Dolar

32,5340

Euro

34,9280

Altın

2.439,99

Bist

9.716,77

Avrupa'da Hitler skandalı: Nazi işbirlikçilerine halen maaş ödeniyor

Hollandalı çok sayıda eski Nazi işbirlikçisine Adolf Hitler tarafından bağlanan maaşların halen ödendiği ortaya çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-24 23:30:49

Avrupa'da Hitler skandalı: Nazi işbirlikçilerine halen maaş ödeniyor

Belçika'da Nazi ordusunda savaşırken yaralanan ve Hitler tarafından imzalanan kararname gereğince malul maaşı alan 34 Hollandalının bu maaşı halen almaya devam ettiği ortaya çıktı.

BAZILARI SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

Hollanda Televizyonu'na (NOS) bilgi veren tarihçi Cees Kleijn'a göre Nazi ordusuna bağlı SS - Waffen koluna mensup bu isimlerin bazıları savaş suçu işledi. Doğu cephesindeki Hollandalı Nazi askerlerinin büyük oranda savaş suçlarına karıştığını vurgulayan Kliejn, son yıllarda yüzden fazla eski SS askeri ile görüştüğünü anlattı. Kleijn'e göre, savaşta yaralanan eski Nazi askerleri Almanya'nın Hollanda sınırındaki Aachen kentine giderek orada fiziki muayeneden geçiyor. Kalıcı sakatlığı belirlenen Hollandalı eski Nazi'lere malul maaşı ödeniyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre Adolf Hitler, 2. Dünya Savaşı'nda kendisine destek veren diğer ülke vatandaşlarına "sadakat ve itaatlerinin karşılığı olarak" maaş bağladı. Nazi yönetiminin yıkılmasından sonra Federal Almanya Cumhuriyeti, daha önceden elde edilen tüm sosyal hakları devraldı. Bu kapsamda Belçika ve Hollandalı Nazi işbirlikçilerine maaş ödemesi devam etti.

NE KADAR MAAŞ ALIYORLAR?

Haberde Almanya tarafından çoğunluğu Yahudi olan ve Nazi zulmünden kurtulan mağdurlara bir kaç yüz euro civarında ödenen tazminatlarla kıyaslanan maaş ise 1.300 euro.

ALMAN MAKAMLARI HOLLANDALILARIN İSİMLERİNİ VERMİYOR

Alman makamları, savaş suçuna karıştığı belirlenen kişilerin maaşının kesileceğini belirtiyor. Ancak Hollandalı tarihçi Kleijn'e göre Almanlar ikiyüzlü davranıyor. Çünkü Almanya maaş alan Naziler'in ismini Hollanda makamlarına vermiyor. Bu nedenle, savaş suçu konusunda sağlıklı bir araştırma yapılamıyor.

TEPKİLER

Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt, isimleri açıklanmadığı için Hollanda maliyesinin Alman makamlarınca para ödenen kişiler konusunda hiçbir denetim yapamadığını söyledi. Hollanda'daki İsrail Bilgi ve Belge Merkezi (CIDI) Müdür Yardımcısı Naomi Mestrum ise Almanya'nın eski Naziler'e hala maaş ödemesini "skandal" olarak değerlendirerek, "2. Dünya Savaşı'nda Naziler'le işbirliği yaptılar. Hala bundan faydalanıyorlar" dedi.

Haber Ara