrı

Avrupa Konseyi'nden Ermenistan'a çağrı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-06 17:46:53

Avrupa Konseyi'nden Ermenistan'a çağrı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler Komitesi, Ermenistan'dan Yukarı Karabağ'da işgal ettiği topraklardan askeri birliklerini geri çekmesini istedi.

Komite toplantısında kabul edilen karar tasarısında, "Yukarı Karabağ dışındaki işgal altındaki diğer Azerbaycan topraklarından da Ermenilerin askerlerini ve düzensiz birliklerini geri çekmesi ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün tesisine, AGİT Minsk süreci çerçevesinde tamamen saygı göstermesi" istendi.

Minsk grubunun Yukarı Karabağ'ın geçici statüsünü görüşmek üzere toplanması çağrısında bulunulan kararda, bu geçici statü ile özerk yönetimin güvenliğinin sağlanması, Nahçivan'a açılacak koridor, Yukarı Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayacak koridoru da kapsayacak diğer güven artırıcı önlemlerin de içinde olduğu konuların yine bu toplantıda ele alınması tavsiyesinde bulunuldu.

"Yukarı Karabağ sorununun diğer uluslararası büyük krizlerin gölgesinde kalmasından üzüntü duyulduğu" kaydedilen kararda, "sorunun çözümünün gecikmesinin Avrupa Konseyi'nin iki ülkesi arasındaki gerginliği savaşa kadar götürebileceği" uyarısında bulunuldu.

Kararda, Azerbaycan ve Ermenistan'dan Yukarı Karabağ sorununun barışçıl bir şekilde çözümü için gösterilen çabalara destek vermeleri istenirken, iki ülkeye askeri güç kullanımından uzak durmaları çağırısı yapıldı.

Kararda, "AGİT'in Yukarı Karabağ sınırları ve diğer işgal altındaki topraklarda güvenliğin sağlanması ve yerlerinden edinmiş kişilerin topraklarına güvenli bir biçimde geri dönüşlerinin sağlanması için uluslararası barış gücü görevlendirmesi" istendi. Kararda, bu barış gücünün ateşkes ihlallerini araştırabilmesi istendi.

Siyasi işler komitesinden kabul edilen rapor ve buna bağlı karar tasarısı, 2016 yılı ocak ayında AKPM genel kurulunun Strasbourg'daki oturumunda nihai olarak oylanacak.

Haber Ara