Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Avrupa Birliğinden Golan Tepeleri açıklaması

Avrupa Birliği, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımadığını ve bu konudaki resmi tutumunda bir değişiklik olmadığını açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-22 14:54:22

Avrupa Birliğinden Golan Tepeleri açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, "ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi" şeklindeki açıklamasının ardından AB, konu ile ilgili olarak resmi tavrında bir değişiklik olmadığını bildirdi.

Konu ile ilgili Reuters'in sorularını yanıtlayan AB'nin bir sözcüsü, "AB'nin pozisyonu değişmedi. AB, uluslararası hukuk doğrultusunda Golan Tepeleri de içinde olmak üzere İsrail'in 1967 yılı Haziran ayından bu yana işgal ettiği topraklardaki egemenliğini tanımıyor ve buraların İsrail'in bir parçası olduğunu kabul etmiyor." dedi.

Trump, Twitter'dan dün yaptığı açıklamada "52 yıl sonra ABD için İsrail devleti ve bölgesel istikrar için kritik stratejik ve güvenlik önemine sahip Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tam olarak tanıma zamanı geldi." ifadelerini kullanmıştı.

Tel Aviv yönetimi geçtiğimiz yıl, ABD'den işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ni ‘İsrail toprağı' olarak tanımasını talep etmişti.

GOLAN TEPELERİ'NİN TARİHİ

İsrail, 1967 yılındaki Altı Gün Savaş'nda Suriye'ye ait tartışmalı bölge Golan Tepeleri'nin büyük bölümünü ele geçirdi. 1981 yılında da bölgenin tamamını ilhak etti.

Uluslararası toplumun İsrail toprağı olarak tanımadığı Golan Tepeleri'nde ülkeler arasında ateşkes çerçevesinde oluşturulan silahsızlandırılmış bölge bulunuyor.

İsrail ve Suriye ise 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndan bu yana teknik olarak savaş halinde.

Haber Ara