Dolar

32,4784

Euro

34,5509

Altın

2.474,08

Bist

9.531,72

Avrupa'da 'nefret tsunamisi' korkusu

Fransa'daki saldırılar sonucunda Avrupa'da yaşayan Müslümanlarda ırkçı saldırıların artması tedirginliği meydana geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-14 18:02:31

Avrupa'da 'nefret tsunamisi' korkusu

Fransa'nın başkenti Paris'teki saldırılar, zaten uzun zamandır İslamofobik saldırılarla karşı karşıya olan Avrupa'daki Müslümanları daha da endişelendirmeye başladı. Dün gece bir grup ırkçının mülteci kamplarına saldırırak yangın çıkarması Müslümanları endişelerini haklı çıkardı.

AP'ye konuşan ve Paris'teki Müslüman cemaat derneklerinden Banlieue Plus'nün üyesi olan Nadir Kahia, bir “nefret tsunamisinden” endişe ettiklerini söyledi. Saldırıların dernek üyeleri arasında hem şok, hem de dayanışma duygusu yarattığını söyleyen Kahia, “Ancak bazı Müslümanlar ve yoksul mahalleler nefret diline hedef olabilir” diye ekledi.

#MuslimsAreNotTerrorist (Müslümanlar terörist değildir) etiketi, bu endişelerin bir yansıması olarak bugün Twitter'da saatlerce “trend” konuların zirvesinde yer aldı.

MÜLTECİ KAMPI ATEŞE VERİLDİ

Dün geceki saldırılardan sonra "Kızgın Calais" olarak bilinen ırkçı göçmen karşıtı grup Calais'te bulunan göçmen kampını ateşe verdi.

Suriye ve Afrika'dan gelen 6 bin sığınmacının yaşadığı kampta alevler içindeki evlere acil yardım ekipleri gönderildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürdü, olayda ölen yada yaralanan olmadığı bildirildi.

Yangın ile ilgili, elektrik kontağında meydana gelen kaçaktan dolayı olabileceği öne sürülürken, Fransa'da bulunan göçmenleri istemeyen göçmen karşıtlarının, patlamaların ardından göçmenlerin yaşadığı ormanlık alana gelen kızgın eylemciler tarafından çıkarıldığına kesin gözüyle bakılıyor.

NORVEÇ VE DANİMARKA'DAN ENDİŞELENDİREN ADIM

Norveç ve Danimarka, iltica başvuruları kabul edilmeyenlerin daha hızlı bir şekilde yurtdışı edilebilmeleri için ilgili kanunları sertleştiriyorlar. Her iki ülke hükümetinin de gerekli değişiklikleri yaparak yeni kanun hazırladıkları ve parlamentoları tarafından hızlı bir şekilde onaylanacağı bildirildi.

Norveç hükümetinin yaptığı değişikliğe göre, bundan böyle mülteciler korunma ihtiyacı bulunmuyorsa, doğrudan sınırda geri çevrilecek. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Rus sınırı Storskog üzerinden ülkeye gelenlerin çoğunun savaş bölgelerinden gelmediğini, bunlardan çoğunun Rusya'da oturum izni bulunduğunu söyledi. Bu yüzden bu kişilerin sınırdan geri çevrileceğini belirtti.

POLONYA FATURAYI MÜLTECİLERİ KESTİ

Öte yandan Polonya'nın Avrupa İşleri Bakanı tayin Konrad Szymanski Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Paris saldırıları sonrasında AB kotaları gereği alması gereken mülteciler için, kotaya uymayacağını söyledi.

Muhafazakar  wPolityce.pl haber sitesinde yayınlanan açıklamada, "Paris'te yaşanan trajik eylemler sonrasında AB tarafından planlanan mülteci kabul kotasını kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

MÜSİAD'DAN İSLAMOFOBİ UYARISI

Avrupa'daki İslamofobi'ye karşı Türkiye'den de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından açıklama geldi. MÜSİAD, Avrupa'daki eylemlerin İslamofobiyi güçlendirmemesi çağrısında bulundu.

Açıklamada şöyle denildi: 'Fransa'nın başkenti Paris'te koordineli bir şekilde ve insanlıkdışı şekilde meydana gelmiş olan saldırıları nefretle kınıyoruz. Günümüz dünyasında hızlanan ve gelişen şartlar, ne yazık ki terörü de eşgüdümlü olarak hızlandırdı. Terör açısından artık sınırlar yok. Bu kapsamda bakıldığında, huzurlu ve düzenli bir dünya isteyen ülkeler de işbirliği sınırlarını kaldırmalı. Tüm insanlık olarak gönüllerimizdeki ön yargıları kaldırmalıyız. Paris'te gerçekleştirilen saldırılar nasıl ki tüm insanlığa karşı yapıldıysa bizler de yer ve zaman ayrımı yapmaksızın bugün Paris'te olan saldırılara, Beyrut'ta olan saldırılara, Bağdat'ta olan saldırılara, Ankara'da olan saldırıya karşı dik durduğumuz gibi dik durarak, insanlığa karşı nefretle yaklaşan terörü yenebiliriz.'

Haber Ara