Dolar

32,5652

Euro

34,7070

Altın

2.488,99

Bist

9.524,59

Avrupa basını: Türkiye vizesiz AB'ye çok yakın

Türkiye vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmeleri için '72 kriter' sürecinde son 24 saate girildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-03 16:57:35

Avrupa basını: Türkiye vizesiz AB'ye çok yakın

Diğer Avrupa ülkeleri gibi İngiltere'deki gazeteler de bu konuya geniş yer ayırdı.

Daily Telegraph: Söz konusu haberi, "Türkiye için vize muafiyeti anlaşması çok yakın" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Avrupa Komisyonu'nun yarın Türkiye'nin lehine karar alarak anlaşmayı imzalayacabileceğine işaret eden Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'nin bazı önemli kriterleri henüz yerine getirmediği vurgulandı.

Times: Konuyu sayfalarına taşıyan Times gazetesi de, Türkler için vizesiz Avrupa'nın büyük önem taşıdığı vurgulandı. Gazete "Türkler yavaş reformlara rağmen Avrupa'ya vizesiz seyahat anlaşmasını kazanacak" başlığını kullanan gazete, 75 milyon Türkün yarınAvrupa kıtasına vizesiz seyahat etme yolunda çok büyük bir kazanım elde edecekleri ifade edildi. Gazete, Ankara'nın bu anlaşma karşılığında Yunanistan'a yasadışı yollardan giden mültecileri geri almayı kabul ettiğini hatırlattı. Gazete, Türkiye'nin vize muafiyeti için 72 kriterin tamamını henüz yerine getirmediğini vurguladı.,

Financial Times: Financial Times de vize konusunu sayfalarına taşıdı. Gazete BaşbakanAhmet Davutoğlu'nun Mart ayında AB'ye, Yunanistan'a geçen tüm göçmenleri almayı teklif etmesinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i şaşırttığını yazdı. Financial Times,Türkiye Başbakanı Davutoğlu'nun bu çıkışının Avrupa'nın göç krizinde de gidişatı değiştirdiğinin altını çizdi.

Gazete ayrıca AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına Schengen kapsamında kısa dönemli vizesiz geçiş hattı tanınması yönünde tavsiye kararı alacağını öne sürdü.

Die Welt : Almanya'nın önde gelen yayın organlarından Die Welt ise, bir iddiayı öne sürdü. Gazete AB Komisyonu'nun Türkiye'nin vize muafiyeti için gerekli koşulları yerine getirip getirmediği konusundaki son kararını içeren raporu önümüzdeki Haziran ayında vereceği kaydedildi.

Türkiye, vizesiz AB'ye giriş için Brüksel'in talep ettiği toplam 72 şarttan 62'sini yerine getirdi. AB Komisyonu Türkiye'nin vizesiz seyahat için belirlenen 72 kriteri yerine getirip getirmediğine yarın karar verecek. AB Komisyonu bütün kriterlerin yerine getirilmediğine karar verirse vize muafiyetinin ertelenmesi gündeme gelecek.

Türkiye'nin vize uyguladığı AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kıbrıs Rum Kesimivatandaşları da Türkiye'ye vizesiz girebilecek. Ankara'nın bu adımı, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanıdığı şeklinde algılanmaması vurgulanıyor.

Haber Ara