Dolar

32,5937

Euro

34,7959

Altın

2.496,68

Bist

9.437,65

Avrupa'da Ortaçağ rüzgarı

Havuzda, plajda ya da okulda, çalışırken veya sokakta yürürken başörtüsü takmanın yasak olduğu bazı Avrupa ülkelerinde, yasaklar her geçen gün bir başka kararla pekiştirilerek Ortaçağ rüzgarı diri tutuluyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-10 23:58:47

Avrupa'da Ortaçağ rüzgarı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

“Başörtülü kimliğin” yasak olduğu fakat Yahudilerin kullandığı kipaya hiçbir yasak uygulamayan Fransa'da Ortaçağı andıran uygulamalar hız kesmeden devam ediyor. Yeni Akit'ten Çınar Demir'in haberine göre yaklaşık 6 milyon Müslümanın yaşadığı Fransa'da yargı; ilk ve orta dereceli okullarda başörtüsünü yasakladı. Paris'te bazı restoranlar, Müslüman müşterileri kabul etmeme kararı aldı. Geçtiğimiz yaz ise, Fransa'daki 15 tatil beldesinde havuz ve plajlarda haşema ve burkini giyilmesi yasaklandı. Bu yasaklar üzerine Fransa polisi başörtüsü taktığı için bir kadına 11 euro ceza yazdı.

PLAJDA, HAVUZDA...

Fransa'da bir belediye, yaz ayı için faliyete geçen doğal yüzme havuzunun plajına başörtülülerin girişini yasaklayarak, tesisin girişine konulan köpek ve yasak nesnelerin bulunduğu panoya 'başörtüsü' ibaresini de ekletti.

Lyon'un güneyindeki Loire bölgesinde yer alan Loirette Belediyesi, geçtiğimiz hafta açılan ve içerisinde iki tane doğal yüzme havuzunun bulunduğu parka başörtülülerin girişini yasakladı. Belediye, Lorette Doğal Yüzme Havuzu'ndan faydalanmak için belirlenen kuralların arasına başörtü takılmamasını da ekledi.

Plajda ise başörtüsü, burkini ve monokininin (tek parça bikini) yasak olduğu kaydedildi. Kurala uymayanlara ise saygı gösterilmeyeceğinin belirtildiği duyuruda, bu kişilerin derhal güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarılacağı aktarıldı.

İSVİÇRE'DE DE YASAKLANDI!

Fransa'nın ardından, İsviçre Meclisi, burka yasağının ülkedeki federal kanunları ihlal etmediğine karar vererek çağ dışı yasağın yolunu açtı. İsviçre'nin Ticino kantonunda Müslüman kadınların mağazalarda, restoranlarda ve kamu binalarında burka giymeleri yasaklandı. Burka yasağını delenler, 6 bin 500 pound para cezasına (yaklaşık 30 bin lira) çarptırılacak. Yasak, ülkede burka giyen 40 bin Müslüman kadını ilgilendirirken, İnsan hakları kuruluşlarından Uluslararası Af Örgütü, burka yasağını insan haklarının ihlali olarak görüp eleştiriyor. Fransa'daki yasaktan sonra, benzer yasaklar, Belçika ve Hollanda'da da yasalaştırıldı.

ALMANYA DA YASAK İSTİYOR

Öte yandan, Almanya'nın çeşitli eyaletlerinde de çarşaf ve peçeye yasak getirildi. Bavyera Ekonomi Bakanı Ilse Aigner, Almanya genelinde peçe ve çarşaf yasağı getirilmesini istedi. Bavyera Ekonomi Bakanı Ilse Aigner, “Welt” gazetesinin dünkü nüshasında yer alan demecinde, çarşaf ve peçenin yasaklanmasını istedi. “Kendini saklamak kültürümüze uymuyor. Bu, kadın-erkek eşitliğine de aykırı” diyen Aigner, Federal Meclisle ilgili yasal düzenlemeleri ivedilikle çıkarmaya çağırdı.

BULGARİSTAN'DA DA YASAK GETİRİLDİ

Bulgaristan parlamentosunda da yeni kabul edilen kıyafet kanununa göre ülke genelindeki açık alanlarda yüzü saklayan veya tamamen kapatan kıyafetleri kullanmak yasaklandı. Tarif edildiği şekliyle çarşaf ya da burka kullananlara ilk seferde 200 leva sonrakinde ise bin 500 leva idari para cezası kesilecek. Görevliler için de ceza miktarı ilk seferinde 500, sonraki seferlerde ise 2 bin leva olarak açıklandı. Sağlık sorunları, iş, spor ve kültürel faaliyetler nedeniyle kullanılması ise kanun dışında bırakıldı. Bulgaristan'da Meclis Komisyonu, liseli kız öğrencilerin okula başörtüsüyle gidemeyeceğini 2006 yılında karara bağlamıştı.

Haber Ara