Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Avrupa IŞİD'lilerin vatandaşlıklarını iptal ederken Bağdat'tan önemli açıklama: Biz idam ederiz

Trump'ın açıklamasının ardından IŞİD'li vatandaşlarının vatandaşlıklarını iptal eden Avrupa ülkelerinin ardından Irak'ın başkenti Bağdat'tan önemli bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Berhem Salih yabancı IŞİD savaşçılarını idam edebileceklerini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-08 19:46:42

Avrupa IŞİD'lilerin vatandaşlıklarını iptal ederken Bağdat'tan önemli açıklama: Biz idam ederiz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The National'a açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yabancı IŞİD savaşçılarına ilişkin devam eden tartışmalara dahil oldu. Salih, Avrupa vatandaşı IŞİD mensuplarının Irak hukukuna göre yargılanabileceğini ve idam edilebileceğini söyledi..

Salih, "IŞİD şüphelileri, suçlu bulunmaları halinde idam cezası alabilir. Irak yasalarında ölüm cezası var ve buna göre hareket edeceğizYabancı (IŞİD) savaşçıların, Irak topraklarında ya da Irak vatandaşlarına karşı terör eylemleri gerçekleştirdiklerine dair kesinleşmiş dosyalar var. Bu dosyalarda da Irak yasaları uygulanacak" dedi.

IŞİD HALEN VARLIK GÖSTERİYOR

Iraklı güçler, 3 yıldan uzun süre ülke topraklarının üçte birini elinde tutan IŞİD'in, Aralık 2017'de büyük oranda temizlendiğini duyurmuştu. Ancak Irak Cumhurbaşkanı, 6 Mart'ta yaptığı bir konuşmada, IŞİD'in hala Irak-Suriye sınırı üzerinde varlık göstermeye devam ettiğini belirtmişti.

300'E YAKIN IŞİD'Lİ SURİYE'DEN ALINDI

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü de Iraklı yetkililerin, aralarında en az 13 Fransa vatandaşı bulunan 280 IŞİD şüphelisini Suriye'den teslim aldığını bildirmişti.

IŞİD'E KATILAN AVRUPALILARIN BİLANÇOSU

Londra merkezli Uluslararası Radikalizm Çalışma Merkezi, Haziran 2018'de yayımladığı bir araştırma raporuyla, 80 farklı ülkeden 41 bin 490 kişinin, Irak ve Suriye'deki IŞİD'e katıldığını duyurmuştu.

DONALD TRUMP'TAN AVRUPA'YA: IŞİD'Lİ VATANDAŞLARINIZI ALIN

ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:

“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."

PYD: BURADA YETERLİ HAPİSHANE YOK, KAÇABİLİRLER

Bunun ardından örgütten de bir çağrı gelmişti ve IŞİD'liler için yeterli hapishane olmadığı, PYD bölgesine bir saldırı olma ihtimalinde IŞİD'lilerin kaçabileceği ifade edilmişti.

"BM ÖZEL MAHKEMELER KURSUN"

Mustafa Bali, Alman haber ajansı dpa'ya röportaj verdi. PYD'li isim, bu röportajda IŞİD'lileri Suriye'nin kuzeyinde yargılamanın mümkün olmadığını ancak BM çatısı altında bir çözümün herkesi memnun edebileceğini söyledi.

KAÇ IŞİD'Lİ TUTUKLU VAR ve NERELİLER?


Örgüt sözcüsü, bugüne kadar Iraklılar hariç olmak üzere bin 300 IŞİD'liyi yakaladığını belirtti. SDG'ye göre IŞİD'lilerin çoğu Suudi Arabistan kökenli.

İNGİLTERE ve ALMANYA'DAN TRUMP'A NET CEVAP

Yaşananların ardından İngiltere, 19 Şubat'ta IŞİD'e katılarak Suriye'ye giden vatandaşı Shamima Begum'u vatandaşlıktan çıkarma sürecini başlattığı bildirdi. Bu hareketin Trump'a bir cevap niteliği taşıdığı yorumları yapılmıştı.

Almanya'dan da aynı hamle geldi ve Alman basını Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Katarina Barley ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in IŞİD'e katılan Almanları vatandaşlıktan çıkarmak için "üç şartlı" bir karar aldıklarını duyurdu. 4 Mart tarihinde Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR) ve Süddeutsche Zeitung'un yayınladığı haberlerde vatandaşlıkları iptal edilecek IŞİD'li Almanlar için 3 şart şu şekilde aktarıldı:

- Çifte vatandaş olmaları: Bu kapsamda yalnızca Alman vatandaşı olanlar hakkında Anayasa'ya aykırı olduğu için böyle bir karar alınmayacak.

- Reşit olmaları: Vatandaşlıktan çıkarılmaları için 18 yaşını aşmış olmaları gerekecek.

- Yasa yürürlüğe girdikten sonra çatışmalara katılan IŞİD'lilerin (ilk iki koşul geçerli olsa bile) pasaportları kesinlikle iptal edilecek: Bu kapsamda şu anda tutuklu olanlar ise bu gruba dahil olmayacak. Çünkü yasa geriye dönük işlemiyor.

 

Haber Ara