Dolar

32,5780

Euro

34,7940

Altın

2.508,75

Bist

9.693,46

“Avrupa, Çin'e ‘kırmızı kart’ gösterdi”

Azebaycanlı araştırmacı Elhan Şahinoğlu, 'Avrupa Parlamentosu’nun 604 milletvekilinin Çin hakkındaki ilgili belge lehinde oy kullandığını, yalnızca 20 kişinin karşı oy kullandığını belirtmek gerekir. Çin, Avrupa ile ekonomik ve ticari bağlarını sürdürmeyi umuyorsa, Uygurlarla ilgili politikasını yeniden gözden geçirmelidir” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-21 16:02:11

“Avrupa, Çin'e ‘kırmızı kart’ gösterdi”

Azebaycanlı  araştırmacı Elhan Şahinoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun 604 milletvekilinin Çin hakkındaki ilgili belge lehinde oy kullandığını, yalnızca 20 kişinin karşı oy kullandığını belirtmek gerekir. Çin, Avrupa ile ekonomik ve ticari bağlarını sürdürmeyi umuyorsa, Uygurlarla ilgili politikasını yeniden gözden geçirmelidir” dedi.

Bakü merkezli Atlas Araştırma Merkezi Başkanı Elhan Şahinoğlu'nun, Azvision.az'da, “Avrupa, Çin'e kırmızı kart gösterdi” başlıklı analiz haberi şöyle:

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Çin'in Doğu Türkistan (Sincan) Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırmanın artan kanıtlarını ve Uygurların endişe verici durumunu tartıştı.

AP milletvekilleri, Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yatılı okullarda ve yurt dışındaki fabrikalarda özellikle Uygurlar, etnik Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Müslüman azınlıklar tarafından zorla çalıştırılmasını şiddetle kınadılar. Avrupa Parlamentosu, Çinli yetkililerin çocuk doğurma çağındaki Uygur kadınlarını rutin olarak zorla kürtaja tabi tuttuğunu belirtti. Çinli yetkililere hedefe yönelik yaptırımlar uygulamak gerekiyor. Avrupa Parlamentosu, zorla çalıştırmanın Çin'deki diğer idari birimlere aktarılmasının devam etmesini ve tanınmış Avrupalı markalar ve şirketler tarafından Çinli emeğin kullanılmasını da eleştirdi.

Parlamentodaki Avrupa Halk Partisi grubu, AB üye devletlerini, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden pamuk ve pamuk ürünlerinin ithalatının yasaklanması da dahil olmak üzere zorunlu çalıştırmaya yanıt olarak etkili kontrol mekanizmaları uygulamaya çağırdı. Milletvekilleri, Uygurlara zulmeden Çinli yetkililere hedefli yaptırımlar uygulanmasının gerekli olduğunu söylediler. 

Avrupa Parlamentosunun bir üyesi olan Miriam Lexman, Sincan'daki Uygurların durumunu kınayan bir kararın genel tartışmasında şunları söyledi: "Çin'de zorla çalıştırma ile üretilen malları satın alarak insan haklarının ağır ihlallerine ahlaki olarak dahil olmamalıyız. Dış politikamızın tüm yönleri, Birlik tarafından belirlenen değerlere dayanmalıdır. Bu değerlere sürekli bağlı kalmalıyız. Bu bir zayıflık değil, bir güçtür.

Demokrasilerin ortak değerlerimizin ortak savunması için birleşme zamanıdır. Özgürlük için çabalamaya devam eden dünyadaki milyonlarca insanı aktif olarak desteklemeliyiz. AB, Magnitsky Yasası da dahil olmak üzere tüm araçlarından tam olarak yararlanmalıdır. 

Avrupa Parlamentosu'nun Çin eş başkanı Reinhard Butikofer şunları söyledi: "Sincan'daki Uygur etnik azınlığa yönelik zulüm ve devlet tarafından zorla çalıştırmanın yaygın kullanımı insanlığa karşı suçtur. Avrupalı şirketleri, insan hakları ihlallerini teşvik ediyorlarsa Çinli ortaklarla bağlarını kesmeye çağırıyoruz. Uluslararası şirketler, zorla çalıştırmadan kar elde ettiklerinde tüm etik standartları ihlal etmektedir. Çin ile yapılan kapsamlı yatırım anlaşmasının, zorunlu çalıştırmaya karşı uluslararası sözleşmelere uymak için yeterli taahhütlere sahip olmasını talep ediyoruz. " 

Bu nedenle, Avrupa Parlamentosu, Çin'de başta Uygurlar ve Kazaklar olmak üzere birçok dini ve etnik azınlığa karşı artan baskıcı rejimden endişe duymaktadır. AP milletvekilleri, Çin'deki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerinden üzüntü duyuyor ve Çin hükümetine, Uygurlara ve diğer Müslüman azınlık üyelerine karşı işlenen suçlardan yargılama, mahkumiyet veya mahkumiyet olmaksızın keyfi tutuklamaları derhal sonlandırmaya çağırıyor. 

AP milletvekilleri Çin hükümetine, etnik azınlıkların kamplarda ve hapishanelerde "toplu hapsedilmesine" son vermeye ve mahkumların derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep etmeye çağırıyor.

Avrupa Parlamentosunun 604 milletvekilinin Çin hakkındaki ilgili belge lehinde oy kullandığını, yalnızca 20 kişinin karşı oy kullandığını belirtmek gerekir. Çin, Avrupa ile ekonomik ve ticari bağlarını sürdürmeyi umuyorsa, Uygurlarla ilgili politikasını yeniden gözden geçirmelidir. Aksi takdirde Avrupa Birliği, Çin'e yaptırım uygulamak için Amerika Birleşik Devletleri'ne katılabilir. Bu, Çin'e büyük bir darbe olacak. 

Kaynak: Azvision.az

Haber Ara