Dolar

32,5991

Euro

34,8085

Altın

2.499,01

Bist

9.448,13

Avrupa'daki kızamık hastalığı Türkiye'yi tehdit ediyor

Avrupa’da alarm verici düzeylere ulaşan kızamık vakaları Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir hal aldı. Uzmanlar, Türkiye’de de ciddi bir kızamık salgınına ve daha küçük çaplı da olsa menenjit vakalarındaki sürekliliğe dikkat çekiyorlar.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-14 11:39:27

Avrupa'daki kızamık hastalığı Türkiye'yi tehdit ediyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Avrupa bölgesindeki 53 ülkeden 47'sini etkisi altına alan kızamık salgını 100.000'den fazla vakaya ulaştı ve şu ana kadar 90 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

EN BÜYÜK SEBEPLERDEN BİRİ AŞI KARŞITLARI

Salgının görülme sıklığıyla ülke çapında aşılama oranlarının yüksekliği arasında ise doğrudan bir bağlantı var. Ancak dünya çapında örgütlenen aşı karşıtları, özellikle sosyal medya üzerinden kızamık aşısını yaptırmamaları konusunda ebeveynleri yönlendiriyor.

TÜRKİYE'DE 2018'DEN BERİ ARTIŞ GÖSTERİYOR

Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Zafer Kurugöl, Türkiye'nin de Avrupa'daki salgınlardan etkilendiğini, 2018'den itibaren kızamık vakalarının artışa geçtiğini ve şu anda ülkemizde kızamık salgını riskinin olduğuna dikkat çekiyor.

Euronews'ten Menekşe Tokyay'a konuşan Kurugöl, “Ülkemizde 2016 yılında 9 olan kızamık vakası sayısı, 2018 yılında 662'ye, 2019 yılında ise binlere ulaşmış durumda ve bu salgından aşı karşıtları sorumlu.” diyor.

ÖLÜMLER YAŞANABİLİR

Türkiye'de uygulanan aşı şemasını doğru bir şema olarak nitelendiren Kurugöl, salgın dönemlerinde en önemli risk grubunun kızamık aşısının henüz yapılmadığı bebekler olduğunu ve bu vakaların ağır seyrettiğini, hatta ölümlerin görülebileceğini kaydediyor.

KIZAMIK AŞISININ İKİNCİ DOZUNDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

İki doz olarak uygulanan kızamık aşısı 1 yaşındaki bebeklere ve ilköğretim birinci sınıfta uygulanıyor; ancak oranları yüzde 97 düzeylerinde olan ilk doz bebeklik aşıları aile hekimlerinin kontrolündeyken, ilköğretim birinci sınıfta uygulanan ikinci doz aşılaması yüzde 73'e düşüyor.

KÜRESEL TEHDİT: AŞI KARŞITLIĞI

Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılında on tane küresel sağlık tehdidinden biri olarak aşı karşıtlığı hareketini gösterdi.

Prof. Kurugöl, Avrupa'da 2016 yılına göre vakalarda yüzde 1500 artış olduğuna dikkat çekiyor ve kızamık vakalarının en çok görüldüğü Ukrayna, Romanya, Yunanistan, Fransa, İtalya, Sırbistan, Portekiz ve İngiltere'nin aynı zamanda okullarda aşı oranlarının en düşük seyrettiği ve aşı karşıtlığının yüksek olduğu ülkeler olduğunu kaydediyor.

AVRUPA'DA AŞI ZORUNLU ve SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN MÜCADELE YÜRÜTÜLECEK

İngiltere, Fransa, İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi kızamık aşısını zorunlu hale getirmiş durumda. İngiltere ayrıca aşılar konusunda sosyal medya üzerinden yanlış bilgiler yayan paylaşımların kaldırılması konusunda yeni bir mevzuat üzerinde çalışıyor.

ABD'DE DURUM

2000 yılında yerli kızamık vakasını sonlandıran ABD'de ise 2019 Mayıs başı itibariyle 1994'ten beri görülen en yüksek kızamık vakası sayısına ulaşıldı: 764.

New York eyaletindeki Rockland bölgesinde artan kızamık vakaları nedeniyle kısa süre önce acil durum ilan edildi.

TÜRKİYE'DE MENENJİT GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Öte yandan, son dönemde Türkiye'de bebeklerde menenjit vakaları sonucunda ölüm ve sakatlanmaların sürdüğü kaydediliyor.

Kurugöl, çocuklarda menenjitin belli başlı üç etkeni olduğunu, bunlardan Hib ve pnömokok hastalığına karşı koruyan aşıların devlet tarafından ücretsiz yapıldığını, bu sayede bu iki menenjitin ülkemizde çok azaldığını, ancak meningokok menenjitinin aynen devam ettiğini belirtiyor.

Kurugöl, konuya ilişkin şunları söylüyor:

“Türkiye'de, hem 4 bileşenli, hem de B tipi meningokok aşıları ruhsatlı olup, hekimler tarafından uygulanıyor; ancak henüz Sağlık Bakanlığı'nın aşı şemasına girmediği için yaygın değil. Bunun sonucunda da, menenjitin belli başlı üç etkeninden biri olan meningokok menenjiti vakalarında ölümler ve sakatlanmalar devam ediyor."

Menenjit ölüme yol açabilen ve tedavi olunsa bile sakatlanma, zekâ geriliği, işitme eksikliği ve uzuvların kesilmesi gibi sonuçlar doğuran kritik bir hastalık.

MENENJİT AŞRI ALÜMİNYUM İÇERMİYOR

Hekimler, 2005'ten beri ABD'de uygulanan, ayrıca Suudi Arabistan, Yunanistan, Libya, Şili gibi birçok ülkede de rutin yapılan menenjit aşısının iddiaların aksine alüminyum içermediğini ve herhangi bir yan etkisi olmadığını özellikle vurguluyor.

"İngiltere, İtalya, İspanya, Avustralya gibi birçok ülkede de hem 4 bileşenli, hem de B tipi meningokok aşıları rutin aşı şemasında bulunuyor. Rutin aşılama ile bu ülkelerde menenjit belirgin şekilde azaldı; ölüm ve sakatlanmalar önlendi," diyen Kurugöl özellikle vurguluyor:

“Menenjitsiz bir Türkiye istiyorsak, menenjitten çocuklarımız ölmesin sakat kalmasın istiyorsak, çocuklarımıza meningokok aşısını, hem 4 bileşenli, hem de B tipi olarak yapmalıyız."

Haber Ara