Dolar

32,3773

Euro

35,0633

Altın

2.326,09

Bist

9.079,97

Avrupa'dan Ankara'ya görüşme trafiği

Göçmenlerin sınırda giderek birikmesi Avrupa'ya büyük bir telaş sardırdı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-19 21:48:02

Avrupa'dan Ankara'ya görüşme trafiği

Avrupa Birliği (AB); 3 yıldır gereken duyarlılığı göstermediği Suriyeli mülteciler sorunu karşısında düzensiz göç akının Avrupa‘ya yönelmesi üzerine tavır değişikliğini gündemine aldı ve bunun mesajlarını Ankara'ya verdi.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; Suriyeli sığınmacıların Yunanistan ve Bulgaristan sınırına dayanması, Ege denizindeki Kaçakgöçmen geçişlerinin artması üzerine, son iki gün içinde Avrupa'dan üç dışişleri bakanı Ankara'ya önemli ziyaretlerde bulundu. AB'den Türkiye'nin Suriye içinde güvenli bölge oluşturulması tezine destek yönünde gelen mesajlar da dikkat çekti.
 
SURİYE AFRİKA'NIN ÖNÜNE GEÇTİ

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısı 2 milyonu aştı. Türkiye'nin son 4 yıl içinde bu sığınmacılar için yaptığı masraf ise 7 milyar lira dolayında. Suriye,  Avrupa'ya yönelen göçmen sorununda bu yılın yaz aylarında yaşanan gelişmeler ile Afrika'nın bile önüne geçerek en önemli kaynak ülke haline geldi.
 
BÜYÜK YÜK TÜRKİYE'NİN SIRTINDA

Suriye kaynaklı göçmen sorunun en büyük yükü Türkiye'nin üzerinde. AFAD, Jandarma ve sahil güvenlik dünyaya insanlık dersi veren özverili bir çalışma yürütüyor.  Ege Denizi'nde, bu yıl içinde sadece 54 bin kaçak göçmenin Türk sahil güvenlik ekipleri tarafından boğulmak üzere iken kurtarıldığını söylemek bile Türkiye'nin bu sorun karşısında insani açıdan övgüye değer tutumunu tek başına kanıtlamaya yeterli bir resmi istatistik.
 
AB'Yİ TEMSİLEN ZİYARET

Yaz aylarında Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların bir bölümünün Avrupa'ya yasadışı yollardan yönelmesi, AB ülkelerinde tedirginlik yarattı.

Suriye kaynaklı düzensiz göçün kara ve denizden Avrupa'ya yönelmesinin ardından iki gün içinde üç Dışişleri Bakanı'nın Ankara'yı ziyareti dikkat çekici bulundu.

Sinirlioğlu, dün önce Lüksemburg Dışişleri, Avrupa İşleri, Göç ve İltica Bakanı Jean Asselborn, ile görüştü. Görüşme hem baş başa hem de heyetler arası yapıldı. Bu görüşmenin önemini artıran  husus, Lüksemburg'un AB dönem başkanı olması. Yani Lüksemburg dışişleri bakanı aynı zamanda AB'yi temsilen  Sinirlioğlu ile görüşmüş oldu.

Sinirlioğlu, bu görüşmede AB'ye net mesajlar verdi ve “Göçmen sorunu için bizimle işbirliği yapmanızı memnuniyetle karşılıyoruz.  Ancak öncelik Suriye'de siyasi soruna ve iç savaşa son vermek olmalı” görüşünü dile getirdi. Ve bu sorun çözülmedikçe düzensiz göçmen sorunun çözülemeyeceğini dile getirdi.

Asselborn, Türkiye'nin Suriye içinde belirli noktalarda güvenli bölgelerin oluşturulması tezine destek vermesi dikkat çekti.

Asselborn, AB ülkelerinin bu aşamada kabul edeceği ek göçmen sayısını ise 40 bin kişi olarak telaffuz etti.
 
ALMAN BAKAN GELDİ

Sinirlioğlu'nun  dünkü ikinci konuğu  Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier oldu.Almanya'nın küresel dengeler içindeki pozisyonu ve göçten en çok etkilenecek potansiyele sahip olmasına dikkat çekmek bu  ziyaretin önemini  belirtmek için yeterli.

Steinmeier, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusundaki tutumunu övdü.

Alman bakan, bu sorunu BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile aynı zamanda dönem başkanlığını yürüttükleri G-7 platformuna taşıyacakları mesajını verdi ve ''AB sığınmacıları barındıran ülkelere yardımlar konusunda karar aşamasında'' dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi.
 
AVUSTARYA'LI BAKANIN ZİYARETİ

Türkiye'nin bugünkü konuğu ise göçten etkilenme potansiyeline sahip ülkelerden biri olan Avusturya Dışişleri , Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz oldu. Avusturya Dışişleri Bakanı, Sinirlioğlu ile görüşmesinden sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından da kabul edildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara