Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Avrupa Birliği'nden yeni sığınmacı politikası

AB sığınmacı iade programına katı kurallar ekledi. Yasa dışı ikamete yönelenler tutuklanacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 11:41:18

Avrupa Birliği'nden yeni sığınmacı politikası

AA'nın haberine göre, Lüksemburg'da bir araya gelen AB Bakanları, sığınmacı akınına maruz kalan ülkeleri destekleme ve mülteci iade programlarını hızlandırma kararı aldı.

Toplantı sonunda açıklanan sonuç bildirisinde, "Düzensiz göçü önlemek için geri döndürme oranları artırılmalıdır" denildi.

AB üyesi 28 ülke, iltica hakkı tanınmayan kişilerin sınır dışı edilmesi işlemlerinin hızlandırılması ve artırılmasına yönelik önlemler, yasa dışı ikamete yönelenlerin ise tutuklanması kararı aldı.

Bu kararın, hayatı tehlikede olduğu için Avrupa'ya gelen sığınmacıları ekonomik nedenlerle göç edenlerden ayırarak, bunlara yardım etmeye devam edecek güvenilir bir sığınmacı politikası oluşturmak için alındığı bildirildi.

Ayrıca, bu önlemlerle sığınmacı akını nedeniyle baskı altında hisseden Avrupa halkının rahatlatılarak, hayati nedenlerle iltica edenlere karşı iyi niyetlerini sürdürmelerini sağlamak istendiği belirtildi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, sığınmacıların geldikleri ülkeleriyle anlaşmaların bir an önce yapılması gerektiğini ifade ederek "İade politikası olmazsa, sığınmacı politikasının da temeli olmaz" dedi.

Toplantıda ayrıca üye ülkelerin AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu Frontex'e daha fazla personel katkısı yapması ve uzun vadede uluslararası bir sığınmacı timi oluşturulması da görüşüldü.

Bu yıl AB'ye sığınma veya iş talebiyle 550 binden fazla kişi ulaştı. Bu kişilerin çoğuna uluslararası hukuka göre sığınma hakkı tanınması gerekiyor. AB üyesi ülkelerde iltica hakkı veya oturma izni verilmeyenlerin yüzde 40'ından azının geri döndüğü belirtiliyor.

Haber Ara